Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD
Recept

Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 g Fideuà negra
  • 1 tros honingtomaten
  • 20 verse langoustines
  • blok chorizo
  • handvol olijven
  • teentje gerookte look
  • sjalot
  • olijfolie
  • 4 x baby-lotte
  • piment d’espelette
  • visfumet
  • groentebouillon
Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Look fijn snijden samen met sjalot

2 / 13

Olijven in kleine stukjes snijden

3 / 13

Chorizo in blokjes snijden

4 / 13

Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.

5 / 13

Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.

6 / 13

Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.

7 / 13

De fideuà toevoegen en kort aanbakken.

8 / 13

Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)

9 / 13

Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.

10 / 13

De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.

11 / 13

Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.

12 / 13

Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.

13 / 13

Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.

Laat het smaken.

Sinds begin juli heb ik een zomerwedstrijd lopen waarmee je een keukenschort kunt winnen, en één iemand neem ik op het einde van de zomer meer naar een sterrenrestaurant. De enige voorwaarde is dat je je favoriete recept doorstuurt, liefst met een mooie foto bij. Er zijn al heel veel toffe inschrijvingen binnen gekomen, en de winnaar vandaag is Gandert Van Hulle. De man is een gepassioneerde wijnleverancier (je kunt hier z’n wijnwinkel bezoeken) en hij kan duidelijk ook ontzettend goed koken, want ik kreeg verschillende recepten van hem ingestuurd.

Deze Fideuà Negra sprak me ontzettend aan, ook omdat ik zo’n Spanje-liefhebber ben, en dit echt een klassieker is hier in de Zuiderse keuken. En geef toe: de foto ziet er ook erg smakelijk uit. Gandert schreef: “Fideuà is een oud Spaans gerecht uit Valencia, in feite de voorganger van de paella. Het is een heerlijk zomers gerecht waarbij zowel een frisse Chianti als een meer pittige witte Grillo perfect is.” Ideaal om eens uit te proberen dus, en een terechte winnaar van een keukenschort.

Bereiding

  1. Look fijn snijden samen met sjalot
  2. Olijven in kleine stukjes snijden
  3. Chorizo in blokjes snijden
  4. Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.
  5. Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.
  6. Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.
  7. De fideuà toevoegen en kort aanbakken.
  8. Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)
  9. Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.
  10. De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.
  11. Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.
  12. Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.
  13. Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer