De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
Recept

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • Kalfsgebraad van de lende van 700 gr
  • 600 ml kalfsbouillon
  • 250 gr kalfsgehakt
  • 3 el panko
  • Een zoete ui
  • 300 gr kleine worteltjes
  • Twee paar takken bladselder
  • 3 el boter
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • 1 dl room
  • Verse peterselie
  • Verse dragon
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Doe een kalfsgebraad dunne lende in een vacuumzak met de kalfsbouillon en twee teentjes look. Trek vacuum. Laat een paar uur vacuumgaren op 57 graden.

2 / 11

Haal uit de zak, laat wat afkoelen en snij daarna in blokjes.

3 / 11

Maak balletjes van je gehakt met de panko en een eitje.

4 / 11

Stoom de balletjes met de aardappeltjes, de wortelen, en de zoete ui verder in de stoomoven tot ze al dente zijn. Opgelet, de balletjes zijn veel sneller klaar dan de groenten, dus die kun je wat later toevoegen.

5 / 11

Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe.

6 / 11

Laat aanbakken tot je de geur van gebak krijgt.

7 / 11

Voeg de bouilon uit de vacuumzak toe en laat de saus wat inkoken.

8 / 11

Maak een liaison van een ei en  wat room (met een vork losroeren).

9 / 11

Voeg de liaison toe aan de saus, maar laat die niet meer inkoken.

10 / 11

Voeg de balletjes, de kalfsblokjes, de wortelen, de krieltjes en de peterselie toe.

11 / 11

Laat alles mooi op temperatuur komen zonder koken.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Serveer in een diep bord met daarover de gehakte dragon.

Laat het smaken.

Mijn eigenzinnige blanquette de veau is een recept waar ik echt heel trots op ben. Er bestaan talrijke manieren om deze absolute klassieker te bereiden, maar de manier waarop ik het doe is wel een beetje nieuw. Ik maak namelijk gebruik van de vacuüm-functie van mijn V-ZUG-oven, wat er voor zorgt dat het kalfsvlees een heerlijke zachte smaak heeft.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Het is in principe een redelijk bewerkelijk gerecht, maar de manier waarop ik mijn blanquette de veau maak is al bij al redelijk gemakkelijk. Ook al omdat ik de balletjes en de groenten ook gaar in mijn stoomoven en alles nadien makkelijk te assembleren valt.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Als je geen vacuümlade hebt zoals ik, kun je het kalfsvlees ook blancheren of in een bouillon garen, of de blokjes kalfsvlees apart bereiden of in de saus, maar geloof me, het effect van vacuüm garen is echt fantastisch.

Je bereidt het delicate kalfsvlees namelijk in een vacuümzak in de bouillon gedurende enkele uren op 57 graden, en dat zorgt voor een ontzettend mals en sappig stukje vlees. Ik gebruik deze methode overigens ook om vlees te garen voor mijn vitello tonato. .

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Je zult echt verwonderd zijn over de zalige smaak van de blanquette. Een fluwelen klassieker uit grootmoeders keuken, maar dan wel in een makkelijke en  hedendaagse versie.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Bekijk zeker eens onderstaand filmpje om te zien hoe ik zelf te werk ga, want het is een echte aanrader. Ik gebruik mijn vacuümlade dus niet enkel om ingrediënten wat langer te bewaren, maar ook om vlees (of aardappeltjes) nadien op een hele zachte temperatuur te garen in de VZUG-oven.

Bereiding

  1. Doe een kalfsgebraad dunne lende in een vacuumzak met de kalfsbouillon en twee teentjes look. Trek vacuum. Laat een paar uur vacuumgaren op 57 graden.
  2. Haal uit de zak, laat wat afkoelen en snij daarna in blokjes.
  3. Maak balletjes van je gehakt met de panko en een eitje.
  4. Stoom de balletjes met de aardappeltjes, de wortelen, en de zoete ui verder in de stoomoven tot ze al dente zijn. Opgelet, de balletjes zijn veel sneller klaar dan de groenten, dus die kun je wat later toevoegen.
  5. Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe.
  6. Laat aanbakken tot je de geur van gebak krijgt.
  7. Voeg de bouilon uit de vacuumzak toe en laat de saus wat inkoken.
  8. Maak een liaison van een ei en  wat room (met een vork losroeren).
  9. Voeg de liaison toe aan de saus, maar laat die niet meer inkoken.
  10. Voeg de balletjes, de kalfsblokjes, de wortelen, de krieltjes en de peterselie toe.
  11. Laat alles mooi op temperatuur komen zonder koken.

Dresseren

  1. Serveer in een diep bord met daarover de gehakte dragon.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer