
1,5 euro recept: moussaka met een twist
Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!
Dit recept is gebaseerd op de Griekse klassieker moussaka, maar ik geef er deze keer een plezante twist aan. Voor dit recept gebruik ik diepvries blad spinazie, gehakt, rauwe aardappelschijfjes en béchamelsaus.
Anders dan de klassieke moussaka wel. Want de twist komt door de Ras el Hanout die ik gebruik om het gehakt lekker te kruiden. Ras el Hanout is een kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Dit mengsel wordt gebruikt in Arabische gerechten en in de keukens van het Midden-Oosten.
Als je dat niet in huis hebt kun je ook Garam Masala gebruiken, maar dan smaakt je moussaka eerder Indisch. Maar experimenteren mag. En als je gewoon wil kruiden met peper en zout en wat cayennepeper, dat kan natuurlijk ook!
Bereiding
- Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in een pan met olie.
- Voeg dan het gehakt toe. Laat het goed bakken op een warm vuur.
- Flink kruiden met peper en zout en Ras el Hanout.
- Voor de béchamelsaus: maak een roux.
- Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.
- Schep de bloem bij de boter en roer goed door met een klopper.
- Laat het geheel opdrogen tot het naar koekjes ruikt.
- Voeg de koude melk bij de roux.
- Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te pruttelen en een gladde béchamelsaus wordt.
- Neem de saus weg van het vuur en roer er wat citroensap door. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de bladspinazie uit de diepvries ontdooien en knijp het vocht er uit.
- Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ovenschaal van +/- 20 cm bij 30 cm. Wrijf de zij-en onderkant in met wat olie.
- Doe er een dun laagje béchamelsaus in.
- Schik daarover, dakpansgewijs, een laagje aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.
- Leg daarop een laagje van het kruidige gehakt.
- Daarbovenop de bladspinazie met wat peper en zout er op.
- Eindig met een laagje aardappelschijfjes en een mooie laag béchamelsaus.
- Plaats een 40-tal minuten in een oven van 180 graden.
Reacties