Zo worden de frietjes van de frituur niet wak onderweg
Nieuws

Zo worden de frietjes van de frituur niet wak onderweg

Vrijdag, frietjesdag. Heel veel landgenoten gaan op vrijdagavond toch nog altijd naar de lokale frituur voor een lekker bakje, of een heerlijke puntzak krokante frietjes, al dan niet met een “lekker vleesje” bij, een frikandel, of stoofvleessaus, of een brochette of bitterbal.

Eén vervelend dingetje wel: frietjes zijn vaak al wat wak geworden tegen het moment dat je thuis bent gekomen. Hoe komt dat? Doordat frietjes heel warm worden verpakt in gesloten papier gaan ze dampen. Het vocht slaat tegen het papier en drupt weer op de frietjes, en eigenlijk worden ze zo nog een beetje verder gestoomd en worden ze dus wak. En dat is toch een stuk minder dan krokante frietjes.

Daarom maakt een goede friturist een gaatje in het papier. Enige nadeel: dan koelen ze ook net iets sneller af, maar ze worden wel niet wak. En in de betere frituur worden je frieten ook verpakt in een plastic zak met daarin kleine gaten: de warme damp (en dus het vocht) moet immers kunnen ontsnappen.

Nog een tip: laat geen zout op je frietjes doen. Zou onttrekt water aan je frietjes en maakt ze ook sneller wak. Teveel zout is sowieso niet gezond. Maar je kunt het zout er beter zelf thuis op doen. En dat geldt eigenlijk ook voor de sauzen. Of laat ze apart verpakken. Want frietjes die zwemmen in de mayonaise of ketchup worden vanzelf ook zachter.

Voor een overzicht van de allerbeste frituren verwijs ik je trouwens graag door naar dit artikel: de beste frituren van Vlaanderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer