Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch. Ik vind het dan ook plezant om mooie en lekkere varianten te bedenken op deze heerlijke klassieker. Deze keer serveer ik mijn gerecht in een groot cocktailglas, dat maakt het natuurlijk extra feestelijk. Het is een heerlijk voorgerecht of bijgerecht voor lente- of zomerdagen.

En de verrassende ster van dit frisse gerecht is toch wel de wondermooie sneeuw van Wycam’s Muntbollen. Die smaken lekker en fris bij dit gerecht, ze geven het een zoete crunch, en het ziet er ook nog eens spectaculair uit in het glas! De snoepblikken van Wycam’s zijn al jarenlang een vaste waarde in iedere snoepkast. De bollen zijn gekend als een lekkere guilty pleasure voor ieders smaak.

 

Wycam’s zorgt al sinds 1946 voor heerlijk, hard suikerwerk op ambachtelijke wijze. De borstbollen zagen het licht op de stoof van Camille Wyckmans. Doorheen de jaren vervoegden ook de heerlijke boterbollen, fruitbollen, koffiebollen en muntbollen de Wycam’s familie. Tot op vandaag wordt de Wycam’s traditie in ere gehouden, mét respect voor de authentieke recepten. De Wycam’s borstbollen werden in 2020 dan ook erkend als Vlaams Streekproduct. En de alom bekende blikken, die gebruiken ze nog steeds.

Het verhaal van Wycam’s start in 1946 op de stoof van Camille Wyckmans in Schoten. Toen al verpakte hij de borstbollen in de typische blikjes die Wycam’s ook vandaag nog steeds gebruikt. In 1973 verhuisde Wycam’s naar een echte fabriek in Kalmthout en in 2017 werd de nieuwe fabriek in Sint-Niklaas in gebruik genomen. Ondertussen is Wycam’s een gevestigde waarde in de confiserie. Ze produceren 10.000 blikken per dag en exporteren naar Nederland en Frankrijk. De productie van het harde suikerwerk vindt volledig plaats in België en wordt aangedreven door 100% lokale en groene energie van Wase Wind. Wycam’s zet enorm in op ecologie: ze springen zuinig om met grondstoffen, verpakkingen en energie. Zo zijn in de fabriek bijvoorbeeld alle leidingen super geïsoleerd, is er enkel nog LED verlichting te vinden en wordt warm water voorzien door middel van warmtepompen die hun warmte halen uit de stookplaats.

Bereiding

 

 1. Snij de watermeloen in brunoise (denk aan blokjes van 1cm op 1 cm).
 2. Snipper de halve rode ui. Laat de ui een tiental minuutjes weken in koud water, dat maakt de smaak wat zachter.
 3. Giet de ui af, dep goed droog.
 4. Meng de watermeloen met de rode ui.
 5. Meng er wat olijfolie onder, en kruid goed af met peper en zout.
 6. Meng de verse kaas met de feta in een keukenmachine, tot je een mooi romig mengsel heb (eventueel een beetje room toevoegen) en wat peper.
 7. Cutter de Wycam’s Muntbollen op hoge snelheid in een Thermomix, of andere krachtige blender tot je een mooie sneeuw hebt.
 8. Doe onderaan in een cocktailglas een mooie bodem van de watermeloen-salade.
 9. Doe daar bovenop een laagje van de feta-mousse.
 10. Deze glaasjes kun je op voorhand maken en in de koelkast bewaren of meteen serveren.
 11. Werk pas vlak voor het serveren af met de sneeuw van Wycam’s Muntbollen en eventueel een extra blaadje verse munt.