Hoe maak je fried rice?
Recept

Hoe maak je fried rice?

Dit heb je nodig 4 personen

  • Gekookte en gekoelde rijst
  • Plantaardige olie
  • De groenten die je in huis hebt, zoals wortelen, erwten, paprika, ajuinen etc.
  • Een eiwitbron naar keuze zoal garnalen, kip, tofu of ham
  • Knoflook en gember
  • Sojasaus
  • Oestersaus
  • Eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Sesamolie (optioneel, voor extra smaak)
  • Lente-uitjes, fijngehakt (voor garnering
Hoe maak je fried rice?

Bereiding

10 stappen

1 / 10

Verhit een wok of een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheutje olie toe en laat het heet worden.

2 / 10

Voeg de gehakte knoflook en gember toe en bak deze kort tot ze lekker geuren.

3 / 10

Voeg de kip, garnalen, of tofu toe en bak ze tot ze gaar zijn.

4 / 10

Haal uit de pan en zet opzij.

5 / 10

Voeg extra olie toe aan de pan en voeg de gesneden groenten toe. Roerbak de groenten tot ze zacht zijn maar nog steeds knapperig. Voeg zout en peper naar smaak toe.

6 / 10

Voeg de gekookte rijst toe aan de groenten in de pan. Blijf roeren om de rijst gelijkmatig te verwarmen en de groenten gelijkmatig te verdelen.

7 / 10

Voeg een scheutje sojasaus en oestersaus toe aan de rijst en groenten. Blijf roeren om de saus gelijkmatig te verdelen en smaak toe te voegen.

8 / 10

Voeg de eerder gebakken kip, garnalen of tofu toe aan de pan en meng alles goed.

9 / 10

Voeg een paar druppels sesamolie toe, en wat extra sojasaus of kruiding

10 / 10

Serveer de fried rice heet en garneer met fijngehakte lente-uitjes.

Laat het smaken.

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook. Maar hoe begin je er in feite aan? Ik heb een simpele basisbereiding voor jullie bedacht.

Bereiding

  1. Verhit een wok of een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheutje olie toe en laat het heet worden.
  2. Voeg de gehakte knoflook en gember toe en bak deze kort tot ze lekker geuren.
  3. Voeg de kip, garnalen, of tofu toe en bak ze tot ze gaar zijn.
  4. Haal uit de pan en zet opzij.
  5. Voeg extra olie toe aan de pan en voeg de gesneden groenten toe. Roerbak de groenten tot ze zacht zijn maar nog steeds knapperig. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  6. Voeg de gekookte rijst toe aan de groenten in de pan. Blijf roeren om de rijst gelijkmatig te verwarmen en de groenten gelijkmatig te verdelen.
  7. Voeg een scheutje sojasaus en oestersaus toe aan de rijst en groenten. Blijf roeren om de saus gelijkmatig te verdelen en smaak toe te voegen.
  8. Voeg de eerder gebakken kip, garnalen of tofu toe aan de pan en meng alles goed.
  9. Voeg een paar druppels sesamolie toe, en wat extra sojasaus of kruiding
  10. Serveer de fried rice heet en garneer met fijngehakte lente-uitjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer