Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes

Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Lotus.  Het moederbedrijf uit het Oost-Vlaamse Lembeke is niet  voor niks één van de meest bloeiende Belgische bedrijven uit de voedingsindustrie. Sinds enkele jaren is ook de speculoospasta een wereldhit. En ik ben met die twee topingrediënten aan de slag gegaan om een lekker taart te maken waar iedereen gewoon gek van is. En weet je wat: het is niet eens moeilijk om deze taart klaar te maken, en het gaat bijzonder snel. De zaligste zoete zonde voor een echte Belg!

Bereiding

  1. Smelt de boter in een pannetje.
  2. Verkruimel de speculoosjes, of gebruik de gemalen speculoos die je kant- en klaar kunt kopen.
  3. Meng de speculoos met de gesmolten boter en doe onderin een springvorm waarin je bakpapier hebt gedaan.
  4. Druk goed aan en zet de springvorm een kwartiertje in de diepvriezer.
  5. Laat drie velletje gelatine in een kommetje water weken.
  6. Klop de room half op met de suiker, voeg de mascarpone toe en de speculoospasta. Meng alles mooi door elkaar.
  7. Voeg de gelatine toe aan je mengsel.
  8. Haal de springvorm uit de diepvriezer, giet er het romige mengsel bij en zet opnieuw in de diepvriezer.
  9. Snij de appelen in brunoise
  10. Doe de kristalsuiker met wat water in een dikke pan. Zet op een hoog vuur en laat karamelliseren.
  11. Wanneer de karamel bruin wordt wat water toevoegen.
  12. De appeltjes toevoegen en de vanille uit een stokje en laten karamelliseren.
  13. Eens gekaramelliseerd de appeltjes op de taart verspreiden en uit de diepvriezer zetten maar wel op een koele plaats bewaren.