Drie keer lam met drie keer wortelen
Recept

Drie keer lam met drie keer wortelen

Dit heb je nodig 4 personen

Voor het lamsvlees
  • 1 grote of 2 kleinere lamsfiletjes
  • citroensap
  • olijfolie
  • verse look
  • peper en zout
  • rozemarijn, fijngesnipperd
  • 4 merguez-worstjes
  • 4 lamskoteletjes
Voor de wortelen
  • 4 kleine wortelen
  • boter
  • honing
  • citroensap
  • 1 grote dikke wortel
  • sushiazijn
  • 2 dikke wortelen, gekookt
  • look
  • 1 gekookt aardappeltje
  • 1 kl harissa
  • bladpeterselie
Drie keer lam met drie keer wortelen

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.

2 / 7

Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.

3 / 7

Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.

4 / 7

Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.

5 / 7

Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.

6 / 7

Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.

7 / 7

Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!

Laat het smaken.

Het is een leuk idee om verschillende bereidingen van één ingrediënt bij elkaar te brengen. Op die manier kun je leuke structuren en verschillende smaken aanbrengen op je bord.

Hier serveren we zelfs een combinatie van twee ingrediënten (lamsvlees en wortel) in drie verschillende structuren. Het resultaat is een bijzonder feestelijk gerecht waar je je gasten chique mee kunt verwennen.

Ook ideaal wanneer je je vlees op de barbecue wil bereiden. Want de wortelen kun je mooi op voorhand klaarmaken, en het vlees bak je dan (al dan niet na het marineren) wanneer je gasten aan tafel zitten, liefst in de tuin.

Bereiding

  1. Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.
  2. Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.
  3. Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.
  4. Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.
  5. Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.
  6. Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.
  7. Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer