Gisteren hadden we bezoek uit België en ik heb voor de gelegenheid nog eens een goede côte à l’os op de grill gegooid. Ik vind dat echt heerlijk. Ik eet heus niet elke dag vlees, maar als ik het dan eet, dan wil ik ook liefst een topstuk vlees van bij de slager, of hier in Barcelona van op de markt… Lekker gerijpt. Mooi dooraderd. Met wat vet aan voor de smaak. Ik eet een goed stuk vlees graag saignant, goed gekruid ook, in lekkere plakjes gesneden, en dan serveer ik daar graag chimichurri bij. Zelf gemaakt! Veel mensen vroegen me op Instagram wat dat precies is… wel….
Wikipedia zegt dit over chimichurri: Chimichurri is een saus en marinade en wordt gebruikt bij gegrild vlees in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. De naam zou afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot ‘chimichurri’. Er doen nog andere verhalen de ronde over de oorsprong van de naam, waarvan de meest waarschijnlijke is dat het een verbastering is van de Baskische frase tximitxurri. Tot het midden van de negentiende eeuw werd de chimichurri gepekeld, later vervangen door azijn. De bereiding van “chimi” of chimichurri is: gebruik als basisingrediënten olie en azijn. Voeg vervolgens toe: tijm, oregano, rode peper, naar smaak knoflook, ui, laurier, zwarte peper, mosterdpoeder, peterselie en bieslook. Alle ingrediënten met een vijzel malen en daarna er een emulsie van olie en azijn maken, onder krachtig roeren van de saus.”
Hoe dan ook: met verse ingrediënten is het echt de bom, en mensen die het niet kennen, en voor het eerst bij ons proeven, zijn er allemaal gek op. Je maakt het zo pikant je maar wil. Maar het geeft echt een smaakpunch aan je vlees, niet enkel aan steak, maar ook aan kip trouwens, en aan vis.
Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).
Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer
Ken je dat? Van die dagen dat je eigenlijk totaal geen tijd hebt om uitgebreid te koken, maar dat je toch wel zin hebt om een heerlijk gerecht voor je familie op tafel te toveren met enkel lekkere en eerlijke ingrediënten … Lees meer
Ik ben en blijf een grote fan van een lekker stukje vlees, nog altijd enkele keren per week. Ik kies dan zonder uitzondering wel voor kwaliteit. Een goede beenhouwer in de buurt hebben is dan ook een grote luxe … Lees meer
Ik hou enorm van pesto, in een pasta, maar bijvoorbeeld ook op pizza, bij een stukje vlees of vis, bijvoorbeeld ook bij asperges vind ik pesto zalig. Of in een romige soep of op een toastje met een extra krul parmezaan is het ook heerlijk … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Mochi heb je misschien zelf al eens geproefd. Het is een traditionele Japanse lekkernij die gemaakt wordt van kleefrijst die wordt gestoomd en daarna tot een plakkerige, elastische pasta wordt gekneed … Lees meer
Je kent de grote hit Piña Colada Song welk van Rupert Holmes, uit 1979. Een prachtig liedje over een koppel dat een beetje uitgeblust is in de relatie en zonder het van elkaar te weten een zoekertje plaatst voor een date … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer