1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks
Recept

1,5 euro recept: Gevulde paprika’s op z’n Grieks

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 gr gehakt (vegetarisch gehakt, zoals bvb QUORN, kan ook)
  • 1 builtje rijst
  • 4 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 70 gr gecontreerde tomatenpuree
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Sap van 1 citroen + rasp van 1/2 citroen
  • Een 20 tal muntblaadjes
  • 50 gr Feta
  • Peper/zout
  • Olijfolie
1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Kook de rijst gaar volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking en laat wat uitlekken.

2 / 9

Schil intussen de paprika’s met een dunschiller. Sommige mensen verteren immers moeilijk de schil van paprika’s. En dat kan voor onaangename oprispingen zorgen na het eten.

3 / 9

Snij de paprika’s in de lengte middendoor en verwijder de zaadjes.

4 / 9

Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze aan in wat olie.

5 / 9

Voeg het gehakt toe en laat goed bakken op een warm vuur.

6 / 9

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, oregano, komijn, peper/zou, citroen, munt toe en tenslotte de gekookte rijst. Laat wat pruttelen en voeg wat olijfolie toe mocht het mengsel te droog zijn.

7 / 9

Vul de uitgeholde paprika’s tot de rand met het mengsel, plaats ze in een geoliede ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en verkruimel en verdeel de feta over de paprika’s.

8 / 9

Laat +/- 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.

9 / 9

Dek de schotel af met aluminiumfolie die je het laatste kwartier verwijderen mag om het gerecht wat extra kleur te geven en de bovenkant wat krokant te laten worden.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan.

Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

De klassieke gevulde tomaten krijgen concurrentie. Dit recept is deels gebaseerd op de Vlaamse klassieker en deels op een populair gerecht uit de Griekse keuken. Ik gebruik rode paprika’s  (andere groenten zoals bv courgettes kunnen ook) gevuld met een heerlijk mengsel van rijst, gehakt en kruiden. Dit gerecht is stevig genoeg om te verorberen als hoofdgerecht.

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de aangegeven kooktijd op de verpakking en laat wat uitlekken.
  2. Schil intussen de paprika’s met een dunschiller. Sommige mensen verteren immers moeilijk de schil van paprika’s. En dat kan voor onaangename oprispingen zorgen na het eten.
  3. Snij de paprika’s in de lengte middendoor en verwijder de zaadjes.
  4. Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze aan in wat olie.
  5. Voeg het gehakt toe en laat goed bakken op een warm vuur.
  6. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree, oregano, komijn, peper/zou, citroen, munt toe en tenslotte de gekookte rijst. Laat wat pruttelen en voeg wat olijfolie toe mocht het mengsel te droog zijn.
  7. Vul de uitgeholde paprika’s tot de rand met het mengsel, plaats ze in een geoliede ovenschaal, sprenkel er wat olijfolie overheen en verkruimel en verdeel de feta over de paprika’s.
  8. Laat +/- 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  9. Dek de schotel af met aluminiumfolie die je het laatste kwartier verwijderen mag om het gerecht wat extra kleur te geven en de bovenkant wat krokant te laten worden.
1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks
1,5 euro recept: Gevulde paprika's op z'n Grieks

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer