Hoe maak je fried rice?
Recept

Hoe maak je fried rice?

Dit heb je nodig 4 personen

  • Gekookte en gekoelde rijst
  • Plantaardige olie
  • De groenten die je in huis hebt, zoals wortelen, erwten, paprika, ajuinen etc.
  • Een eiwitbron naar keuze zoal garnalen, kip, tofu of ham
  • Knoflook en gember
  • Sojasaus
  • Oestersaus
  • Eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Sesamolie (optioneel, voor extra smaak)
  • Lente-uitjes, fijngehakt (voor garnering
Hoe maak je fried rice?

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Verhit een wok of een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheutje olie toe en laat het heet worden.

2 / 10

Voeg de gehakte knoflook en gember toe en bak deze kort tot ze lekker geuren.

3 / 10

Voeg de kip, garnalen, of tofu toe en bak ze tot ze gaar zijn.

4 / 10

Haal uit de pan en zet opzij.

5 / 10

Voeg extra olie toe aan de pan en voeg de gesneden groenten toe. Roerbak de groenten tot ze zacht zijn maar nog steeds knapperig. Voeg zout en peper naar smaak toe.

6 / 10

Voeg de gekookte rijst toe aan de groenten in de pan. Blijf roeren om de rijst gelijkmatig te verwarmen en de groenten gelijkmatig te verdelen.

7 / 10

Voeg een scheutje sojasaus en oestersaus toe aan de rijst en groenten. Blijf roeren om de saus gelijkmatig te verdelen en smaak toe te voegen.

8 / 10

Voeg de eerder gebakken kip, garnalen of tofu toe aan de pan en meng alles goed.

9 / 10

Voeg een paar druppels sesamolie toe, en wat extra sojasaus of kruiding

10 / 10

Serveer de fried rice heet en garneer met fijngehakte lente-uitjes.

Laat het smaken.

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook. Maar hoe begin je er in feite aan? Ik heb een simpele basisbereiding voor jullie bedacht.

Bereiding

  1. Verhit een wok of een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheutje olie toe en laat het heet worden.
  2. Voeg de gehakte knoflook en gember toe en bak deze kort tot ze lekker geuren.
  3. Voeg de kip, garnalen, of tofu toe en bak ze tot ze gaar zijn.
  4. Haal uit de pan en zet opzij.
  5. Voeg extra olie toe aan de pan en voeg de gesneden groenten toe. Roerbak de groenten tot ze zacht zijn maar nog steeds knapperig. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Voeg de gekookte rijst toe aan de groenten in de pan. Blijf roeren om de rijst gelijkmatig te verwarmen en de groenten gelijkmatig te verdelen.
  7. Voeg een scheutje sojasaus en oestersaus toe aan de rijst en groenten. Blijf roeren om de saus gelijkmatig te verdelen en smaak toe te voegen.
  8. Voeg de eerder gebakken kip, garnalen of tofu toe aan de pan en meng alles goed.
  9. Voeg een paar druppels sesamolie toe, en wat extra sojasaus of kruiding
  10. Serveer de fried rice heet en garneer met fijngehakte lente-uitjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer