Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta
Recept

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram spruitjes
  • 150 gram hazelnoten
  • twee rode uien, in hele dunne ringen gesneden, gewassen in koud water en drooggedept
  • 4 el vloeibare honing
  • 1,5 dl sojausaus
  • 200 gram fetakaas
Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Blancheer de spruitjes enkele minuutjes, en dep ze droog.

2 / 6

Verhit wat (arachide-)olie in de wok en roerbak de spruitjes een drietal minuutjes op hoog vuur.

3 / 6

Voeg er de hazelnoten aan toe, de flinterdunne rode ui-ringen (ik wil dat die nog iets knapperigs hebben) en ook de honing en de sojasaus.

4 / 6

Bak nog een drietal minuutjes verder op een iets minder heet vuur.

5 / 6

Schep uit de wok en meng er de gebroken fetakaas onder.

6 / 6

Serveren eventueel in een bowl met wat geroosterd rozijnenbrood bij.

Laat het smaken.

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad. “Les choux de Bruxelles”, “Brussels sprouts” en, jawel: “brukselka” zijn allemaal bijzondere benamingen voor de heerlijke kleine kooltjes die overduidelijk uit onze streken komen.

Ik heb het zelf altijd grappig gevonden dat kindjes zogezegd uit de bloemkolen komen, maar zelf wel kleine spruit genoemd worden. Terwijl heel veel kinderen spruiten helemaal niet zo lekker vinden. Dat heeft volgens wetenschappers te maken met de bittere smaak van spruitjes, en bitter is nu eenmaal een smaak die kinderen niet zo lekker vinden en die ze beetje bij beetje moeten leren ontdekken.

Eerlijk: het heeft bij mij ook wel een tijdje geduurd. Wanneer spruitjes helemaal plat gekookt worden zijn ze trouwens sowieso niet lekker. Dan ruiken ze vies en zijn ze helemaal niet zo fris. Maar wanneer je ze lekker knapperig wokt, zoals in dit gerecht, en er een beetje een zoete toets durft aan toe te voegen vinden jullie kleine spruiten ze misschien wel weer lekker, en volwassenen al zeker.

En ik verwerk ze dan ook nog graag eens in een soort van rijke warme salade, iets dat we in de winter wel eens wat vaker zouden mogen eten, want het is gewoon zeer gezond. En het is gewoon eens een andere manier om spruitjes te eten. Weg met al die smaaktaboes dus, en lekker chauvinistisch deze Brusselse spruitensalade uit de wok toveren!

Bereiding

  1. Blancheer de spruitjes enkele minuutjes, en dep ze droog.
  2. Verhit wat (arachide-)olie in de wok en roerbak de spruitjes een drietal minuutjes op hoog vuur.
  3. Voeg er de hazelnoten aan toe, de flinterdunne rode ui-ringen (ik wil dat die nog iets knapperigs hebben) en ook de honing en de sojasaus.
  4. Bak nog een drietal minuutjes verder op een iets minder heet vuur.
  5. Schep uit de wok en meng er de gebroken fetakaas onder.
  6. Serveren eventueel in een bowl met wat geroosterd rozijnenbrood bij.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer