BALLETJES VAN PADDENSTOELEN, HAZELNOTEN EN POMPOENPITTEN
Recept

Balletjes van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 kilo Parijse champignons
  • 2 sjalotjes
  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes look
  • Rozemarijn
  • 50 gr hazelnoten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 5 el hoisinsaus
  • 8 el light mayonaise
  • 1 limoen
 
 
BALLETJES VAN PADDENSTOELEN, HAZELNOTEN EN POMPOENPITTEN

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Cutter de paddenstoelen met twee sjalotjes, drie teentjes look, lekker veel rozemarijn en twee lepeltjes hoisinsaus fijn.

2 / 9

Kruid de paddenstoelen-mengeling met peper, zout en cayennepeper in de wok in wat hete olijfolie tot al het vocht verdwenen is (een minuutje of zeven).

3 / 9

Cutter intussen de pompoenpitten en de hazelnoten fijn.

4 / 9

Meng de gebakken paddenstoelen-mengeling met de gehakte noten en pompoenpitten.

5 / 9

Voeg paneermeel toe tot je een droge mengeling hebt (enkele lepeltjes).

6 / 9

Laat de mengeling wat afkoelen en rol balletjes (met nat gemaakte handen gaat dat zeer makkelijk).

7 / 9

Bak de balletjes een dikke tien minuten in een oven van 190 graden (draai half weg voorzichtig om).

8 / 9

Voor de saus: meng 8 el light mayo met 3 el hoisinsaus, het sap en de zeste van 1 limoen en twee fijngesnipperde lente-uitjes.

9 / 9

Schik alles samen op een bord zoals op de foto.

Laat het smaken.

Ballekes zijn altijd lekker. Maar ze kunnen ook super gezond zijn! Deze keer heb ik lekkere balletjes gemaakt van paddenstoelen, hazelnoten en pompoenpitten, met een fris pittig sausje bij. Helemaal vegetarisch en, als je de mayonaise achterwege laat, volgens mij zelfs een veganistisch gerechtje. Spreek me tegen als er links en rechts toch een dierlijk product in mijn gerecht is geslopen, maar ik denk het niet. Deze balletjes zien er behoorlijk fancy uit, maar zijn behoorlijk licht en alweer extreem gezond, door de paddenstoelen, noten en pompoenpitten die lekker veel vezels bevatten.

Bereiding

  1. Cutter de paddenstoelen met twee sjalotjes, drie teentjes look, lekker veel rozemarijn en twee lepeltjes hoisinsaus fijn.
  2. Kruid de paddenstoelen-mengeling met peper, zout en cayennepeper in de wok in wat hete olijfolie tot al het vocht verdwenen is (een minuutje of zeven).
  3. Cutter intussen de pompoenpitten en de hazelnoten fijn.
  4. Meng de gebakken paddenstoelen-mengeling met de gehakte noten en pompoenpitten.
  5. Voeg paneermeel toe tot je een droge mengeling hebt (enkele lepeltjes).
  6. Laat de mengeling wat afkoelen en rol balletjes (met nat gemaakte handen gaat dat zeer makkelijk).
  7. Bak de balletjes een dikke tien minuten in een oven van 190 graden (draai half weg voorzichtig om).
  8. Voor de saus: meng 8 el light mayo met 3 el hoisinsaus, het sap en de zeste van 1 limoen en twee fijngesnipperde lente-uitjes.
  9. Schik alles samen op een bord zoals op de foto.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer