Zo worden de frietjes van de frituur niet wak onderweg
Nieuws

Zo worden de frietjes van de frituur niet wak onderweg

Vrijdag, frietjesdag. Heel veel landgenoten gaan op vrijdagavond toch nog altijd naar de lokale frituur voor een lekker bakje, of een heerlijke puntzak krokante frietjes, al dan niet met een “lekker vleesje” bij, een frikandel, of stoofvleessaus, of een brochette of bitterbal.

Eén vervelend dingetje wel: frietjes zijn vaak al wat wak geworden tegen het moment dat je thuis bent gekomen. Hoe komt dat? Doordat frietjes heel warm worden verpakt in gesloten papier gaan ze dampen. Het vocht slaat tegen het papier en drupt weer op de frietjes, en eigenlijk worden ze zo nog een beetje verder gestoomd en worden ze dus wak. En dat is toch een stuk minder dan krokante frietjes.

Daarom maakt een goede friturist een gaatje in het papier. Enige nadeel: dan koelen ze ook net iets sneller af, maar ze worden wel niet wak. En in de betere frituur worden je frieten ook verpakt in een plastic zak met daarin kleine gaten: de warme damp (en dus het vocht) moet immers kunnen ontsnappen.

Nog een tip: laat geen zout op je frietjes doen. Zou onttrekt water aan je frietjes en maakt ze ook sneller wak. Teveel zout is sowieso niet gezond. Maar je kunt het zout er beter zelf thuis op doen. En dat geldt eigenlijk ook voor de sauzen. Of laat ze apart verpakken. Want frietjes die zwemmen in de mayonaise of ketchup worden vanzelf ook zachter.

Voor een overzicht van de allerbeste frituren verwijs ik je trouwens graag door naar dit artikel: de beste frituren van Vlaanderen.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer