Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta
Recept

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram spruitjes
  • 150 gram hazelnoten
  • twee rode uien, in hele dunne ringen gesneden, gewassen in koud water en drooggedept
  • 4 el vloeibare honing
  • 1,5 dl sojausaus
  • 200 gram fetakaas
Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Blancheer de spruitjes enkele minuutjes, en dep ze droog.

2 / 6

Verhit wat (arachide-)olie in de wok en roerbak de spruitjes een drietal minuutjes op hoog vuur.

3 / 6

Voeg er de hazelnoten aan toe, de flinterdunne rode ui-ringen (ik wil dat die nog iets knapperigs hebben) en ook de honing en de sojasaus.

4 / 6

Bak nog een drietal minuutjes verder op een iets minder heet vuur.

5 / 6

Schep uit de wok en meng er de gebroken fetakaas onder.

6 / 6

Serveren eventueel in een bowl met wat geroosterd rozijnenbrood bij.

Laat het smaken.

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad. “Les choux de Bruxelles”, “Brussels sprouts” en, jawel: “brukselka” zijn allemaal bijzondere benamingen voor de heerlijke kleine kooltjes die overduidelijk uit onze streken komen.

Ik heb het zelf altijd grappig gevonden dat kindjes zogezegd uit de bloemkolen komen, maar zelf wel kleine spruit genoemd worden. Terwijl heel veel kinderen spruiten helemaal niet zo lekker vinden. Dat heeft volgens wetenschappers te maken met de bittere smaak van spruitjes, en bitter is nu eenmaal een smaak die kinderen niet zo lekker vinden en die ze beetje bij beetje moeten leren ontdekken.

Eerlijk: het heeft bij mij ook wel een tijdje geduurd. Wanneer spruitjes helemaal plat gekookt worden zijn ze trouwens sowieso niet lekker. Dan ruiken ze vies en zijn ze helemaal niet zo fris. Maar wanneer je ze lekker knapperig wokt, zoals in dit gerecht, en er een beetje een zoete toets durft aan toe te voegen vinden jullie kleine spruiten ze misschien wel weer lekker, en volwassenen al zeker.

En ik verwerk ze dan ook nog graag eens in een soort van rijke warme salade, iets dat we in de winter wel eens wat vaker zouden mogen eten, want het is gewoon zeer gezond. En het is gewoon eens een andere manier om spruitjes te eten. Weg met al die smaaktaboes dus, en lekker chauvinistisch deze Brusselse spruitensalade uit de wok toveren!

Bereiding

  1. Blancheer de spruitjes enkele minuutjes, en dep ze droog.
  2. Verhit wat (arachide-)olie in de wok en roerbak de spruitjes een drietal minuutjes op hoog vuur.
  3. Voeg er de hazelnoten aan toe, de flinterdunne rode ui-ringen (ik wil dat die nog iets knapperigs hebben) en ook de honing en de sojasaus.
  4. Bak nog een drietal minuutjes verder op een iets minder heet vuur.
  5. Schep uit de wok en meng er de gebroken fetakaas onder.
  6. Serveren eventueel in een bowl met wat geroosterd rozijnenbrood bij.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer