Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Recept

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een varkenshaasje van ongeveer 700 gram
  • Een takje rozemarijn
  • Een teentje look
  • Wat olijfolie
  • Een potje pickles
  • 2 dl rundsbouillon
  • 2 dl room
  • 800 gram krielaardappeltjes
  • 1 bakje veldsla
  • 1 sjalot
  • 6 rijpe tomaten
  • Wat azijn (naar smaak)
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Ik ben en blijf een grote fan van een lekker stukje vlees, nog altijd enkele keren per week. Ik kies dan zonder uitzondering wel voor kwaliteit. Een goede beenhouwer in de buurt hebben is dan ook een grote luxe. Gelukkig zijn er in Vlaanderen nog genoeg vakmannen en – vrouwen die je maar al te graag met raad en daad bijstaan, die trots zijn op hun vakmanschap, en op hun prachtig product van bij ons. Ik hou van #lekkervanbijons In Knesselare, waar mijn ouders wonen, hebben Dominique en zijn vrouw een heerlijke beenhouwerij die ze “De Vleeshouwerij” hebben genoemd. In een oude boerderij, midden in de velden hebben ze een slagerij neergepoot die qua klasse en stijl gerust kan concurreren met soortgelijke zaken in Londen, New York of Parijs.
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
In binnen- en buitenland gaan ze op zoek naar de allermooiste stukjes vlees. Maar ze zijn vooral fier op het vlees van hun zelf gekweekte varkens, magalica-duroc-zwijntjes. Speciaal voor mij heeft Dominique een prachtig varkenshaasje gesneden uit een dier dat tien dagen geleden geslacht was, en dus al even had kunnen rijpen. Dit type varken heeft een mooie vetstructuur, en gelukkig laten ze altijd wat vet aan het haasje, dat geeft namelijk veel smaak aan het stukje vlees.
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Ik bereid het varkenshaasje van bij ons op lage temperatuur sous-vide, met een sausje op basis van Belgische pickles, met een gebakken aardappeltje bij en een slaatje met tomaatjes uit de eigen serre, want die zijn net als het varkensvlees zo lekker van bij ons. Een ouderwets lekker gerecht waar je iedereen gelukkig zult mee maken.   Bereiding

4 stappen

1 / 4

Stop het varkenshaasje met wat rozemarijn, een fijngehakt lookteentje, een laurierblaadje en wat olijfolie in een zak die je vacuüm trekt.

2 / 4

Bereid het vlees in de vacuümzak minstens 90 minuten op zo’n 56 graden.

3 / 4

Smelt wat boter in een pan, blus met wat rundsbouillon, doe er de pickles bij en een goede scheut room en laat wat inkoken.

4 / 4

Serveer met gebakken aardappeltjes en een slaatje met lekkere tomaten, wat fijngesnipperde sjalot, olijfolie en een vinaigrette.

Laat het smaken.

Ik ben en blijf een grote fan van een lekker stukje vlees, nog altijd enkele keren per week. Ik kies dan zonder uitzondering wel voor kwaliteit. Een goede beenhouwer in de buurt hebben is dan ook een grote luxe. Gelukkig zijn er in Vlaanderen nog genoeg vakmannen en – vrouwen die je maar al te graag met raad en daad bijstaan, die trots zijn op hun vakmanschap, en op hun prachtig product van bij ons. Ik hou van #lekkervanbijons

In Knesselare, waar mijn ouders wonen, hebben Dominique en zijn vrouw een heerlijke beenhouwerij die ze “De Vleeshouwerij” hebben genoemd. In een oude boerderij, midden in de velden hebben ze een slagerij neergepoot die qua klasse en stijl gerust kan concurreren met soortgelijke zaken in Londen, New York of Parijs.

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

In binnen- en buitenland gaan ze op zoek naar de allermooiste stukjes vlees. Maar ze zijn vooral fier op het vlees van hun zelf gekweekte varkens, magalica-duroc-zwijntjes. Speciaal voor mij heeft Dominique een prachtig varkenshaasje gesneden uit een dier dat tien dagen geleden geslacht was, en dus al even had kunnen rijpen. Dit type varken heeft een mooie vetstructuur, en gelukkig laten ze altijd wat vet aan het haasje, dat geeft namelijk veel smaak aan het stukje vlees.

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Ik bereid het varkenshaasje van bij ons op lage temperatuur sous-vide, met een sausje op basis van Belgische pickles, met een gebakken aardappeltje bij en een slaatje met tomaatjes uit de eigen serre, want die zijn net als het varkensvlees zo lekker van bij ons. Een ouderwets lekker gerecht waar je iedereen gelukkig zult mee maken.

Bereiding

  1. Stop het varkenshaasje met wat rozemarijn, een fijngehakt lookteentje, een laurierblaadje en wat olijfolie in een zak die je vacuüm trekt.
  2. Bereid het vlees in de vacuümzak minstens 90 minuten op zo’n 56 graden.
  3. Smelt wat boter in een pan, blus met wat rundsbouillon, doe er de pickles bij en een goede scheut room en laat wat inkoken.
  4. Serveer met gebakken aardappeltjes en een slaatje met lekkere tomaten, wat fijngesnipperde sjalot, olijfolie en een vinaigrette.

MIJN WIJNTIP

MIJN GRAN RESERVA

Met deze wijn raak je mij in mijn hart. Als halve inwoner van Spanje ben ik een groot liefhebber van krachtige, sappige Spaanse rode wijn. Voor mij is dit echt een erg mooi voorbeeld van een fraai versmolten gran reserva. De bessen, karamel en getoaste eiken zorgen voor een ware smaakbeleving

Bestel hier mijn Gran Reserva

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer