Chimichurri: de Argentijnse smaakbom bij lekker vlees
Recept

Chimichurri: de Argentijnse smaakbom bij lekker vlees

Dit heb je nodig 4 personen

  • 5 teentjes look
  • 2 chillipepertjes
  • Bladpeterselie
  • Verse oregano
  • Verse tijm
  • Eventueel wat bieslook
  • 3 kl mosterdzaadjes
  • Een paar ansjovisjes
  • Olijfolie
  • Azijn
Chimichurri: de Argentijnse smaakbom bij lekker vlees

Bereiding

2 stappen

1 / 2

Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bladpeterselie, de ansjovisjes en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.

2 / 2

Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Laat het smaken.

Gisteren hadden we bezoek uit België en ik heb voor de gelegenheid nog eens een goede côte à l’os op de grill gegooid. Ik vind dat echt heerlijk. Ik eet heus niet elke dag vlees, maar als ik het dan eet, dan wil ik ook liefst een topstuk vlees van bij de slager, of hier in Barcelona van op de markt… Lekker gerijpt. Mooi dooraderd. Met wat vet aan voor de smaak. Ik eet een goed stuk vlees graag saignant, goed gekruid ook, in lekkere plakjes gesneden, en dan serveer ik daar graag chimichurri bij. Zelf gemaakt! Veel mensen vroegen me op Instagram wat dat precies is… wel….

Wikipedia zegt dit over chimichurri: Chimichurri is een saus en marinade en wordt gebruikt bij gegrild vlees in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. De naam zou afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot ‘chimichurri’. Er doen nog andere verhalen de ronde over de oorsprong van de naam, waarvan de meest waarschijnlijke is dat het een verbastering is van de Baskische frase tximitxurri. Tot het midden van de negentiende eeuw werd de chimichurri gepekeld, later vervangen door azijn. De bereiding van “chimi” of chimichurri is: gebruik als basisingrediënten olie en azijn. Voeg vervolgens toe: tijm, oregano, rode peper, naar smaak knoflook, ui, laurier, zwarte peper, mosterdpoeder, peterselie en bieslook. Alle ingrediënten met een vijzel malen en daarna er een emulsie van olie en azijn maken, onder krachtig roeren van de saus.”

Hoe dan ook: met verse ingrediënten is het echt de bom, en mensen die het niet kennen, en voor het eerst bij ons proeven, zijn er allemaal gek op. Je maakt het zo pikant je maar wil. Maar het geeft echt een smaakpunch aan je vlees, niet enkel aan steak, maar ook aan kip trouwens, en aan vis.

Bereiding

  1. Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bladpeterselie, de ansjovisjes en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.
  2. Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Pappardelle met Elvea Basilico, courgette, mozzarella en rivierkreeftjes #collab

Pappardelle met Elvea Basilico, courgette, mozzarella en rivierkreeftjes #collab

Ken je dat? Van die dagen dat je eigenlijk totaal geen tijd hebt om uitgebreid te koken, maar dat je toch wel zin hebt om een heerlijk gerecht voor je familie op tafel te toveren met enkel lekkere en eerlijke ingrediënten … Lees meer

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Ik ben en blijf een grote fan van een lekker stukje vlees, nog altijd enkele keren per week. Ik kies dan zonder uitzondering wel voor kwaliteit. Een goede beenhouwer in de buurt hebben is dan ook een grote luxe … Lees meer

Zelf gemaakte groene pesto

Zelf gemaakte groene pesto

Ik hou enorm van pesto, in een pasta, maar bijvoorbeeld ook op pizza, bij een stukje vlees of vis, bijvoorbeeld ook bij asperges vind ik pesto zalig. Of in een romige soep of op een toastje met een extra krul parmezaan is het ook heerlijk … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

stanislav-ivanitskiy-2qnyu0DP2JI-unsplash

Wat is een mint julep?

Als je op internet de uitgebreide lijsten met “dagen van” een beetje volgt, dan leer je veel bij. Zo is 30 mei Mint Julep Day. Daar wil ik dan het fijne van weten … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

Verfrissende cocktail: Mimosa

Een Mimosa is een behoorlijk eenvoudige maar zeer elegante cocktail die bestaat uit champagne (of mousserende wijn) gemengd met vers sinaasappelsap ook al kun je het ook met ander fruit maken … Lees meer