Drie keer lam met drie keer wortelen

Het is een leuk idee om verschillende bereidingen van één ingrediënt bij elkaar te brengen. Op die manier kun je leuke structuren en verschillende smaken aanbrengen op je bord.

Hier serveren we zelfs een combinatie van twee ingrediënten (lamsvlees en wortel) in drie verschillende structuren. Het resultaat is een bijzonder feestelijk gerecht waar je je gasten chique mee kunt verwennen.

Ook ideaal wanneer je je vlees op de barbecue wil bereiden. Want de wortelen kun je mooi op voorhand klaarmaken, en het vlees bak je dan (al dan niet na het marineren) wanneer je gasten aan tafel zitten, liefst in de tuin.

Bereiding

  1. Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.
  2. Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.
  3. Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.
  4. Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.
  5. Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.
  6. Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.
  7. Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!