Drie keer lam met drie keer wortelen
Recept

Drie keer lam met drie keer wortelen

Dit heb je nodig 4 personen

Voor het lamsvlees
  • 1 grote of 2 kleinere lamsfiletjes
  • citroensap
  • olijfolie
  • verse look
  • peper en zout
  • rozemarijn, fijngesnipperd
  • 4 merguez-worstjes
  • 4 lamskoteletjes
Voor de wortelen
  • 4 kleine wortelen
  • boter
  • honing
  • citroensap
  • 1 grote dikke wortel
  • sushiazijn
  • 2 dikke wortelen, gekookt
  • look
  • 1 gekookt aardappeltje
  • 1 kl harissa
  • bladpeterselie
Drie keer lam met drie keer wortelen

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.

2 / 7

Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.

3 / 7

Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.

4 / 7

Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.

5 / 7

Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.

6 / 7

Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.

7 / 7

Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!

Laat het smaken.

Het is een leuk idee om verschillende bereidingen van één ingrediënt bij elkaar te brengen. Op die manier kun je leuke structuren en verschillende smaken aanbrengen op je bord.

Hier serveren we zelfs een combinatie van twee ingrediënten (lamsvlees en wortel) in drie verschillende structuren. Het resultaat is een bijzonder feestelijk gerecht waar je je gasten chique mee kunt verwennen.

Ook ideaal wanneer je je vlees op de barbecue wil bereiden. Want de wortelen kun je mooi op voorhand klaarmaken, en het vlees bak je dan (al dan niet na het marineren) wanneer je gasten aan tafel zitten, liefst in de tuin.

Bereiding

  1. Marineer de lamsfilet een dik uur in evenveel citroensap als olijfolie, met verse look, peper, zout en rozemarijn. Gril ze dan op de barbecue of in de grillpan, gaar wat verder in de oven.
  2. Laat wat rusten en snij de filet in plakjes.
  3. Serveer de filet samen met een klein merguez worstje en een gebakken lamskoteletje, dat je ook met wat look hebt ingewreven.
  4. Blancheer of stoom de kleine wortelen en glaceer ze vervolgens in wat boter, honing en citroensap in de pan.
  5. Snij van een grote, rauwe wortel met de dunschiller heel dunne plakjes die je twee uur marineert in sushi azijn. De wortelslierten worden daar wat buigzamer van, maar houden toch iets knapperigs en fris.
  6. Maak van de gekookte wortelen een puree met wat look, een gekookt aardappeltje (maar niet te veel), een klompje boter en een lepel harissa. Hak er ook wat verse bladpeterselie of bieslook onder.
  7. Serveer het lam en de wortelen samen zoals op de foto en geniet!

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer