Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Recept

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een varkenshaasje van ongeveer 700 gram
  • Een takje rozemarijn
  • Een teentje look
  • Wat olijfolie
  • Een potje pickles
  • 2 dl rundsbouillon
  • 2 dl room
  • 800 gram krielaardappeltjes
  • 1 bakje veldsla
  • 1 sjalot
  • 6 rijpe tomaten
  • Wat azijn (naar smaak)
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Ik ben en blijf een grote fan van een lekker stukje vlees, nog altijd enkele keren per week. Ik kies dan zonder uitzondering wel voor kwaliteit. Een goede beenhouwer in de buurt hebben is dan ook een grote luxe. Gelukkig zijn er in Vlaanderen nog genoeg vakmannen en – vrouwen die je maar al te graag met raad en daad bijstaan, die trots zijn op hun vakmanschap, en op hun prachtig product van bij ons. Ik hou van #lekkervanbijons In Knesselare, waar mijn ouders wonen, hebben Dominique en zijn vrouw een heerlijke beenhouwerij die ze “De Vleeshouwerij” hebben genoemd. In een oude boerderij, midden in de velden hebben ze een slagerij neergepoot die qua klasse en stijl gerust kan concurreren met soortgelijke zaken in Londen, New York of Parijs.
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
In binnen- en buitenland gaan ze op zoek naar de allermooiste stukjes vlees. Maar ze zijn vooral fier op het vlees van hun zelf gekweekte varkens, magalica-duroc-zwijntjes. Speciaal voor mij heeft Dominique een prachtig varkenshaasje gesneden uit een dier dat tien dagen geleden geslacht was, en dus al even had kunnen rijpen. Dit type varken heeft een mooie vetstructuur, en gelukkig laten ze altijd wat vet aan het haasje, dat geeft namelijk veel smaak aan het stukje vlees.
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Ik bereid het varkenshaasje van bij ons op lage temperatuur sous-vide, met een sausje op basis van Belgische pickles, met een gebakken aardappeltje bij en een slaatje met tomaatjes uit de eigen serre, want die zijn net als het varkensvlees zo lekker van bij ons. Een ouderwets lekker gerecht waar je iedereen gelukkig zult mee maken.   Bereiding

4 stappen

1 / 4

Stop het varkenshaasje met wat rozemarijn, een fijngehakt lookteentje, een laurierblaadje en wat olijfolie in een zak die je vacuüm trekt.

2 / 4

Bereid het vlees in de vacuümzak minstens 90 minuten op zo’n 56 graden.

3 / 4

Smelt wat boter in een pan, blus met wat rundsbouillon, doe er de pickles bij en een goede scheut room en laat wat inkoken.

4 / 4

Serveer met gebakken aardappeltjes en een slaatje met lekkere tomaten, wat fijngesnipperde sjalot, olijfolie en een vinaigrette.

Laat het smaken.

Ik ben en blijf een grote fan van een lekker stukje vlees, nog altijd enkele keren per week. Ik kies dan zonder uitzondering wel voor kwaliteit. Een goede beenhouwer in de buurt hebben is dan ook een grote luxe. Gelukkig zijn er in Vlaanderen nog genoeg vakmannen en – vrouwen die je maar al te graag met raad en daad bijstaan, die trots zijn op hun vakmanschap, en op hun prachtig product van bij ons. Ik hou van #lekkervanbijons

In Knesselare, waar mijn ouders wonen, hebben Dominique en zijn vrouw een heerlijke beenhouwerij die ze “De Vleeshouwerij” hebben genoemd. In een oude boerderij, midden in de velden hebben ze een slagerij neergepoot die qua klasse en stijl gerust kan concurreren met soortgelijke zaken in Londen, New York of Parijs.

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

In binnen- en buitenland gaan ze op zoek naar de allermooiste stukjes vlees. Maar ze zijn vooral fier op het vlees van hun zelf gekweekte varkens, magalica-duroc-zwijntjes. Speciaal voor mij heeft Dominique een prachtig varkenshaasje gesneden uit een dier dat tien dagen geleden geslacht was, en dus al even had kunnen rijpen. Dit type varken heeft een mooie vetstructuur, en gelukkig laten ze altijd wat vet aan het haasje, dat geeft namelijk veel smaak aan het stukje vlees.

Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab
Varkenshaasje met blackwellsaus, zo lekker van bij ons! #collab

Ik bereid het varkenshaasje van bij ons op lage temperatuur sous-vide, met een sausje op basis van Belgische pickles, met een gebakken aardappeltje bij en een slaatje met tomaatjes uit de eigen serre, want die zijn net als het varkensvlees zo lekker van bij ons. Een ouderwets lekker gerecht waar je iedereen gelukkig zult mee maken.

Bereiding

  1. Stop het varkenshaasje met wat rozemarijn, een fijngehakt lookteentje, een laurierblaadje en wat olijfolie in een zak die je vacuüm trekt.
  2. Bereid het vlees in de vacuümzak minstens 90 minuten op zo’n 56 graden.
  3. Smelt wat boter in een pan, blus met wat rundsbouillon, doe er de pickles bij en een goede scheut room en laat wat inkoken.
  4. Serveer met gebakken aardappeltjes en een slaatje met lekkere tomaten, wat fijngesnipperde sjalot, olijfolie en een vinaigrette.

MIJN WIJNTIP

MIJN GRAN RESERVA

Met deze wijn raak je mij in mijn hart. Als halve inwoner van Spanje ben ik een groot liefhebber van krachtige, sappige Spaanse rode wijn. Voor mij is dit echt een erg mooi voorbeeld van een fraai versmolten gran reserva. De bessen, karamel en getoaste eiken zorgen voor een ware smaakbeleving

Bestel hier mijn Gran Reserva

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer