Het zijn barre tijden voor heel veel mensen. Voor sommigen wordt het leven zelfs onbetaalbaar. Maar ook mensen die het nog altijd behoorlijk goed hebben denken vandaag wel eens twee keer na over wat ze wel nog kopen en wat ze nu beter links laten liggen. Ik heb het geluk een goede job te hebben, en ik klus nog veel bij ook, omdat het kan, en omdat ik het plezant vind. Dus ik moet eerlijk zijn: ik kom nog niet in de financiële problemen. Ik kan nog altijd mijn karretje vullen met de dingen die ik wil eten. Maar in die laatste zin zit wel een “besparingstruc” die ik al jaren toepas.
En ik kan het niet laten om die tip nog eens met iedereen te delen. Zeker met wie het lastig heeft, maar ook met mensen die nog comfortabel kunnen leven. De tip is namelijk belangrijk voor iedereen die het goed voorheeft met onze wereld, zowel met het klimaat, als met de steeds moeilijker wordende voedselbevoorrading: koop enkel het eten dat je wil, en eet het ook op. Dat klinkt onnozel en misschien wat betuttelend, maar ik vind het schrijnend hoeveel eten nog altijd verloren gaat, zelfs in deze crisistijden.
Veel te veel mensen hebben nog steeds de gewoonte om zonder een duidelijk doel met de winkelkar door de supermarkt te rijden en alles in te laden waar ze op dat moment goesting in hebben. Dan hebben ze thuis een mooie voorraad van vanalles en nog wat in de koel- en de proviand-kast. Dat voelt goed en comfortabel. En met voeding in blik of in de diepvries is dat prima. Maar ook vers eten dat beperkt houdbaar is wordt soms veel te ruim ingekocht.
Het gevolg is dat er massa’s eten wordt weggegooid. De voetafdruk daarvan op onze planeet is gigantisch. Maar het is ook ethisch al lang niet meer te verantwoorden. En dat was het eigenlijk nooit. Voor honderden miljoenen mensen op de planeet is hongersnood een dagelijkse realiteit, en ook bij ons zijn er steeds meer mensen die hun gezin geen dagelijkse gezonde en volwaardige maaltijden meer kunnen gunnen. En ook voor jezelf is het weggegooid geld. Zonde vind ik dat.
Mijn ouders hadden het op bepaalde momenten in onze kindertijd niet breed, maar altijd hebben we gezond en lekker gegeten, en nooit werd er bij ons iets weggegooid. In vergelijking met de koelkasten van vriendjes was die van ons veel minder gevuld, maar er werd bij ons sowieso beter gegeten. Mama wist wat ze wilde koken, en papa ging elke dag op de fiets naar de school waar hij meester was, en hij stopte bij de slager en de bakker voor wat er die dag precies nodig was en de groenten kregen we meestal van onze grootvaders die een mooi moestuintje hadden.
Niet iedereen heeft vandaag die luxe en tijd om zo vaak naar de winkel te gaan, op de fiets of al wandelend, maar een goede planning kan wonderen doen. Als je weet wat je de komende week gaat eten, is een planning een supermanier om niet teveel te kopen, en te zorgen dat alles ook opgeraakt. Een gouden plan om voedsel- en geldverspilling te vermijden. Misschien kun je eens een van mijn recepten proberen aan 1,5 euro per persoon. Zet ze in je planning komende week.
Nog één plezierige tip: met restjes maak je de plezantste gerechten. Kijk wat er nog over is in je koelkast, en laat je creativiteit de vrije loop. Op die manier heb ik al een heleboel heerlijke nieuwe gerechten bedacht. Het geeft je voldoening: je gooit niks weg, en je eet lekker, plezant en anders.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer