1,5 euro recept: moussaka met een twist
Recept

1,5 euro recept: moussaka met een twist

Dit heb je nodig 4 personen

Voor het gehakt
  • 400 gr gehakt (vegetarisch gehakt kan ook)
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • peper/zout
  • 1 koffielepel, of meer naar smaak, Ras el hanout
Béchamelsaus
  • 8 deciliter melk
  • 35 gr boter of margarine
  • 45 gr bloem
  • peper/zout
  • kneepje citroensap
Groenten
  • 4 aardappelen
  • 400 gr diepvries bladspinazie
1,5 euro recept: moussaka met een twist

Bereiding

20 stappen

1 / 20

Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in een pan met olie.

2 / 20

Voeg dan het gehakt toe. Laat het goed bakken op een warm vuur.

3 / 20

Flink kruiden met peper en zout en Ras el Hanout.

4 / 20

Voor de béchamelsaus: maak een roux.

5 / 20

Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.

6 / 20

Schep de bloem bij de boter en roer goed door met een klopper.

7 / 20

Laat het geheel opdrogen tot het naar koekjes ruikt.

8 / 20

Voeg de koude melk bij de roux.

9 / 20

Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te pruttelen en een gladde béchamelsaus wordt.

10 / 20

Neem de saus weg van het vuur en roer er wat citroensap door. Breng op smaak met peper en zout.

11 / 20

Laat de bladspinazie uit de diepvries ontdooien en knijp het vocht er uit.

12 / 20

Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.

13 / 20

Verwarm de oven voor op 180 graden.

14 / 20

Neem een ovenschaal van +/- 20 cm bij 30 cm. Wrijf de zij-en onderkant in met wat olie.

15 / 20

Doe er een dun laagje béchamelsaus in.

16 / 20

Schik daarover, dakpansgewijs, een laagje aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.

17 / 20

Leg daarop een laagje van het kruidige gehakt.

18 / 20

Daarbovenop de bladspinazie met wat peper en zout er op.

19 / 20

Eindig met een laagje aardappelschijfjes en een mooie laag béchamelsaus.

20 / 20

Plaats een 40-tal minuten in een oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Dit recept is gebaseerd op de Griekse klassieker moussaka, maar ik geef er deze keer een plezante twist aan. Voor dit recept gebruik ik diepvries blad spinazie, gehakt, rauwe aardappelschijfjes en béchamelsaus.

Anders dan de klassieke moussaka wel. Want de twist komt door de Ras el Hanout die ik gebruik om het gehakt lekker te kruiden. Ras el Hanout is een  kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Dit mengsel wordt gebruikt in Arabische gerechten en in de keukens van het Midden-Oosten.

Als je dat niet in huis hebt kun je ook Garam Masala gebruiken, maar dan smaakt je moussaka eerder Indisch. Maar experimenteren mag. En als je gewoon wil kruiden met peper en zout en wat cayennepeper, dat kan natuurlijk ook!

1,5 euro recept: moussaka met een twist
1,5 euro recept: moussaka met een twist
1,5 euro recept: moussaka met een twist
1,5 euro recept: moussaka met een twist

Bereiding

  1. Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in een pan met olie.
  2. Voeg dan het gehakt toe. Laat het goed bakken op een warm vuur.
  3. Flink kruiden met peper en zout en Ras el Hanout.
  4. Voor de béchamelsaus: maak een roux.
  5. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.
  6. Schep de bloem bij de boter en roer goed door met een klopper.
  7. Laat het geheel opdrogen tot het naar koekjes ruikt.
  8. Voeg de koude melk bij de roux.
  9. Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te pruttelen en een gladde béchamelsaus wordt.
  10. Neem de saus weg van het vuur en roer er wat citroensap door. Breng op smaak met peper en zout.
  11. Laat de bladspinazie uit de diepvries ontdooien en knijp het vocht er uit.
  12. Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
  13. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  14. Neem een ovenschaal van +/- 20 cm bij 30 cm. Wrijf de zij-en onderkant in met wat olie.
  15. Doe er een dun laagje béchamelsaus in.
  16. Schik daarover, dakpansgewijs, een laagje aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.
  17. Leg daarop een laagje van het kruidige gehakt.
  18. Daarbovenop de bladspinazie met wat peper en zout er op.
  19. Eindig met een laagje aardappelschijfjes en een mooie laag béchamelsaus.
  20. Plaats een 40-tal minuten in een oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer