ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM

Ze zijn er: de asperges. Van nu tot half juni staan ze bij mij zeker twee a drie keer per week op het menu. Ik vind asperges op alle mogelijke manieren lekker. Heel puur, met een vinaigrette of a la Flamande met een eitje. Maar ik vind het ook altijd leuk om nieuwe gerechten te verzinnen of krijgen van vrienden waarin het witte goud centraal staat.

Dit is bijvoorbeeld een recept dat ik van m’n goede vriendin Barbara heb gekregen. Vrienden hebben die goed kunnen koken is een zegen, en Barbara is één van de beste hobbychefs die ik ken. Ze maakte eerlijk gezonde keuken. En omdat ik met haar man Evert vaak grote wandelingen maak ben ik erg blij dat ik na zo’n staptocht van 20 kilometer de beentjes onder tafel steken mag bij Barbara.

En dit is één van de gerechten waar ook haar drie kinderen, Marie, Louis en Camille dol op zijn. Het begint bij het afhalen van de asperges bij boer Luc en Inge die net om de hoek wonen, en dan kan het culinaire feest beginnen.

Bereiding

  1. Schil de asperges met een dunschiller en breek nadien het ‘kontje’ eraf
  2. Zet een grote pasta-pot op het vuur met koud water en zout erin.
  3. Leg de asperges in het mandje van de pasta-pot, laat het water tot het kookpunt komen en zet dan meteen het vuur af.  De asperges mogen dan nog tien minuten in het warme water blijven tot ze gaar zijn.
  4. Gebruik het vocht waarin de asperges werden gekookt, om de tortellini in te koken. Deze tortellini moeten maar twee à drie minuten koken (maar dat staat op de verpakking).
  5. Bak de sjalot in een eetlepel olijfolie in een kookpot, voeg een teentje look en de tuinkers toe. Heel even laten aanstoven en de room toevoegen samen met een half kippenbouillon-blokje.  Enkele minuten door pruttelen en dan mixen

Dresseren

  1. Leg de asperges op het bord
  2. Doe er je tortellini’s mooi op
  3. Leg de zalm er bovenop
  4. Uiteindelijk nog het sausje toevoegen met hierbij een aantal half zongedroogde tomaten