Drie keer lam met drie keer wortelen
Recept

Drie keer lam met drie keer wortelen

Dit heb je nodig 4 personen

Voor het lamsvlees
  • 1 grote of 2 kleinere lamsfiletjes
  • citroensap
  • olijfolie
  • verse look
  • peper en zout
  • rozemarijn, fijngesnipperd
  • 4 merguez-worstjes
  • 4 lamskoteletjes
Voor de wortelen
  • 4 kleine wortelen
  • boter
  • honing
  • citroensap
  • 1 grote dikke wortel
  • sushiazijn
  • 2 dikke wortelen, gekookt
  • look
  • 1 gekookt aardappeltje
  • 1 kl harissa
  • bladpeterselie
Drie keer lam met drie keer wortelen

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.

2 / 7

Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.

3 / 7

Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.

4 / 7

Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.

5 / 7

Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.

6 / 7

Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.

7 / 7

Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!

Laat het smaken.

Het is een leuk idee om verschillende bereidingen van één ingrediënt bij elkaar te brengen. Op die manier kun je leuke structuren en verschillende smaken aanbrengen op je bord.

Hier serveren we zelfs een combinatie van twee ingrediënten (lamsvlees en wortel) in drie verschillende structuren. Het resultaat is een bijzonder feestelijk gerecht waar je je gasten chique mee kunt verwennen.

Ook ideaal wanneer je je vlees op de barbecue wil bereiden. Want de wortelen kun je mooi op voorhand klaarmaken, en het vlees bak je dan (al dan niet na het marineren) wanneer je gasten aan tafel zitten, liefst in de tuin.

Bereiding

  1. Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.
  2. Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.
  3. Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.
  4. Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.
  5. Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.
  6. Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.
  7. Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer