Applaus op alle banken de voorbije dagen, voor een heel klein, maar blijkbaar geniaal Belgisch koekje: het speculoos-koekje van Lotus. Al decennia lang is het de wereld aan het veroveren, en nu is blijkbaar ook bij de jonge generatie het succes de hoogste toppen aan het bereiken, want volgens de Britse krant The Guardian is Biscoff (want zo heet de speculoos van Lotus in het buitenland) echt de mega hit voor het komende kerstseizoen.
Op het sociale medium Tik Tok is er op dit moment aan de overkant van het Kanaal geen grotere hype als het over koken en eten gaat dan het lekkere speculoosje dat zijn oorsprong vond in het kleine Lembeke, in Oost-Vlaanderen. Heel veel jongeren, hobby-koks, en bekende influencers delen nu recepten met Vlaanderens populairste export-product. Wij snappen het wel, want we zijn er mee opgegroeid, maar tegelijk kijken we er toch naar met grote ogen.
Ikzelf vind het super bijzonder fijn hoor, omdat ik als kind al eens de fabriek van Lotus heb mogen bezoeken. De papa van één van mijn klasgenootjes zat toen in de directie, en die heeft ons toen eens rondgeleid in de bakkerij, en ik voelde me als Sjakie in de Chocoladefabriek. En twee jaar geleden mocht ik de fabriek nog eens opnieuw bezoeken, 35 jaar later. Het was gewoon bijzonder indrukwekkend om te zien. En nu lezen dat Biscoff stormenderhand de wereld verder verovert maakt me eigenlijk super trots. Mag het?
We zijn daar in tegenstelling tot veel andere wereldburgers soms te bescheiden in. Stoefen is ons vreemd. Maar eigenlijk mogen we fier zijn op Lotus. Een topbedrijf met een prachtig product, lekker en betaalbaar voor heel veel mensen. Onze bieren zij fantastisch, onze Duivels ook soms, onze frietjes en chocolaatjes zijn niet te versmaden. Maar het wereldsucces van Biscoff is indrukwekkend. Ik moet zeggen: dat maakt me fier om Belg te zijn!
Dit is trouwens mijn favoriete taart met de Biscoff van Lotus. Eén van de meest bezochte recepten op deze foodblog!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer