Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD
Recept

Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 g Fideuà negra
  • 1 tros honingtomaten
  • 20 verse langoustines
  • blok chorizo
  • handvol olijven
  • teentje gerookte look
  • sjalot
  • olijfolie
  • 4 x baby-lotte
  • piment d’espelette
  • visfumet
  • groentebouillon
Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Look fijn snijden samen met sjalot

2 / 13

Olijven in kleine stukjes snijden

3 / 13

Chorizo in blokjes snijden

4 / 13

Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.

5 / 13

Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.

6 / 13

Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.

7 / 13

De fideuà toevoegen en kort aanbakken.

8 / 13

Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)

9 / 13

Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.

10 / 13

De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.

11 / 13

Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.

12 / 13

Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.

13 / 13

Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.

Laat het smaken.

Sinds begin juli heb ik een zomerwedstrijd lopen waarmee je een keukenschort kunt winnen, en één iemand neem ik op het einde van de zomer meer naar een sterrenrestaurant. De enige voorwaarde is dat je je favoriete recept doorstuurt, liefst met een mooie foto bij. Er zijn al heel veel toffe inschrijvingen binnen gekomen, en de winnaar vandaag is Gandert Van Hulle. De man is een gepassioneerde wijnleverancier (je kunt hier z’n wijnwinkel bezoeken) en hij kan duidelijk ook ontzettend goed koken, want ik kreeg verschillende recepten van hem ingestuurd.

Deze Fideuà Negra sprak me ontzettend aan, ook omdat ik zo’n Spanje-liefhebber ben, en dit echt een klassieker is hier in de Zuiderse keuken. En geef toe: de foto ziet er ook erg smakelijk uit. Gandert schreef: “Fideuà is een oud Spaans gerecht uit Valencia, in feite de voorganger van de paella. Het is een heerlijk zomers gerecht waarbij zowel een frisse Chianti als een meer pittige witte Grillo perfect is.” Ideaal om eens uit te proberen dus, en een terechte winnaar van een keukenschort.

Bereiding

  1. Look fijn snijden samen met sjalot
  2. Olijven in kleine stukjes snijden
  3. Chorizo in blokjes snijden
  4. Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.
  5. Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.
  6. Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.
  7. De fideuà toevoegen en kort aanbakken.
  8. Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)
  9. Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.
  10. De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.
  11. Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.
  12. Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.
  13. Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer