Zo bespaar ik al jaren op eten!
Nieuws

Zo bespaar ik al jaren op eten!

Het zijn barre tijden voor heel veel mensen. Voor sommigen wordt het leven zelfs onbetaalbaar. Maar ook mensen die het nog altijd behoorlijk goed hebben denken vandaag wel eens twee keer na over wat ze wel nog kopen en wat ze nu beter links laten liggen. Ik heb het geluk een goede job te hebben, en ik klus nog veel bij ook, omdat het kan, en omdat ik het plezant vind. Dus ik moet eerlijk zijn: ik kom nog niet in de financiële problemen. Ik kan nog altijd mijn karretje vullen met de dingen die ik wil eten. Maar in die laatste zin zit wel een “besparingstruc” die ik al jaren toepas.

En ik kan het niet laten om die tip nog eens met iedereen te delen. Zeker met wie het lastig heeft, maar ook met mensen die nog comfortabel kunnen leven. De tip is namelijk belangrijk voor iedereen die het goed voorheeft met onze wereld, zowel met het klimaat, als met de steeds moeilijker wordende voedselbevoorrading: koop enkel het eten dat je wil, en eet het ook op. Dat klinkt onnozel en misschien wat betuttelend, maar ik vind het schrijnend hoeveel eten nog altijd verloren gaat, zelfs in deze crisistijden.

Veel te veel mensen hebben nog steeds de gewoonte om zonder een duidelijk doel met de winkelkar door de supermarkt te rijden en alles in te laden waar ze op dat moment goesting in hebben. Dan hebben ze thuis een mooie voorraad van vanalles en nog wat in de koel- en de proviand-kast. Dat voelt goed en comfortabel. En met voeding in blik of in de diepvries is dat prima. Maar ook vers eten dat beperkt houdbaar is wordt soms veel te ruim ingekocht.

Het gevolg is dat er massa’s eten wordt weggegooid. De voetafdruk daarvan op onze planeet is gigantisch. Maar het is ook ethisch al lang niet meer te verantwoorden. En dat was het eigenlijk nooit. Voor honderden miljoenen mensen op de planeet is hongersnood een dagelijkse realiteit, en ook bij ons zijn er steeds meer mensen die hun gezin geen dagelijkse gezonde en volwaardige maaltijden meer kunnen gunnen. En ook voor jezelf is het weggegooid geld. Zonde vind ik dat.

Mijn ouders hadden het op bepaalde momenten in onze kindertijd niet breed, maar altijd hebben we gezond en lekker gegeten, en nooit werd er bij ons iets weggegooid. In vergelijking met de koelkasten van vriendjes was die van ons veel minder gevuld, maar er werd bij ons sowieso beter gegeten. Mama wist wat ze wilde koken, en papa ging elke dag op de fiets naar de school waar hij meester was, en hij stopte bij de slager en de bakker voor wat er die dag precies nodig was en de groenten kregen we meestal van onze grootvaders die een mooi moestuintje hadden.

Niet iedereen heeft vandaag die luxe en tijd om zo vaak naar de winkel te gaan, op de fiets of al wandelend, maar een goede planning kan wonderen doen. Als je weet wat je de komende week gaat eten, is een planning een supermanier om niet teveel te kopen, en te zorgen dat alles ook opgeraakt. Een gouden plan om voedsel- en geldverspilling te vermijden. Misschien kun je eens een van mijn recepten proberen aan 1,5 euro per persoon. Zet ze in je planning komende week.

Nog één plezierige tip: met restjes maak je de plezantste gerechten. Kijk wat er nog over is in je koelkast, en laat je creativiteit de vrije loop. Op die manier heb ik al een heleboel heerlijke nieuwe gerechten bedacht. Het geeft je voldoening: je gooit niks weg, en je eet lekker, plezant en anders.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer