Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes
Recept

Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 200 gram speculoos
  • 80 Gram boter
  • 200 gram volle room
  • 4 lepels speculoospasta
  • 150 gram mascarpone
  • 1 vanillestokje
  • 2 zoete appelen
  • 150 Gram suiker
  • 3 blaadjes gelatine
Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes

Bereiding

14 stappen

1 / 14

Smelt de boter in een pannetje.

2 / 14

Verkruimel de speculoosjes, of gebruik de gemalen speculoos die je kant- en klaar kunt kopen.

3 / 14

Meng de speculoos met de gesmolten boter en doe die onderin een springvorm waarin je bakpapier hebt gedaan.

4 / 14

Druk goed aan en zet de springvorm minstens een kwartiertje in de diepvriezer.

5 / 14

Laat drie velletjes gelatine in een kommetje water weken.

6 / 14

Laat de gelatineblaadjes smelten in een beetje opgewarmde room. Voeg de gelatine toe aan je mengsel. Laat wat afkoelen.

7 / 14

Klop de room half op met een 30 gr suiker, voeg de mascarpone toe en de speculoospasta. Meng alles mooi door elkaar.

8 / 14

Haal de springvorm uit de diepvriezer, giet er het romige mengsel bij en zet opnieuw in de diepvriezer.

9 / 14

Snij de appelen in brunoise.

10 / 14

Doe 120 gr kristalsuiker met wat water in een dikke pan. Zet op een hoog vuur en laat karamelliseren.

11 / 14

Wanneer de karamel bruin wordt wat water toevoegen.

12 / 14

De appeltjes toevoegen samen met de vanille uit een stokje en laat alles karamelliseren.

13 / 14

Eens gekaramelliseerd de appeltjes laten afkoelen en op de taart verspreiden.

14 / 14

De taart op een koele plaats bewaren.

Laat het smaken.

Ik ben, zoals bijna alle Belgen, en heel veel mensen buiten ons kleine landje, een grote liefhebber van de speculoos van Lotus.  Het moederbedrijf uit het Oost-Vlaamse Lembeke is niet  voor niks één van de meest bloeiende Belgische bedrijven uit de voedingsindustrie. Sinds enkele jaren is ook de speculoospasta een wereldhit. En ik ben met die twee topingrediënten aan de slag gegaan om een lekker taart te maken waar iedereen gewoon gek van is. En weet je wat: het is niet eens moeilijk om deze taart klaar te maken, en het gaat bijzonder snel. De zaligste zoete zonde voor een echte Belg!

Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes
Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes
Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes
Mijn romige speculoostaart met gekaramelliseerde appeltjes

Bereiding

  1. Smelt de boter in een pannetje.
  2. Verkruimel de speculoosjes, of gebruik de gemalen speculoos die je kant- en klaar kunt kopen.
  3. Meng de speculoos met de gesmolten boter en doe die onderin een springvorm waarin je bakpapier hebt gedaan.
  4. Druk goed aan en zet de springvorm minstens een kwartiertje in de diepvriezer.
  5. Laat drie velletjes gelatine in een kommetje water weken.
  6. Laat de gelatineblaadjes smelten in een beetje opgewarmde room. Voeg de gelatine toe aan je mengsel. Laat wat afkoelen.
  7. Klop de room half op met een 30 gr suiker, voeg de mascarpone toe en de speculoospasta. Meng alles mooi door elkaar.
  8. Haal de springvorm uit de diepvriezer, giet er het romige mengsel bij en zet opnieuw in de diepvriezer.
  9. Snij de appelen in brunoise.
  10. Doe 120 gr kristalsuiker met wat water in een dikke pan. Zet op een hoog vuur en laat karamelliseren.
  11. Wanneer de karamel bruin wordt wat water toevoegen.
  12. De appeltjes toevoegen samen met de vanille uit een stokje en laat alles karamelliseren.
  13. Eens gekaramelliseerd de appeltjes laten afkoelen en op de taart verspreiden.
  14. De taart op een koele plaats bewaren.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

AI0A6019

Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie

Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig … Lees meer

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes met KitchenAid #advertentie

Zandkoekjes zijn altijd een hit, en ze maken is héél leuk om samen te doen met de kinderen. En met de 4,8l artisan keukenmixer van KitchenAid is het gewoon een fluitje van een cent … Lees meer

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Chocolade Chip Cookies met Kitchenaid #advertentie

Zoals jullie weten ben ik een fiere ambassadeur van KitchenAid en voor dit recept gebruik ik uiteraard mijn 4,8l artisan keukenmixer. Chip cookies zijn zowat de meest traditionele Amerikaanse koekjes die er bestaan … Lees meer

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna Cotta met chocolade, Amaretto, koffie en een spiegel van sinaasappel

Panna cotta is een Italiaans nagerecht, de naam betekent letterlijk gekookte room. Moeilijk te maken is het niet. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine … Lees meer

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Vanille ijs met de Ijsmachine van KitchenAid #advertentie

Ik maak erg graag vers roomijs. Als je dat zelf bereidt is het nog duizend keer lekkerder dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Je kunt er ook zelf een echt vanillestokje aan toevoegen en zo rijk of zoet maken als je zelf wil … Lees meer

Bananengebak met hazelnoot chocolade

Bananengebak met hazelnoot chocolade

23 februari is de internationale feestdag van het bananengebak. Al enkele jaren is dat een trend, en ik heb twee jaar geleden ook eens een origineel recept ontwikkeld dat ik vandaag graag met je deel … Lees meer

Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Trifle met speculoos, gorgonzola, mascarpone en peer

Ik zit zelf niet zo op Tik Tok maar de culinaire hit op dat sociale medium was in 2021 Biscoff, de speculoosjes van Lotus uit België zijn de wereld en ook die van de jongeren, aan een razend tempo aan het veroveren … Lees meer

Mango met limoen honing-room samen met KitchenAid #collab

Mango met limoen honing-room samen met KitchenAid #collab

Een paar maanden geleden mocht ik uitpakken met super plezant nieuws. Ik was namelijk de nieuwe ambassadeur geworden van KitchenAid. Het hele jaar mag ik jullie dus verwennen met heerlijke recepten in samenwerking met KitchenAid … Lees meer