Wow! De nieuwe wereldster in de voeding is een kleine fiere Belg!

Applaus op alle banken de voorbije dagen, voor een heel klein, maar blijkbaar geniaal Belgisch koekje: het speculoos-koekje van Lotus. Al decennia lang is het de wereld aan het veroveren, en nu is blijkbaar ook bij de jonge generatie het succes de hoogste toppen aan het bereiken, want volgens de Britse krant The Guardian is Biscoff (want zo heet de speculoos van Lotus in het buitenland) echt de mega hit voor het komende kerstseizoen.

Op het sociale medium Tik Tok is er op dit moment aan de overkant van het Kanaal geen grotere hype als het over koken en eten gaat dan het lekkere speculoosje dat zijn oorsprong vond in het kleine Lembeke, in Oost-Vlaanderen. Heel veel jongeren, hobby-koks, en bekende influencers delen nu recepten met Vlaanderens populairste export-product. Wij snappen het wel, want we zijn er mee opgegroeid, maar tegelijk kijken we er toch naar met grote ogen.

Ikzelf vind het super bijzonder fijn hoor, omdat ik als kind al eens de fabriek van Lotus heb mogen bezoeken. De papa van één van mijn klasgenootjes zat toen in de directie, en die heeft ons toen eens rondgeleid in de bakkerij, en ik voelde me als Sjakie in de Chocoladefabriek. En twee jaar geleden mocht ik de fabriek nog eens opnieuw bezoeken, 35 jaar later. Het was gewoon bijzonder indrukwekkend om te zien. En nu lezen dat Biscoff stormenderhand de wereld verder verovert maakt me eigenlijk super trots. Mag het?

We zijn daar in tegenstelling tot veel andere wereldburgers soms te bescheiden in. Stoefen is ons vreemd. Maar eigenlijk mogen we fier zijn op Lotus. Een topbedrijf met een prachtig product, lekker en betaalbaar voor heel veel mensen. Onze bieren zij fantastisch, onze Duivels ook soms, onze frietjes en chocolaatjes zijn niet te versmaden. Maar het wereldsucces van Biscoff is indrukwekkend. Ik moet zeggen: dat maakt me fier om Belg te zijn!

Dit is trouwens mijn  favoriete taart met de Biscoff van Lotus. Eén van de meest bezochte recepten op deze foodblog!