1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto
Recept

1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr gnocchi
  • 4 à 6 sneetjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe)
  • Salie, een 20-tal blaadjes
  • 2 teentjes look
  • +/-100 ml olijfolie
  • 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp.
  • Zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper)
1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Bereiding

5 stappen

1 / 5

We maken eerst een pesto met salie, olijfolie en pompoenpitten die je vooraf roostert in de pan. Doe pompoenpitten, gepelde look en de verse salie in de keukenrobot/blender/hakmolen. Schenk er olijfolie bij, mix alles tot je een gladde pesto bekomt. Voeg wat olijfolie toe indien het mengsel te vast is. Tot slot 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp, goed kruiden met zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper).

2 / 5

Pangratto : 4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met 2 teentjes look en enkele geuten olijfolie in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Goed kruiden met zout/peper.

3 / 5

Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laat afkoelen op een bordje met keukenpapier om de overtollige olijfolie op te nemen.

4 / 5

Nu gaan we de gnocchi koken, neem de zelfde hoeveelheid water als voor pasta : 1liter voor 100gram. Voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe.

5 / 5

Leg nu de gnocchi in het water, je zal merken dat de knoedeltjes naar de bodem van de pot zinken. Laat rustig koken, na +/-2 minuten drijven de gnocchi aan de oppervlakte, dat betekent dat ze klaar zijn. Schep ze uit de pot met een schuimspaan, en leg ze in een kom. Meng de pesto van salie onder de gnochhi, bestrooi rijkelijk met de pangratto.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Gnocchi zijn deegballetjes gemaakt van aardappelen en bloem. Deze lekkere knoedeltjes, van oorsprong Italiaans, vind je vaak in Zwitserland maar ook meer en meer bij ons op de menukaart.

We maken de gnocchi niet zelf maar kopen die kant en klaar in de winkel of supermarkt. Het recept dat we hier maken is een klassieker, maar ik zou de would be chef niet zijn mochten ik er geen eigen twist aan geven.De bereiding is heel eenvoudig maar daarom niet minder lekker

Parmezaanse kaas vervangen we door pangratto, pangratto wordt ook wel de Parmezaanse kaas van de armen genoemd. Het is een fantastische smaakmaker gemaakt van broodkruim en olie, een eenvoudige en goedkope manier om de gerechten wat extra ‘crunch’ en smaak te geven en meteen ook een leuke manier om restjes brood op te maken.

1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto
1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Bereiding

  1. We maken eerst een pesto met salie, olijfolie en pompoenpitten die je vooraf roostert in de pan. Doe pompoenpitten, gepelde look en de verse salie in de keukenrobot/blender/hakmolen. Schenk er olijfolie bij, mix alles tot je een gladde pesto bekomt. Voeg wat olijfolie toe indien het mengsel te vast is. Tot slot 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp, goed kruiden met zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper).
  2. Pangratto : 4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met 2 teentjes look en enkele geuten olijfolie in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Goed kruiden met zout/peper.
  3. Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laat afkoelen op een bordje met keukenpapier om de overtollige olijfolie op te nemen.
  4. Nu gaan we de gnocchi koken, neem de zelfde hoeveelheid water als voor pasta : 1liter voor 100gram. Voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe.
  5. Leg nu de gnocchi in het water, je zal merken dat de knoedeltjes naar de bodem van de pot zinken. Laat rustig koken, na +/-2 minuten drijven de gnocchi aan de oppervlakte, dat betekent dat ze klaar zijn. Schep ze uit de pot met een schuimspaan, en leg ze in een kom. Meng de pesto van salie onder de gnochhi, bestrooi rijkelijk met de pangratto.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer