Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf. Met de lekkere mozzarella bolletjes en het frisse sorbet van basilicum is dit een zalige zomerse salade, of een bijzonder mooie ogend hapje dat je in een mooi cocktailglas serveren kunt. Een sterrengerecht waarvoor ik gedeeltelijk de inspiratie haalde in Via Veneto, mijn favoriete klassieke restaurant in Barcelona. Het is een gerecht dat niet al teveel werk vraagt, maar zeker in de zomer een grote hit is.

Sinds enkele maanden ben ik de fiere ambassadeur van de heerlijke groenten van Hoogstraten. Mijn goede vriend Roger van Damme is dat sinds jaar en dag van de aardbeien van Hoogstraten. Dat wij nu allebei deze prachtige natuurproducten van bij ons mogen promoten, en er originele en lekkere recepten mee mogen maken is bijzonder. Daarom vier ik deze samenwerking graag met deze verrassende salade, waarbij de aardbeien samen met de tomaten een unieke combinatie vormen. Zeker eens uitproberen.

Bereiding

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Voeg de suiker toe, en laat op een niet al te heet vuur tien minuten koken.
  3. Zet het pannetje met suikersiroop in een kom (of de wasbak) met ijswater, zodat het goed afkoelt.
  4. Mix de basilicum met het limoensap.
  5. Meng dat onder de afgekoelde suikersiroop en mix nog eens.
  6. Zet in een glazen kom of plastic bakje in de diepvriezer. Meng om het uur met een vork, tot de sorbet helemaal opgesteven is.
  7. Snij de Sweetest Queen tomaatjes van Hoogstraten in vier, net als de aardbeien van Hoogstraten.
  8. Meng de tomaatjes en de aardbeien met de mozzarellabolletjes en verdeel over cocktailglazen met wat olijfolie en wat witte peper.
  9. Maak quenelles van de basilicumsorbet en leg bovenaan.
  10. Eventueel kun je afwerken met een blaadje basilicum of wat zeste van limoen.