GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
Restaurant

Goedkoop en lekker: pintxos bij maitea

Vaak krijg ik de vraag: waar moeten we heen als we in Barcelona goedkoop maar lekker willen eten. En ik snap die vraag, want je kunt in de Catalaanse hoofdstad fantastisch eten, maar zeker rond de Ramblas en aan de haven kun je ook zonder het goed te beseffen in zogenaamde tourist traps terechtkomen waar je veel te veel betaalt voor middelmatig tot slecht eten.

Soms is het daarom een goed idee om het toeristische centrum wat te vermijden en eerder de restaurants op te zoeken waar vooral de locals graag gaan eten. En zo ken ik er eentje in onze straat, in de Carrer De Casanova, op een blokje lopen van onze flat. Maitea is de naam van het volkse restaurant waar onze buren en Spaanse vrienden graag lunchen. Maitea is doorlopend open van elf uur ‘s morgens tot middernacht.

GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA

Eerlijk is eerlijk: echt heel gezellig is het er niet. Houten tafels  en stoelen, wat teveel licht, wanneer het regent worden de vloeren vol zagemeel gelegd (zoals dat vroeger ook in cafés bij ons werd gedaan) kortom, echt een plek waar het eten belangrijker is dan de decoratie. Maar het eten is er dan ook uitstekend. Je eet er vooral traditionele gerechten uit de Catalaanse keuken, die op de authentieke manier bereid zijn.

GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA
GOEDKOOP EN LEKKER: PINTXOS BIJ MAITEA

Maar onze favoriete zijn toch de pintxos die je op de toog vindt. Pintxos zijn stukjes stokbrood die op een creatieve manier belegd zijn en waar een houten prikkertje inzit. Je neemt zelf zoveel koude pintxos als je maar wil, en bestelt van de kaart de warme pintxos waar je zin in hebt en nadien worden de stokjes geteld.

Die met de krabsla is lekker, die met de jamón fantastisch, maar als je een stukje tortilla op je broodje wil, prima. En de warme met worst en tartaar of die met een soort van vleesbrood met zoete ui en kaas is een smaakbommetje.

Je betaalt € 1,90 per pintxo. Zelf nemen we er zes of zeven, en dat is voor een lunch wel voldoende. Al is de kans groot dat je puur van de goesting er nog een paar extra neemt, vooral omdat ze uit de keuken voortdurend met borden met nieuwe pintxos tevoorschijn komen die ze je ook komen presenteren. Deze keer namen we er elk 2 glazen uitstekende Verdejo bij, en een flesje spuitwater en in totaal betaalden we € 36,45 voor een prima lunch. Aanrader!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer