Vaak krijg ik de vraag: waar moeten we heen als we in Barcelona goedkoop maar lekker willen eten. En ik snap die vraag, want je kunt in de Catalaanse hoofdstad fantastisch eten, maar zeker rond de Ramblas en aan de haven kun je ook zonder het goed te beseffen in zogenaamde tourist traps terechtkomen waar je veel te veel betaalt voor middelmatig tot slecht eten.
Soms is het daarom een goed idee om het toeristische centrum wat te vermijden en eerder de restaurants op te zoeken waar vooral de locals graag gaan eten. En zo ken ik er eentje in onze straat, in de Carrer De Casanova, op een blokje lopen van onze flat. Maitea is de naam van het volkse restaurant waar onze buren en Spaanse vrienden graag lunchen. Maitea is doorlopend open van elf uur ’s morgens tot middernacht.
Eerlijk is eerlijk: echt heel gezellig is het er niet. Houten tafels en stoelen, wat teveel licht, wanneer het regent worden de vloeren vol zagemeel gelegd (zoals dat vroeger ook in cafés bij ons werd gedaan) kortom, echt een plek waar het eten belangrijker is dan de decoratie. Maar het eten is er dan ook uitstekend. Je eet er vooral traditionele gerechten uit de Catalaanse keuken, die op de authentieke manier bereid zijn.
Maar onze favoriete zijn toch de pintxos die je op de toog vindt. Pintxos zijn stukjes stokbrood die op een creatieve manier belegd zijn en waar een houten prikkertje inzit. Je neemt zelf zoveel koude pintxos als je maar wil, en bestelt van de kaart de warme pintxos waar je zin in hebt en nadien worden de stokjes geteld.
Die met de krabsla is lekker, die met de jamón fantastisch, maar als je een stukje tortilla op je broodje wil, prima. En de warme met worst en tartaar of die met een soort van vleesbrood met zoete ui en kaas is een smaakbommetje.
Je betaalt € 1,90 per pintxo. Zelf nemen we er zes of zeven, en dat is voor een lunch wel voldoende. Al is de kans groot dat je puur van de goesting er nog een paar extra neemt, vooral omdat ze uit de keuken voortdurend met borden met nieuwe pintxos tevoorschijn komen die ze je ook komen presenteren. Deze keer namen we er elk 2 glazen uitstekende Verdejo bij, en een flesje spuitwater en in totaal betaalden we € 36,45 voor een prima lunch. Aanrader!
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer