1,5 euro recept: Gevulde paprika’s op z’n Grieks

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan.

Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

De klassieke gevulde tomaten krijgen concurrentie. Dit recept is deels gebaseerd op de Vlaamse klassieker en deels op een populair gerecht uit de Griekse keuken. Ik gebruik rode paprika’s  (andere groenten zoals bv courgettes kunnen ook) gevuld met een heerlijk mengsel van rijst, gehakt en kruiden. Dit gerecht is stevig genoeg om te verorberen als hoofdgerecht.

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking en laat wat uitlekken.
  2. Schil intussen de paprika’s met een dunschiller. Sommige mensen verteren immers moeilijk de schil van paprika’s. En dat kan voor onaangename oprispingen zorgen na het eten.
  3. Snij de paprika’s in de lengte middendoor en verwijder de zaadjes.
  4. Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze aan in wat olie.
  5. Voeg het gehakt toe en laat goed bakken op een warm vuur.
  6. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, oregano, komijn, peper/zou, citroen, munt toe en tenslotte de gekookte rijst. Laat wat pruttelen en voeg wat olijfolie toe mocht het mengsel te droog zijn.
  7. Vul de uitgeholde paprika’s tot de rand met het mengsel, plaats ze in een geoliede ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en verkruimel en verdeel de feta over de paprika’s.
  8. Laat +/- 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  9. Dek de schotel af met aluminiumfolie die je het laatste kwartier verwijderen mag om het gerecht wat extra kleur te geven en de bovenkant wat krokant te laten worden.