De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
Recept

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Dit heb je nodig 4 personen

  • Kalfsgebraad van de lende van 700 gr
  • 600 ml kalfsbouillon
  • 250 gr kalfsgehakt
  • 3 el panko
  • Een zoete ui
  • 300 gr kleine worteltjes
  • Twee paar takken bladselder
  • 3 el boter
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • 1 dl room
  • Verse peterselie
  • Verse dragon
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Doe een kalfsgebraad dunne lende in een vacuumzak met de kalfsbouillon en twee teentjes look. Trek vacuum. Laat een paar uur vacuumgaren op 57 graden.

2 / 11

Haal uit de zak, laat wat afkoelen en snij daarna in blokjes.

3 / 11

Maak balletjes van je gehakt met de panko en een eitje.

4 / 11

Stoom de balletjes met de aardappeltjes, de wortelen, en de zoete ui verder in de stoomoven tot ze al dente zijn. Opgelet, de balletjes zijn veel sneller klaar dan de groenten, dus die kun je wat later toevoegen.

5 / 11

Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe.

6 / 11

Laat aanbakken tot je de geur van gebak krijgt.

7 / 11

Voeg de bouilon uit de vacuumzak toe en laat de saus wat inkoken.

8 / 11

Maak een liaison van een ei en  wat room (met een vork losroeren).

9 / 11

Voeg de liaison toe aan de saus, maar laat die niet meer inkoken.

10 / 11

Voeg de balletjes, de kalfsblokjes, de wortelen, de krieltjes en de peterselie toe.

11 / 11

Laat alles mooi op temperatuur komen zonder koken.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Serveer in een diep bord met daarover de gehakte dragon.

Laat het smaken.

Mijn eigenzinnige blanquette de veau is een recept waar ik echt heel trots op ben. Er bestaan talrijke manieren om deze absolute klassieker te bereiden, maar de manier waarop ik het doe is wel een beetje nieuw. Ik maak namelijk gebruik van de vacuüm-functie van mijn V-ZUG-oven, wat er voor zorgt dat het kalfsvlees een heerlijke zachte smaak heeft.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Het is in principe een redelijk bewerkelijk gerecht, maar de manier waarop ik mijn blanquette de veau maak is al bij al redelijk gemakkelijk. Ook al omdat ik de balletjes en de groenten ook gaar in mijn stoomoven en alles nadien makkelijk te assembleren valt.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Als je geen vacuümlade hebt zoals ik, kun je het kalfsvlees ook blancheren of in een bouillon garen, of de blokjes kalfsvlees apart bereiden of in de saus, maar geloof me, het effect van vacuüm garen is echt fantastisch.

Je bereidt het delicate kalfsvlees namelijk in een vacuümzak in de bouillon gedurende enkele uren op 57 graden, en dat zorgt voor een ontzettend mals en sappig stukje vlees. Ik gebruik deze methode overigens ook om vlees te garen voor mijn vitello tonato. .

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Je zult echt verwonderd zijn over de zalige smaak van de blanquette. Een fluwelen klassieker uit grootmoeders keuken, maar dan wel in een makkelijke en  hedendaagse versie.

De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab
De lekkerste kalfs blanquette bereid ik vacuüm in mijn VZUG-oven #collab

Bekijk zeker eens onderstaand filmpje om te zien hoe ik zelf te werk ga, want het is een echte aanrader. Ik gebruik mijn vacuümlade dus niet enkel om ingrediënten wat langer te bewaren, maar ook om vlees (of aardappeltjes) nadien op een hele zachte temperatuur te garen in de VZUG-oven.

Bereiding

  1. Doe een kalfsgebraad dunne lende in een vacuumzak met de kalfsbouillon en twee teentjes look. Trek vacuum. Laat een paar uur vacuumgaren op 57 graden.
  2. Haal uit de zak, laat wat afkoelen en snij daarna in blokjes.
  3. Maak balletjes van je gehakt met de panko en een eitje.
  4. Stoom de balletjes met de aardappeltjes, de wortelen, en de zoete ui verder in de stoomoven tot ze al dente zijn. Opgelet, de balletjes zijn veel sneller klaar dan de groenten, dus die kun je wat later toevoegen.
  5. Smelt de boter in een grote pan en voeg de bloem toe.
  6. Laat aanbakken tot je de geur van gebak krijgt.
  7. Voeg de bouilon uit de vacuumzak toe en laat de saus wat inkoken.
  8. Maak een liaison van een ei en  wat room (met een vork losroeren).
  9. Voeg de liaison toe aan de saus, maar laat die niet meer inkoken.
  10. Voeg de balletjes, de kalfsblokjes, de wortelen, de krieltjes en de peterselie toe.
  11. Laat alles mooi op temperatuur komen zonder koken.

Dresseren

  1. Serveer in een diep bord met daarover de gehakte dragon.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer