ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM

Joepie! Ze zijn er: de asperges. Van nu tot half juni staan ze bij mij zeker twee a drie keer per week op het menu. Ik vind asperges op alle mogelijke manieren lekker. Heel puur, met een vinaigrette, of a la Flamande met een eitje. Maar ik vind het ook altijd leuk om eens nieuwe gerechten te proberen waarin het witte goud van bij ons de hoofdrol speelt.

Dit is bijvoorbeeld een recept dat ik van m’n goede vriendin Barbara heb gekregen. Vrienden hebben die goed kunnen koken is een zegen, en Barbara is één van de beste hobbychefs die ik ken. Dit is één van de gerechten waar ook haar drie kinderen, Marie, Louis en Camille en haar man Evert dol op zijn. Het begint bij het afhalen van de asperges bij boer Luc en Inge die net om de hoek wonen, en dan kan het culinaire feest beginnen.

Bereiding

  1. Schil de asperges met een dunschiller en breek nadien het ‘kontje’ eraf
  2. Zet een grote pasta-pot op het vuur met koud water en zout erin.
  3. Leg de asperges in het mandje van de pasta-pot, laat het water tot het kookpunt komen en zet dan meteen het vuur af.  De asperges mogen dan nog tien minuten in het warme water blijven tot ze gaar zijn.
  4. Gebruik het vocht waarin de asperges werden gekookt, om de tortellini in te koken. Deze tortellini moeten maar twee à drie minuten koken (maar dat staat op de verpakking).
  5. Bak de sjalot in een eetlepel olijfolie in een kookpot, voeg een teentje look en de tuinkers toe. Heel even laten aanstoven en de room toevoegen samen met een half kippenbouillon-blokje.  Enkele minuten door pruttelen en dan mixen

Dresseren

  1. Leg de asperges op het bord
  2. Doe er je tortellini’s mooi op
  3. Leg de zalm er bovenop
  4. Uiteindelijk nog het sausje toevoegen met hierbij een aantal half zongedroogde tomaten

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Asperges zijn vaak heel lekker met een mooie sauvignon blanc, en zo heb ik ook twee mooie in mijn assortiment. Maar ik durf hier toch ook te kiezen voor een mooie chardonnay, zeker omdat er bij dit gerecht toch wat rijkere ingrediënten gebruikt worden.

Mijn uiterst betaalbare chardonnay is gemaakt in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay