Het zijn barre tijden voor heel veel mensen. Voor sommigen wordt het leven zelfs onbetaalbaar. Maar ook mensen die het nog altijd behoorlijk goed hebben denken vandaag wel eens twee keer na over wat ze wel nog kopen en wat ze nu beter links laten liggen. Ik heb het geluk een goede job te hebben, en ik klus nog veel bij ook, omdat het kan, en omdat ik het plezant vind. Dus ik moet eerlijk zijn: ik kom nog niet in de financiële problemen. Ik kan nog altijd mijn karretje vullen met de dingen die ik wil eten. Maar in die laatste zin zit wel een “besparingstruc” die ik al jaren toepas.
En ik kan het niet laten om die tip nog eens met iedereen te delen. Zeker met wie het lastig heeft, maar ook met mensen die nog comfortabel kunnen leven. De tip is namelijk belangrijk voor iedereen die het goed voorheeft met onze wereld, zowel met het klimaat, als met de steeds moeilijker wordende voedselbevoorrading: koop enkel het eten dat je wil, en eet het ook op. Dat klinkt onnozel en misschien wat betuttelend, maar ik vind het schrijnend hoeveel eten nog altijd verloren gaat, zelfs in deze crisistijden.
Veel te veel mensen hebben nog steeds de gewoonte om zonder een duidelijk doel met de winkelkar door de supermarkt te rijden en alles in te laden waar ze op dat moment goesting in hebben. Dan hebben ze thuis een mooie voorraad van vanalles en nog wat in de koel- en de proviand-kast. Dat voelt goed en comfortabel. En met voeding in blik of in de diepvries is dat prima. Maar ook vers eten dat beperkt houdbaar is wordt soms veel te ruim ingekocht.
Het gevolg is dat er massa’s eten wordt weggegooid. De voetafdruk daarvan op onze planeet is gigantisch. Maar het is ook ethisch al lang niet meer te verantwoorden. En dat was het eigenlijk nooit. Voor honderden miljoenen mensen op de planeet is hongersnood een dagelijkse realiteit, en ook bij ons zijn er steeds meer mensen die hun gezin geen dagelijkse gezonde en volwaardige maaltijden meer kunnen gunnen. En ook voor jezelf is het weggegooid geld. Zonde vind ik dat.
Mijn ouders hadden het op bepaalde momenten in onze kindertijd niet breed, maar altijd hebben we gezond en lekker gegeten, en nooit werd er bij ons iets weggegooid. In vergelijking met de koelkasten van vriendjes was die van ons veel minder gevuld, maar er werd bij ons sowieso beter gegeten. Mama wist wat ze wilde koken, en papa ging elke dag op de fiets naar de school waar hij meester was, en hij stopte bij de slager en de bakker voor wat er die dag precies nodig was en de groenten kregen we meestal van onze grootvaders die een mooi moestuintje hadden.
Niet iedereen heeft vandaag die luxe en tijd om zo vaak naar de winkel te gaan, op de fiets of al wandelend, maar een goede planning kan wonderen doen. Als je weet wat je de komende week gaat eten, is een planning een supermanier om niet teveel te kopen, en te zorgen dat alles ook opgeraakt. Een gouden plan om voedsel- en geldverspilling te vermijden. Misschien kun je eens een van mijn recepten proberen aan 1,5 euro per persoon. Zet ze in je planning komende week.
Nog één plezierige tip: met restjes maak je de plezantste gerechten. Kijk wat er nog over is in je koelkast, en laat je creativiteit de vrije loop. Op die manier heb ik al een heleboel heerlijke nieuwe gerechten bedacht. Het geeft je voldoening: je gooit niks weg, en je eet lekker, plezant en anders.
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer