1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Gnocchi zijn deegballetjes gemaakt van aardappelen en bloem. Deze lekkere knoedeltjes, van oorsprong Italiaans, vind je vaak in Zwitserland maar ook meer en meer bij ons op de menukaart.

We maken de gnocchi niet zelf maar kopen die kant en klaar in de winkel of supermarkt. Het recept dat we hier maken is een klassieker, maar ik zou de would be chef niet zijn mochten ik er geen eigen twist aan geven.De bereiding is heel eenvoudig maar daarom niet minder lekker

Parmezaanse kaas vervangen we door pangratto, pangratto wordt ook wel de Parmezaanse kaas van de armen genoemd. Het is een fantastische smaakmaker gemaakt van broodkruim en olie, een eenvoudige en goedkope manier om de gerechten wat extra ‘crunch’ en smaak te geven en meteen ook een leuke manier om restjes brood op te maken.

Bereiding

  1. We maken eerst een pesto met salie, olijfolie en pompoenpitten die je vooraf roostert in de pan. Doe pompoenpitten, gepelde look en de verse salie in de keukenrobot/blender/hakmolen. Schenk er olijfolie bij, mix alles tot je een gladde pesto bekomt. Voeg wat olijfolie toe indien het mengsel te vast is. Tot slot 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp, goed kruiden met zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper).
  2. Pangratto : 4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met 2 teentjes look en enkele geuten olijfolie in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Goed kruiden met zout/peper.
  3. Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laat afkoelen op een bordje met keukenpapier om de overtollige olijfolie op te nemen.
  4. Nu gaan we de gnocchi koken, neem de zelfde hoeveelheid water als voor pasta : 1liter voor 100gram. Voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe.
  5. Leg nu de gnocchi in het water, je zal merken dat de knoedeltjes naar de bodem van de pot zinken. Laat rustig koken, na +/-2 minuten drijven de gnocchi aan de oppervlakte, dat betekent dat ze klaar zijn. Schep ze uit de pot met een schuimspaan, en leg ze in een kom. Meng de pesto van salie onder de gnochhi, bestrooi rijkelijk met de pangratto.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay