Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad. “Les choux de Bruxelles”, “Brussels sprouts” en, jawel: “brukselka” zijn allemaal bijzondere benamingen voor de heerlijke kleine kooltjes die overduidelijk uit onze streken komen.

Ik heb het zelf altijd grappig gevonden dat kindjes zogezegd uit de bloemkolen komen, maar zelf wel kleine spruit genoemd worden. Terwijl heel veel kinderen spruiten helemaal niet zo lekker vinden. Dat heeft volgens wetenschappers te maken met de bittere smaak van spruitjes, en bitter is nu eenmaal een smaak die kinderen niet zo lekker vinden en die ze beetje bij beetje moeten leren ontdekken.

Eerlijk: het heeft bij mij ook wel een tijdje geduurd. Wanneer spruitjes helemaal plat gekookt worden zijn ze trouwens sowieso niet lekker. Dan ruiken ze vies en zijn ze helemaal niet zo fris. Maar wanneer je ze lekker knapperig wokt, zoals in dit gerecht, en er een beetje een zoete toets durft aan toe te voegen vinden jullie kleine spruiten ze misschien wel weer lekker, en volwassenen al zeker.

En ik verwerk ze dan ook nog graag eens in een soort van rijke warme salade, iets dat we in de winter wel eens wat vaker zouden mogen eten, want het is gewoon zeer gezond. En het is gewoon eens een andere manier om spruitjes te eten. Weg met al die smaaktaboes dus, en lekker chauvinistisch deze Brusselse spruitensalade uit de wok toveren!

Bereiding

  1. Blancheer de spruitjes enkele minuutjes, en dep ze droog.
  2. Verhit wat (arachide-)olie in de wok en roerbak de spruitjes een drietal minuutjes op hoog vuur.
  3. Voeg er de hazelnoten aan toe, de flinterdunne rode ui-ringen (ik wil dat die nog iets knapperigs hebben) en ook de honing en de sojasaus.
  4. Bak nog een drietal minuutjes verder op een iets minder heet vuur.
  5. Schep uit de wok en meng er de gebroken fetakaas onder.
  6. Serveren eventueel in een bowl met wat geroosterd rozijnenbrood bij.