1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks
Recept

1,5 euro recept: Gevulde paprika’s op z’n Grieks

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 gr gehakt (vegetarisch gehakt, zoals bvb QUORN, kan ook)
  • 1 builtje rijst
  • 4 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 70 gr gecontreerde tomatenpuree
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Sap van 1 citroen + rasp van 1/2 citroen
  • Een 20 tal muntblaadjes
  • 50 gr Feta
  • Peper/zout
  • Olijfolie
1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Kook de rijst gaar volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking en laat wat uitlekken.

2 / 9

Schil intussen de paprika’s met een dunschiller. Sommige mensen verteren immers moeilijk de schil van paprika’s. En dat kan voor onaangename oprispingen zorgen na het eten.

3 / 9

Snij de paprika’s in de lengte middendoor en verwijder de zaadjes.

4 / 9

Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze aan in wat olie.

5 / 9

Voeg het gehakt toe en laat goed bakken op een warm vuur.

6 / 9

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, oregano, komijn, peper/zou, citroen, munt toe en tenslotte de gekookte rijst. Laat wat pruttelen en voeg wat olijfolie toe mocht het mengsel te droog zijn.

7 / 9

Vul de uitgeholde paprika’s tot de rand met het mengsel, plaats ze in een geoliede ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en verkruimel en verdeel de feta over de paprika’s.

8 / 9

Laat +/- 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.

9 / 9

Dek de schotel af met aluminiumfolie die je het laatste kwartier verwijderen mag om het gerecht wat extra kleur te geven en de bovenkant wat krokant te laten worden.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan.

Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

De klassieke gevulde tomaten krijgen concurrentie. Dit recept is deels gebaseerd op de Vlaamse klassieker en deels op een populair gerecht uit de Griekse keuken. Ik gebruik rode paprika’s  (andere groenten zoals bv courgettes kunnen ook) gevuld met een heerlijk mengsel van rijst, gehakt en kruiden. Dit gerecht is stevig genoeg om te verorberen als hoofdgerecht.

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking en laat wat uitlekken.
  2. Schil intussen de paprika’s met een dunschiller. Sommige mensen verteren immers moeilijk de schil van paprika’s. En dat kan voor onaangename oprispingen zorgen na het eten.
  3. Snij de paprika’s in de lengte middendoor en verwijder de zaadjes.
  4. Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze aan in wat olie.
  5. Voeg het gehakt toe en laat goed bakken op een warm vuur.
  6. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, oregano, komijn, peper/zou, citroen, munt toe en tenslotte de gekookte rijst. Laat wat pruttelen en voeg wat olijfolie toe mocht het mengsel te droog zijn.
  7. Vul de uitgeholde paprika’s tot de rand met het mengsel, plaats ze in een geoliede ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en verkruimel en verdeel de feta over de paprika’s.
  8. Laat +/- 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  9. Dek de schotel af met aluminiumfolie die je het laatste kwartier verwijderen mag om het gerecht wat extra kleur te geven en de bovenkant wat krokant te laten worden.
1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks
1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer