1,5 euro recept: moussaka met een twist
Recept

1,5 euro recept: moussaka met een twist

Dit heb je nodig 4 personen

Voor het gehakt
  • 400 gr gehakt (vegetarisch gehakt kan ook)
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • peper/zout
  • 1 koffielepel, of meer naar smaak, Ras el hanout
Béchamelsaus
  • 8 deciliter melk
  • 35 gr boter of margarine
  • 45 gr bloem
  • peper/zout
  • kneepje citroensap
Groenten
  • 4 aardappelen
  • 400 gr diepvries bladspinazie
1,5 euro recept: moussaka met een twist

Bereiding

20 stappen

1 / 20

Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in een pan met olie.

2 / 20

Voeg dan het gehakt toe. Laat het goed bakken op een warm vuur.

3 / 20

Flink kruiden met peper en zout en Ras el Hanout.

4 / 20

Voor de béchamelsaus: maak een roux.

5 / 20

Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.

6 / 20

Schep de bloem bij de boter en roer goed door met een klopper.

7 / 20

Laat het geheel opdrogen tot het naar koekjes ruikt.

8 / 20

Voeg de koude melk bij de roux.

9 / 20

Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te pruttelen en een gladde béchamelsaus wordt.

10 / 20

Neem de saus weg van het vuur en roer er wat citroensap door. Breng op smaak met peper en zout.

11 / 20

Laat de bladspinazie uit de diepvries ontdooien en knijp het vocht er uit.

12 / 20

Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.

13 / 20

Verwarm de oven voor op 180 graden.

14 / 20

Neem een ovenschaal van +/- 20 cm bij 30 cm. Wrijf de zij-en onderkant in met wat olie.

15 / 20

Doe er een dun laagje béchamelsaus in.

16 / 20

Schik daarover, dakpansgewijs, een laagje aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.

17 / 20

Leg daarop een laagje van het kruidige gehakt.

18 / 20

Daarbovenop de bladspinazie met wat peper en zout er op.

19 / 20

Eindig met een laagje aardappelschijfjes en een mooie laag béchamelsaus.

20 / 20

Plaats een 40-tal minuten in een oven van 180 graden.

Laat het smaken.

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat er gezonde, lekkere èn toch betaalbare recepten moeten bestaan. Daarom heb ik speciaal voor de volgers van Would Be Chef een hele reeks recepten ontwikkeld die maar zes euro voor vier personen kosten, anderhalve euro per persoon dus. Elke woensdag krijg je zo’n recept op je bord. Genieten zonder failliet te gaan!

Dit recept is gebaseerd op de Griekse klassieker moussaka, maar ik geef er deze keer een plezante twist aan. Voor dit recept gebruik ik diepvries blad spinazie, gehakt, rauwe aardappelschijfjes en béchamelsaus.

Anders dan de klassieke moussaka wel. Want de twist komt door de Ras el Hanout die ik gebruik om het gehakt lekker te kruiden. Ras el Hanout is een  kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Dit mengsel wordt gebruikt in Arabische gerechten en in de keukens van het Midden-Oosten.

Als je dat niet in huis hebt kun je ook Garam Masala gebruiken, maar dan smaakt je moussaka eerder Indisch. Maar experimenteren mag. En als je gewoon wil kruiden met peper en zout en wat cayennepeper, dat kan natuurlijk ook!

1,5 euro recept: moussaka met een twist
1,5 euro recept: moussaka met een twist
1,5 euro recept: moussaka met een twist
1,5 euro recept: moussaka met een twist

Bereiding

  1. Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in een pan met olie.
  2. Voeg dan het gehakt toe. Laat het goed bakken op een warm vuur.
  3. Flink kruiden met peper en zout en Ras el Hanout.
  4. Voor de béchamelsaus: maak een roux.
  5. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur.
  6. Schep de bloem bij de boter en roer goed door met een klopper.
  7. Laat het geheel opdrogen tot het naar koekjes ruikt.
  8. Voeg de koude melk bij de roux.
  9. Blijf goed roeren met de klopper tot de saus begint te pruttelen en een gladde béchamelsaus wordt.
  10. Neem de saus weg van het vuur en roer er wat citroensap door. Breng op smaak met peper en zout.
  11. Laat de bladspinazie uit de diepvries ontdooien en knijp het vocht er uit.
  12. Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
  13. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  14. Neem een ovenschaal van +/- 20 cm bij 30 cm. Wrijf de zij-en onderkant in met wat olie.
  15. Doe er een dun laagje béchamelsaus in.
  16. Schik daarover, dakpansgewijs, een laagje aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.
  17. Leg daarop een laagje van het kruidige gehakt.
  18. Daarbovenop de bladspinazie met wat peper en zout er op.
  19. Eindig met een laagje aardappelschijfjes en een mooie laag béchamelsaus.
  20. Plaats een 40-tal minuten in een oven van 180 graden.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer