1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto
Recept

1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr gnocchi
  • 4 à 6 sneetjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe)
  • Salie, een 20-tal blaadjes
  • 2 teentjes look
  • +/-100 ml olijfolie
  • 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp.
  • Zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper)
1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Bereiding

5 stappen

1 / 5

We maken eerst een pesto met salie, olijfolie en pompoenpitten die je vooraf roostert in de pan. Doe pompoenpitten, gepelde look en de verse salie in de keukenrobot/blender/hakmolen. Schenk er olijfolie bij, mix alles tot je een gladde pesto bekomt. Voeg wat olijfolie toe indien het mengsel te vast is. Tot slot 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp, goed kruiden met zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper).

2 / 5

Pangratto : 4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met 2 teentjes look en enkele geuten olijfolie in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Goed kruiden met zout/peper.

3 / 5

Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laat afkoelen op een bordje met keukenpapier om de overtollige olijfolie op te nemen.

4 / 5

Nu gaan we de gnocchi koken, neem de zelfde hoeveelheid water als voor pasta : 1liter voor 100gram. Voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe.

5 / 5

Leg nu de gnocchi in het water, je zal merken dat de knoedeltjes naar de bodem van de pot zinken. Laat rustig koken, na +/-2 minuten drijven de gnocchi aan de oppervlakte, dat betekent dat ze klaar zijn. Schep ze uit de pot met een schuimspaan, en leg ze in een kom. Meng de pesto van salie onder de gnochhi, bestrooi rijkelijk met de pangratto.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Gnocchi zijn deegballetjes gemaakt van aardappelen en bloem. Deze lekkere knoedeltjes, van oorsprong Italiaans, vind je vaak in Zwitserland maar ook meer en meer bij ons op de menukaart.

We maken de gnocchi niet zelf maar kopen die kant en klaar in de winkel of supermarkt. Het recept dat we hier maken is een klassieker, maar ik zou de would be chef niet zijn mochten ik er geen eigen twist aan geven.De bereiding is heel eenvoudig maar daarom niet minder lekker

Parmezaanse kaas vervangen we door pangratto, pangratto wordt ook wel de Parmezaanse kaas van de armen genoemd. Het is een fantastische smaakmaker gemaakt van broodkruim en olie, een eenvoudige en goedkope manier om de gerechten wat extra ‘crunch’ en smaak te geven en meteen ook een leuke manier om restjes brood op te maken.

1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto
1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Bereiding

  1. We maken eerst een pesto met salie, olijfolie en pompoenpitten die je vooraf roostert in de pan. Doe pompoenpitten, gepelde look en de verse salie in de keukenrobot/blender/hakmolen. Schenk er olijfolie bij, mix alles tot je een gladde pesto bekomt. Voeg wat olijfolie toe indien het mengsel te vast is. Tot slot 1 kneepje citroensap en wat citroenrasp, goed kruiden met zout/peper (ook lekker is wat piment d’espilette en/of enkele druppels tabasco ter vervanging van de peper).
  2. Pangratto : 4 à 6 sneedjes oud brood (wit-bruin-volkorenbrood, het doet er niet toe). Samen met 2 teentjes look en enkele geuten olijfolie in de hakmolen laten draaien tot je een stevig mengsel bekomt. Goed kruiden met zout/peper.
  3. Verwarm een pan, goed warm, bak dit mengsel goudbruin aan, regelmatig roeren in de pan om niet te laten verbranden. Laat afkoelen op een bordje met keukenpapier om de overtollige olijfolie op te nemen.
  4. Nu gaan we de gnocchi koken, neem de zelfde hoeveelheid water als voor pasta : 1liter voor 100gram. Voeg 1 koffielepel zout aan het kokende water toe.
  5. Leg nu de gnocchi in het water, je zal merken dat de knoedeltjes naar de bodem van de pot zinken. Laat rustig koken, na +/-2 minuten drijven de gnocchi aan de oppervlakte, dat betekent dat ze klaar zijn. Schep ze uit de pot met een schuimspaan, en leg ze in een kom. Meng de pesto van salie onder de gnochhi, bestrooi rijkelijk met de pangratto.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer