1,5 euro recept: brandade van witvis
Recept

1,5 euro recept: brandade van witvis

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr witte vis, pangiusfilet, stokvis of de goedkopere stukken van de kabeljauw
  • 4 aardappelen
  • 4 teentjes knoflook
  • Een halve liter melk
  • 40 gr gemalen kaas
  • 20 gr paneermeel
  • 150 gr olijfolie
  • Olijfolie
  • 20 gr boter
  • Tijm en een laurierblad
1,5 euro recept: brandade van witvis

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Schil de aardappelen en snij ze in niet al te grote stukken.

2 / 10

Doe de aardappelen samen met de knoflookteentjes in een met water gevulde kookpot en laat ze koken tot ze gaar zijn (een kwartiertje).

3 / 10

Leg de stukken vis in een aparte pan met wat tijm en laurier in de melk en laat ze enkele minuten pocheren.

4 / 10

Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de knoflookteentjes en de olijfolie.

5 / 10

Voeg de vis en een flinke scheut van de melk toe (zeker een vijfde van de melk).

6 / 10

Breng op smaak met peper en zout en meng de vis en de puree goed door elkaar, opgelet, er mogen nog wel stukjes inzitten.

7 / 10

Doe het mengsel in een ovenschotel.

8 / 10

Meng het paneermeel met de gemalen kaas en bestrooi de schotel.

9 / 10

Leg er her en der kleine stukjes boter op.

10 / 10

Zet een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Een heerlijke ovenschotel voor de visliefhebbers. De combinatie van aardappeltjes met witvis, look en melk, is altijd een schot in de roos. En door het kaaskorstje er bovenop gaan ook je kinderen gek zijn op dit recept. Je kunt als je dat wil nog altijd een laagjes spinazie toevoegen aan deze ovenschotel, of wat prei of knolselder. Ook lekker!

Wat de vis betreft: kies zeker niet voor de duurste. Er deden over pangiusfilet ooit de zotste verhalen de ronde (dat die vis ongezond zou zijn of zo), maar die zijn onterecht. Maar als je liever voor andere witte vis als kabeljauw of stokvis gaat, dat kan evengoed!

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snij ze in niet al te grote stukken.
  2. Doe de aardappelen samen met de knoflookteentjes in een met water gevulde kookpot en laat ze koken tot ze gaar zijn (een kwartiertje).
  3. Leg de stukken vis in een aparte pan met wat tijm en laurier in de melk en laat ze enkele minuten pocheren.
  4. Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de knoflookteentjes en de olijfolie.
  5. Voeg de vis en een flinke scheut van de melk toe (zeker een vijfde van de melk).
  6. Breng op smaak met peper en zout en meng de vis en de puree goed door elkaar, opgelet, er mogen nog wel stukjes inzitten.
  7. Doe het mengsel in een ovenschotel.
  8. Meng het paneermeel met de gemalen kaas en bestrooi de schotel.
  9. Leg er her en der kleine stukjes boter op.
  10. Zet een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 200 graden.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer