Mijn eigenzinnige blanquette de veau is een recept waar ik echt heel trots op ben. Er bestaan talrijke manieren om deze absolute klassieker te bereiden, maar de manier waarop ik het doe is wel een beetje nieuw. Ik maak namelijk gebruik van de vacuüm-functie van mijn V-ZUG-oven, wat er voor zorgt dat het kalfsvlees een heerlijke zachte smaak heeft.
Het is in principe een redelijk bewerkelijk gerecht, maar de manier waarop ik mijn blanquette de veau maak is al bij al redelijk gemakkelijk. Ook al omdat ik de balletjes en de groenten ook gaar in mijn stoomoven en alles nadien makkelijk te assembleren valt.
Als je geen vacuümlade hebt zoals ik, kun je het kalfsvlees ook blancheren of in een bouillon garen, of de blokjes kalfsvlees apart bereiden of in de saus, maar geloof me, het effect van vacuüm garen is echt fantastisch.
Je bereidt het delicate kalfsvlees namelijk in een vacuümzak in de bouillon gedurende enkele uren op 57 graden, en dat zorgt voor een ontzettend mals en sappig stukje vlees. Ik gebruik deze methode overigens ook om vlees te garen voor mijn vitello tonato. .
Je zult echt verwonderd zijn over de zalige smaak van de blanquette. Een fluwelen klassieker uit grootmoeders keuken, maar dan wel in een makkelijke en hedendaagse versie.
Bekijk zeker eens onderstaand filmpje om te zien hoe ik zelf te werk ga, want het is een echte aanrader. Ik gebruik mijn vacuümlade dus niet enkel om ingrediënten wat langer te bewaren, maar ook om vlees (of aardappeltjes) nadien op een hele zachte temperatuur te garen in de VZUG-oven.
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer