BEEF TATAKI
Recept

Beef tataki

Dit heb je nodig 4 personen

  • 100cc sushi rijstazijn
  • 45cc (Yamasa) sojasaus
  • 100gr suiker
  • Een flinke snuif zout
  • 1 kl citroen
  • 2,5cc pure sesamolie
  • 1 grote ajuin
  • 600 gram stevig maar mals rundsvlees (filet pure)
BEEF TATAKI

Bereiding

4 stappen

1 / 4

De azijn lichtjes opwarmen zodat de suiker kan oplossen in de azijn –nooit aan de kook brengen. Daarna lichtjes laten afkoelen en dan alle andere ingrediënten goed erin mengen. Eindresultaat altijd proeven om te zien dat het zoet genoeg is en dat er meer zuur dan zout in zit.

2 / 4

Snij met een mandoline de ajuin in heel dunne snippers, daarna 3-4 keer in koud water spoelen. Bij het dresseren pak je een handvol ajuin, maak er een balletje van en druk je zo veel mogelijk water eruit, dan kan de ajuin goed de saus opslorpen.

3 / 4

Een goed stuk (stevig, maar mals) rundsvlees van minstens 3cm dik:2-3 uurtjes marineren in marinade van sake(2/4), sojasaus(1/4), mirin(1/4), peper en zout. Daarna bleu bakken en laten afkoelen. In dunne plakjes snijden als het vlees volledig is afgekoeld.

4 / 4

De plakjes vlees serveren met daarop de ajuin

Laat het smaken.

Waarom gaan zo veel plezierige restaurants dicht? Wanneer je in de stad woont dan is dat probleem wellicht iets minder groot, omdat er altijd wel weer een nieuw eettentje de deuren opent wanneer een ander sluit, maar als je op het platteland woont zoals ikzelf en één van je favoriete restaurantjes sluit de deuren, dan is dat serieus vervelend. Heeft het misschien met de witte kassa te maken? Met de ongetwijfeld grote druk die mensen in de horeca ervaren? Is het omdat ook chefs en zaalpersoneel wel eens zin hebben in iets nieuws, of gewoon wat meer tijd voor de familie willen? Ik weet het niet. Maar jammer is het toch wel. Sommige van die restaurateurs zijn na verloop van tijd meer dan kennissen en gewoon zelfs bijna goede vrienden geworden, en die ga je dan wel missen wanneer ze nieuwe horizonten opzoeken.

Zo was er tot een paar jaar geleden een sympathiek Japans restaurant vlak in onze buurt, “Asahi,” waar ik wel tientallen keren hetzelfde heerlijke voorgerechtje heb gegeten: Beef tataki. Dat gemarineerde rundsvlees met uien is gewoon zo lekker, zo fris, en bevat ook weinig calorieën, dus de wandelende tak in mij, die op de pondjes let, voelde zich er altijd zeer gelukkig bij. Toen het restaurant redelijk onverwacht sloot sloot, omdat de eigenaars Shi Kouw en zijn vrouwtje een ander professioneel avontuur aangingen heb ik hen gevraagd of ik misschien wel hun heerlijke recept voor beef tataki kon krijgen, dat mocht, en ik wil het hier graag met jullie delen. Zo perfect als ik het bij hen at krijg ik het zelf ook niet bereid, maar dit recept is wel het originele, en geloof me, het is een absoluut toppertje!

Bereiding

  1. De azijn lichtjes opwarmen zodat de suiker kan oplossen in de azijn –nooit aan de kook brengen. Daarna lichtjes laten afkoelen en dan alle andere ingrediënten goed erin mengen. Eindresultaat altijd proeven om te zien dat het zoet genoeg is en dat er meer zuur dan zout in zit.
  2. Snij met een mandoline de ajuin in heel dunne snippers, daarna 3-4 keer in koud water spoelen. Bij het dresseren pak je een handvol ajuin, maak er een balletje van en druk je zo veel mogelijk water eruit, dan kan de ajuin goed de saus opslorpen.
  3. Een goed stuk (stevig, maar mals) rundsvlees van minstens 3cm dik:2-3 uurtjes marineren in marinade van sake(2/4), sojasaus(1/4), mirin(1/4), peper en zout. Daarna bleu bakken en laten afkoelen. In dunne plakjes snijden als het vlees volledig is afgekoeld.
  4. De plakjes vlees serveren met daarop de ajuin

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad … Lees meer

Salade met verse tonijn ketjap

Salade met verse tonijn ketjap

Dit is een klassieker uit mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets … Lees meer