1,5 euro recept: brandade van witvis

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Een heerlijke ovenschotel voor de visliefhebbers. De combinatie van aardappeltjes met witvis, look en melk, is altijd een schot in de roos. En door het kaaskorstje er bovenop gaan ook je kinderen gek zijn op dit recept. Je kunt als je dat wil nog altijd een laagjes spinazie toevoegen aan deze ovenschotel, of wat prei of knolselder. Ook lekker!

Wat de vis betreft: kies zeker niet voor de duurste. Er deden over pangiusfilet ooit de zotste verhalen de ronde (dat die vis ongezond zou zijn of zo), maar die zijn onterecht. Maar als je liever voor andere witte vis als kabeljauw of stokvis gaat, dat kan evengoed!

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snij ze in niet al te grote stukken.
  2. Doe de aardappelen samen met de knoflookteentjes in een met water gevulde kookpot en laat ze koken tot ze gaar zijn (een kwartiertje).
  3. Leg de stukken vis in een aparte pan met wat tijm en laurier in de melk en laat ze enkele minuten pocheren.
  4. Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de knoflookteentjes en de olijfolie.
  5. Voeg de vis en een flinke scheut van de melk toe (zeker een vijfde van de melk).
  6. Breng op smaak met peper en zout en meng de vis en de puree goed door elkaar, opgelet, er mogen nog wel stukjes inzitten.
  7. Doe het mengsel in een ovenschotel.
  8. Meng het paneermeel met de gemalen kaas en bestrooi de schotel.
  9. Leg er her en der kleine stukjes boter op.
  10. Zet een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay