ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM
Recept

Asperges met tortellini en gerookte zalm

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kg asperges
  • 1 bakje tuinkers
  • enkele half zongedroogde tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1 kippenbouillon-blokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml room
  • 750 g tortellini met ricotta en spinazie
  • 250 g gerookte zalm
ASPERGES MET TORTELLINI EN GEROOKTE ZALM

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Schil de asperges met een dunschiller en breek nadien het ‘kontje’ eraf

2 / 5

Zet een grote pasta-pot op het vuur met koud water en zout erin.

3 / 5

Leg de asperges in het mandje van de pasta-pot, laat het water tot het kookpunt komen en zet dan meteen het vuur af.  De asperges mogen dan nog tien minuten in het warme water blijven tot ze gaar zijn.

4 / 5

Gebruik het vocht waarin de asperges werden gekookt, om de tortellini in te koken. Deze tortellini moeten maar twee à drie minuten koken (maar dat staat op de verpakking).

5 / 5

Bak de sjalot in een eetlepel olijfolie in een kookpot, voeg een teentje look en de tuinkers toe. Heel even laten aanstoven en de room toevoegen samen met een half kippenbouillon-blokje.  Enkele minuten door pruttelen en dan mixen

Dresseren

4 stappen

1 / 4

Leg de asperges op het bord

2 / 4

Doe er je tortellini’s mooi op

3 / 4

Leg de zalm er bovenop

4 / 4

Uiteindelijk nog het sausje toevoegen met hierbij een aantal half zongedroogde tomaten

Laat het smaken.

Joepie! Ze zijn er: de asperges. Van nu tot half juni staan ze bij mij zeker twee a drie keer per week op het menu. Ik vind asperges op alle mogelijke manieren lekker. Heel puur, met een vinaigrette, of a la Flamande met een eitje. Maar ik vind het ook altijd leuk om eens nieuwe gerechten te proberen waarin het witte goud van bij ons de hoofdrol speelt.

Dit is bijvoorbeeld een recept dat ik van m’n goede vriendin Barbara heb gekregen. Vrienden hebben die goed kunnen koken is een zegen, en Barbara is één van de beste hobbychefs die ik ken. Dit is één van de gerechten waar ook haar drie kinderen, Marie, Louis en Camille en haar man Evert dol op zijn. Het begint bij het afhalen van de asperges bij boer Luc en Inge die net om de hoek wonen, en dan kan het culinaire feest beginnen.

Bereiding

  1. Schil de asperges met een dunschiller en breek nadien het ‘kontje’ eraf
  2. Zet een grote pasta-pot op het vuur met koud water en zout erin.
  3. Leg de asperges in het mandje van de pasta-pot, laat het water tot het kookpunt komen en zet dan meteen het vuur af.  De asperges mogen dan nog tien minuten in het warme water blijven tot ze gaar zijn.
  4. Gebruik het vocht waarin de asperges werden gekookt, om de tortellini in te koken. Deze tortellini moeten maar twee à drie minuten koken (maar dat staat op de verpakking).
  5. Bak de sjalot in een eetlepel olijfolie in een kookpot, voeg een teentje look en de tuinkers toe. Heel even laten aanstoven en de room toevoegen samen met een half kippenbouillon-blokje.  Enkele minuten door pruttelen en dan mixen

Dresseren

  1. Leg de asperges op het bord
  2. Doe er je tortellini’s mooi op
  3. Leg de zalm er bovenop
  4. Uiteindelijk nog het sausje toevoegen met hierbij een aantal half zongedroogde tomaten

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Asperges zijn vaak heel lekker met een mooie sauvignon blanc, en zo heb ik ook twee mooie in mijn assortiment. Maar ik durf hier toch ook te kiezen voor een mooie chardonnay, zeker omdat er bij dit gerecht toch wat rijkere ingrediënten gebruikt worden.

Mijn uiterst betaalbare chardonnay is gemaakt in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer