De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
Recept

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • Kalfsgebraad van de lende van 700 gr
  • 600 ml kalfsbouillon
  • 250 gr kalfsgehakt
  • 3 el panko
  • Een zoete ui
  • 300 gr kleine worteltjes
  • Twee paar takken bladselder
  • 3 el boter
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • 1 dl room
  • Verse peterselie
  • Verse dragon
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Doe een kalfsgebraad dunne lende in een vacuumzak met de kalfsbouillon en twee teentjes look. Trek vacuum. Laat een paar uur vacuumgaren op 57 graden.

2 / 11

Haal uit de zak, laat wat afkoelen en snij daarna in blokjes.

3 / 11

Maak balletjes van je gehakt met de panko en een eitje.

4 / 11

Stoom de balletjes met de aardappeltjes, de wortelen, en de zoete ui verder in de stoomoven tot ze al dente zijn. Opgelet, de balletjes zijn veel sneller klaar dan de groenten, dus die kun je wat later toevoegen.

5 / 11

Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe.

6 / 11

Laat aanbakken tot je de geur van gebak krijgt.

7 / 11

Voeg de bouilon uit de vacuumzak toe en laat de saus wat inkoken.

8 / 11

Maak een liaison van een ei en  wat room (met een vork losroeren).

9 / 11

Voeg de liaison toe aan de saus, maar laat die niet meer inkoken.

10 / 11

Voeg de balletjes, de kalfsblokjes, de wortelen, de krieltjes en de peterselie toe.

11 / 11

Laat alles mooi op temperatuur komen zonder koken.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Serveer in een diep bord met daarover de gehakte dragon.

Laat het smaken.

Mijn eigenzinnige blanquette de veau is een recept waar ik echt heel trots op ben. Er bestaan talrijke manieren om deze absolute klassieker te bereiden, maar de manier waarop ik het doe is wel een beetje nieuw. Ik maak namelijk gebruik van de vacuüm-functie van mijn V-ZUG-oven, wat er voor zorgt dat het kalfsvlees een heerlijke zachte smaak heeft.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Het is in principe een redelijk bewerkelijk gerecht, maar de manier waarop ik mijn blanquette de veau maak is al bij al redelijk gemakkelijk. Ook al omdat ik de balletjes en de groenten ook gaar in mijn stoomoven en alles nadien makkelijk te assembleren valt.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Als je geen vacuümlade hebt zoals ik, kun je het kalfsvlees ook blancheren of in een bouillon garen, of de blokjes kalfsvlees apart bereiden of in de saus, maar geloof me, het effect van vacuüm garen is echt fantastisch.

Je bereidt het delicate kalfsvlees namelijk in een vacuümzak in de bouillon gedurende enkele uren op 57 graden, en dat zorgt voor een ontzettend mals en sappig stukje vlees. Ik gebruik deze methode overigens ook om vlees te garen voor mijn vitello tonato. .

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Je zult echt verwonderd zijn over de zalige smaak van de blanquette. Een fluwelen klassieker uit grootmoeders keuken, maar dan wel in een makkelijke en  hedendaagse versie.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Bekijk zeker eens onderstaand filmpje om te zien hoe ik zelf te werk ga, want het is een echte aanrader. Ik gebruik mijn vacuümlade dus niet enkel om ingrediënten wat langer te bewaren, maar ook om vlees (of aardappeltjes) nadien op een hele zachte temperatuur te garen in de VZUG-oven.

Bereiding

  1. Doe een kalfsgebraad dunne lende in een vacuumzak met de kalfsbouillon en twee teentjes look. Trek vacuum. Laat een paar uur vacuumgaren op 57 graden.
  2. Haal uit de zak, laat wat afkoelen en snij daarna in blokjes.
  3. Maak balletjes van je gehakt met de panko en een eitje.
  4. Stoom de balletjes met de aardappeltjes, de wortelen, en de zoete ui verder in de stoomoven tot ze al dente zijn. Opgelet, de balletjes zijn veel sneller klaar dan de groenten, dus die kun je wat later toevoegen.
  5. Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe.
  6. Laat aanbakken tot je de geur van gebak krijgt.
  7. Voeg de bouilon uit de vacuumzak toe en laat de saus wat inkoken.
  8. Maak een liaison van een ei en  wat room (met een vork losroeren).
  9. Voeg de liaison toe aan de saus, maar laat die niet meer inkoken.
  10. Voeg de balletjes, de kalfsblokjes, de wortelen, de krieltjes en de peterselie toe.
  11. Laat alles mooi op temperatuur komen zonder koken.

Dresseren

  1. Serveer in een diep bord met daarover de gehakte dragon.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer