ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM
Recept

Asperges met tortellini en gerookte zalm

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kg asperges
  • 1 bakje tuinkers
  • enkele half zongedroogde tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 kippenbouillon-blokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml room
  • 750 g tortellini met ricotta en spinazie
  • 250 g gerookte zalm
ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Schil de asperges met een dunschiller en breek nadien het ‘kontje’ eraf

2 / 5

Zet een grote pasta-pot op het vuur met koud water en zout erin.

3 / 5

Leg de asperges in het mandje van de pasta-pot, laat het water tot het kookpunt komen en zet dan meteen het vuur af.  De asperges mogen dan nog tien minuten in het warme water blijven tot ze gaar zijn.

4 / 5

Gebruik het vocht waarin de asperges werden gekookt, om de tortellini in te koken. Deze tortellini moeten maar twee à drie minuten koken (maar dat staat op de verpakking).

5 / 5

Bak de sjalot in een eetlepel olijfolie in een kookpot, voeg een teentje look en de tuinkers toe. Heel even laten aanstoven en de room toevoegen samen met een half kippenbouillon-blokje.  Enkele minuten door pruttelen en dan mixen

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg de asperges op het bord

2 / 4

Doe er je tortellini’s mooi op

3 / 4

Leg de zalm er bovenop

4 / 4

Uiteindelijk nog het sausje toevoegen met hierbij een aantal half zongedroogde tomaten

Laat het smaken.

Joepie! Ze zijn er: de asperges. Van nu tot half juni staan ze bij mij zeker twee a drie keer per week op het menu. Ik vind asperges op alle mogelijke manieren lekker. Heel puur, met een vinaigrette, of a la Flamande met een eitje. Maar ik vind het ook altijd leuk om eens nieuwe gerechten te proberen waarin het witte goud van bij ons de hoofdrol speelt.

Dit is bijvoorbeeld een recept dat ik van m’n goede vriendin Barbara heb gekregen. Vrienden hebben die goed kunnen koken is een zegen, en Barbara is één van de beste hobbychefs die ik ken. Dit is één van de gerechten waar ook haar drie kinderen, Marie, Louis en Camille en haar man Evert dol op zijn. Het begint bij het afhalen van de asperges bij boer Luc en Inge die net om de hoek wonen, en dan kan het culinaire feest beginnen.

Bereiding

  1. Schil de asperges met een dunschiller en breek nadien het ‘kontje’ eraf
  2. Zet een grote pasta-pot op het vuur met koud water en zout erin.
  3. Leg de asperges in het mandje van de pasta-pot, laat het water tot het kookpunt komen en zet dan meteen het vuur af.  De asperges mogen dan nog tien minuten in het warme water blijven tot ze gaar zijn.
  4. Gebruik het vocht waarin de asperges werden gekookt, om de tortellini in te koken. Deze tortellini moeten maar twee à drie minuten koken (maar dat staat op de verpakking).
  5. Bak de sjalot in een eetlepel olijfolie in een kookpot, voeg een teentje look en de tuinkers toe. Heel even laten aanstoven en de room toevoegen samen met een half kippenbouillon-blokje.  Enkele minuten door pruttelen en dan mixen

Dresseren

  1. Leg de asperges op het bord
  2. Doe er je tortellini’s mooi op
  3. Leg de zalm er bovenop
  4. Uiteindelijk nog het sausje toevoegen met hierbij een aantal half zongedroogde tomaten

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Asperges zijn vaak heel lekker met een mooie sauvignon blanc, en zo heb ik ook twee mooie in mijn assortiment. Maar ik durf hier toch ook te kiezen voor een mooie chardonnay, zeker omdat er bij dit gerecht toch wat rijkere ingrediënten gebruikt worden.

Mijn uiterst betaalbare chardonnay is gemaakt in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer