Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie
Recept

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 16 Sweetest Queen tomaatjes van Hoogstraten
  • 16 aardbeien
  • 12 kleine mozzarella bolletjes
  • 250 gr suiker
  • 1 limoen
  • 50 gr basilicum
  • Een halve liter water
  • Olijfolie
  • Witte peper
Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Breng het water aan de kook.

2 / 10

Voeg de suiker toe, en laat op een niet al te heet vuur tien minuten koken.

3 / 10

Zet het pannetje met suikersiroop in een kom (of de wasbak) met ijswater, zodat het goed afkoelt.

4 / 10

Mix de basilicum met het limoensap.

5 / 10

Meng dat onder de afgekoelde suikersiroop en mix nog eens.

6 / 10

Zet in een glazen kom of plastic bakje in de diepvriezer. Meng om het uur met een vork, tot de sorbet helemaal opgesteven is.

7 / 10

Snij de Sweetest Queen tomaatjes van Hoogstraten in vier, net als de aardbeien van Hoogstraten.

8 / 10

Meng de tomaatjes en de aardbeien met de mozzarellabolletjes en verdeel over cocktailglazen met wat olijfolie en wat witte peper.

9 / 10

Maak quenelles van de basilicumsorbet en leg bovenaan.

10 / 10

Eventueel kun je afwerken met een blaadje basilicum of wat zeste van limoen.

Laat het smaken.

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf. Met de lekkere mozzarella bolletjes en het frisse sorbet van basilicum is dit een zalige zomerse salade, of een bijzonder mooie ogend hapje dat je in een mooi cocktailglas serveren kunt. Een sterrengerecht waarvoor ik gedeeltelijk de inspiratie haalde in Via Veneto, mijn favoriete klassieke restaurant in Barcelona. Het is een gerecht dat niet al teveel werk vraagt, maar zeker in de zomer een grote hit is.

Sinds enkele maanden ben ik de fiere ambassadeur van de heerlijke groenten van Hoogstraten. Mijn goede vriend Roger van Damme is dat sinds jaar en dag van de aardbeien van Hoogstraten. Dat wij nu allebei deze prachtige natuurproducten van bij ons mogen promoten, en er originele en lekkere recepten mee mogen maken is bijzonder. Daarom vier ik deze samenwerking graag met deze verrassende salade, waarbij de aardbeien samen met de tomaten een unieke combinatie vormen. Zeker eens uitproberen.

Bereiding

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Voeg de suiker toe, en laat op een niet al te heet vuur tien minuten koken.
  3. Zet het pannetje met suikersiroop in een kom (of de wasbak) met ijswater, zodat het goed afkoelt.
  4. Mix de basilicum met het limoensap.
  5. Meng dat onder de afgekoelde suikersiroop en mix nog eens.
  6. Zet in een glazen kom of plastic bakje in de diepvriezer. Meng om het uur met een vork, tot de sorbet helemaal opgesteven is.
  7. Snij de Sweetest Queen tomaatjes van Hoogstraten in vier, net als de aardbeien van Hoogstraten.
  8. Meng de tomaatjes en de aardbeien met de mozzarellabolletjes en verdeel over cocktailglazen met wat olijfolie en wat witte peper.
  9. Maak quenelles van de basilicumsorbet en leg bovenaan.
  10. Eventueel kun je afwerken met een blaadje basilicum of wat zeste van limoen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer