GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA

Vaak krijg ik de vraag: waar moeten we heen als we in Barcelona goedkoop maar lekker willen eten. En ik snap die vraag, want je kunt in de Catalaanse hoofdstad fantastisch eten, maar zeker rond de Ramblas en aan de haven kun je ook zonder het goed te beseffen in zogenaamde tourist traps terechtkomen waar je veel te veel betaalt voor middelmatig tot slecht eten.

Soms is het daarom een goed idee om het toeristische centrum wat te vermijden en eerder de restaurants op te zoeken waar vooral de locals graag gaan eten. En zo ken ik er eentje in onze straat, in de Carrer De Casanova, op een blokje lopen van onze flat. Maitea is de naam van het volkse restaurant waar onze buren en Spaanse vrienden graag lunchen. Maitea is doorlopend open van elf uur ’s morgens tot middernacht.

Eerlijk is eerlijk: echt heel gezellig is het er niet. Houten tafels  en stoelen, wat teveel licht, wanneer het regent worden de vloeren vol zagemeel gelegd (zoals dat vroeger ook in cafés bij ons werd gedaan) kortom, echt een plek waar het eten belangrijker is dan de decoratie. Maar het eten is er dan ook uitstekend. Je eet er vooral traditionele gerechten uit de Catalaanse keuken, die op de authentieke manier bereid zijn.

Maar onze favoriete zijn toch de pintxos die je op de toog vindt. Pintxos zijn stukjes stokbrood die op een creatieve manier belegd zijn en waar een houten prikkertje inzit. Je neemt zelf zoveel koude pintxos als je maar wil, en bestelt van de kaart de warme pintxos waar je zin in hebt en nadien worden de stokjes geteld.

Die met de krabsla is lekker, die met de jamón fantastisch, maar als je een stukje tortilla op je broodje wil, prima. En de warme met worst en tartaar of die met een soort van vleesbrood met zoete ui en kaas is een smaakbommetje.

Je betaalt € 1,90 per pintxo. Zelf nemen we er zes of zeven, en dat is voor een lunch wel voldoende. Al is de kans groot dat je puur van de goesting er nog een paar extra neemt, vooral omdat ze uit de keuken voortdurend met borden met nieuwe pintxos tevoorschijn komen die ze je ook komen presenteren. Deze keer namen we er elk 2 glazen uitstekende Verdejo bij, en een flesje spuitwater en in totaal betaalden we € 36,45 voor een prima lunch. Aanrader!