1,5 euro recept: brandade van witvis
Recept

1,5 euro recept: brandade van witvis

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr witte vis, pangiusfilet, stokvis of de goedkopere stukken van de kabeljauw
  • 4 aardappelen
  • 4 teentjes knoflook
  • Een halve liter melk
  • 40 gr gemalen kaas
  • 20 gr paneermeel
  • 150 gr olijfolie
  • Olijfolie
  • 20 gr boter
  • Tijm en een laurierblad
1,5 euro recept: brandade van witvis

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Schil de aardappelen en snij ze in niet al te grote stukken.

2 / 10

Doe de aardappelen samen met de knoflookteentjes in een met water gevulde kookpot en laat ze koken tot ze gaar zijn (een kwartiertje).

3 / 10

Leg de stukken vis in een aparte pan met wat tijm en laurier in de melk en laat ze enkele minuten pocheren.

4 / 10

Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de knoflookteentjes en de olijfolie.

5 / 10

Voeg de vis en een flinke scheut van de melk toe (zeker een vijfde van de melk).

6 / 10

Breng op smaak met peper en zout en meng de vis en de puree goed door elkaar, opgelet, er mogen nog wel stukjes inzitten.

7 / 10

Doe het mengsel in een ovenschotel.

8 / 10

Meng het paneermeel met de gemalen kaas en bestrooi de schotel.

9 / 10

Leg er her en der kleine stukjes boter op.

10 / 10

Zet een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Een heerlijke ovenschotel voor de visliefhebbers. De combinatie van aardappeltjes met witvis, look en melk, is altijd een schot in de roos. En door het kaaskorstje er bovenop gaan ook je kinderen gek zijn op dit recept. Je kunt als je dat wil nog altijd een laagjes spinazie toevoegen aan deze ovenschotel, of wat prei of knolselder. Ook lekker!

Wat de vis betreft: kies zeker niet voor de duurste. Er deden over pangiusfilet ooit de zotste verhalen de ronde (dat die vis ongezond zou zijn of zo), maar die zijn onterecht. Maar als je liever voor andere witte vis als kabeljauw of stokvis gaat, dat kan evengoed!

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snij ze in niet al te grote stukken.
  2. Doe de aardappelen samen met de knoflookteentjes in een met water gevulde kookpot en laat ze koken tot ze gaar zijn (een kwartiertje).
  3. Leg de stukken vis in een aparte pan met wat tijm en laurier in de melk en laat ze enkele minuten pocheren.
  4. Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de knoflookteentjes en de olijfolie.
  5. Voeg de vis en een flinke scheut van de melk toe (zeker een vijfde van de melk).
  6. Breng op smaak met peper en zout en meng de vis en de puree goed door elkaar, opgelet, er mogen nog wel stukjes inzitten.
  7. Doe het mengsel in een ovenschotel.
  8. Meng het paneermeel met de gemalen kaas en bestrooi de schotel.
  9. Leg er her en der kleine stukjes boter op.
  10. Zet een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer