
Foto: Would Be Chef
Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes
Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Lotus. Het moederbedrijf uit het Oost-Vlaamse Lembeke is niet voor niks één van de meest bloeiende Belgische bedrijven uit de voedingsindustrie. Sinds enkele jaren is ook de speculoospasta een wereldhit. En ik ben met die twee topingrediënten aan de slag gegaan om een lekker taart te maken waar iedereen gewoon gek van is. En weet je wat: het is niet eens moeilijk om deze taart klaar te maken, en het gaat bijzonder snel. De zaligste zoete zonde voor een echte Belg!
Bereiding
- Smelt de boter in een pannetje.
- Verkruimel de speculoosjes, of gebruik de gemalen speculoos die je kant- en klaar kunt kopen.
- Meng de speculoos met de gesmolten boter en doe die onderin een springvorm waarin je bakpapier hebt gedaan.
- Druk goed aan en zet de springvorm minstens een kwartiertje in de diepvriezer.
- Laat drie velletjes gelatine in een kommetje water weken.
- Laat de gelatineblaadjes smelten in een beetje opgewarmde room. Voeg de gelatine toe aan je mengsel. Laat wat afkoelen.
- Klop de room half op met een 30 gr suiker, voeg de mascarpone toe en de speculoospasta. Meng alles mooi door elkaar.
- Haal de springvorm uit de diepvriezer, giet er het romige mengsel bij en zet opnieuw in de diepvriezer.
- Snij de appelen in brunoise.
- Doe 120 gr kristalsuiker met wat water in een dikke pan. Zet op een hoog vuur en laat karamelliseren.
- Wanneer de karamel bruin wordt wat water toevoegen.
- De appeltjes toevoegen samen met de vanille uit een stokje en laat alles karamelliseren.
- Eens gekaramelliseerd de appeltjes laten afkoelen en op de taart verspreiden.
- De taart op een koele plaats bewaren.
Reacties