Waarom gaan zo veel plezierige restaurants dicht? Wanneer je in de stad woont dan is dat probleem wellicht iets minder groot, omdat er altijd wel weer een nieuw eettentje de deuren opent wanneer een ander sluit, maar als je op het platteland woont zoals ikzelf en één van je favoriete restaurantjes sluit de deuren, dan is dat serieus vervelend. Heeft het misschien met de witte kassa te maken? Met de ongetwijfeld grote druk die mensen in de horeca ervaren? Is het omdat ook chefs en zaalpersoneel wel eens zin hebben in iets nieuws, of gewoon wat meer tijd voor de familie willen? Ik weet het niet. Maar jammer is het toch wel. Sommige van die restaurateurs zijn na verloop van tijd meer dan kennissen en gewoon zelfs bijna goede vrienden geworden, en die ga je dan wel missen wanneer ze nieuwe horizonten opzoeken.
Zo was er tot een paar jaar geleden een sympathiek Japans restaurant vlak in onze buurt, “Asahi,” waar ik wel tientallen keren hetzelfde heerlijke voorgerechtje heb gegeten: Beef tataki. Dat gemarineerde rundsvlees met uien is gewoon zo lekker, zo fris, en bevat ook weinig calorieën, dus de wandelende tak in mij, die op de pondjes let, voelde zich er altijd zeer gelukkig bij. Toen het restaurant redelijk onverwacht sloot sloot, omdat de eigenaars Shi Kouw en zijn vrouwtje een ander professioneel avontuur aangingen heb ik hen gevraagd of ik misschien wel hun heerlijke recept voor beef tataki kon krijgen, dat mocht, en ik wil het hier graag met jullie delen. Zo perfect als ik het bij hen at krijg ik het zelf ook niet bereid, maar dit recept is wel het originele, en geloof me, het is een absoluut toppertje!
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer
Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer
Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer
Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer
De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer
Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer
De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer