Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD
Recept

Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 g Fideuà negra
  • 1 tros honingtomaten
  • 20 verse langoustines
  • blok chorizo
  • handvol olijven
  • teentje gerookte look
  • sjalot
  • olijfolie
  • 4 x baby-lotte
  • piment d’espelette
  • visfumet
  • groentebouillon
Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Look fijn snijden samen met sjalot

2 / 13

Olijven in kleine stukjes snijden

3 / 13

Chorizo in blokjes snijden

4 / 13

Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.

5 / 13

Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.

6 / 13

Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.

7 / 13

De fideuà toevoegen en kort aanbakken.

8 / 13

Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)

9 / 13

Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.

10 / 13

De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.

11 / 13

Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.

12 / 13

Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.

13 / 13

Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.

Laat het smaken.

Sinds begin juli heb ik een zomerwedstrijd lopen waarmee je een keukenschort kunt winnen, en één iemand neem ik op het einde van de zomer meer naar een sterrenrestaurant. De enige voorwaarde is dat je je favoriete recept doorstuurt, liefst met een mooie foto bij. Er zijn al heel veel toffe inschrijvingen binnen gekomen, en de winnaar vandaag is Gandert Van Hulle. De man is een gepassioneerde wijnleverancier (je kunt hier z’n wijnwinkel bezoeken) en hij kan duidelijk ook ontzettend goed koken, want ik kreeg verschillende recepten van hem ingestuurd.

Deze Fideuà Negra sprak me ontzettend aan, ook omdat ik zo’n Spanje-liefhebber ben, en dit echt een klassieker is hier in de Zuiderse keuken. En geef toe: de foto ziet er ook erg smakelijk uit. Gandert schreef: “Fideuà is een oud Spaans gerecht uit Valencia, in feite de voorganger van de paella. Het is een heerlijk zomers gerecht waarbij zowel een frisse Chianti als een meer pittige witte Grillo perfect is.” Ideaal om eens uit te proberen dus, en een terechte winnaar van een keukenschort.

Bereiding

  1. Look fijn snijden samen met sjalot
  2. Olijven in kleine stukjes snijden
  3. Chorizo in blokjes snijden
  4. Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.
  5. Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.
  6. Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.
  7. De fideuà toevoegen en kort aanbakken.
  8. Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)
  9. Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.
  10. De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.
  11. Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.
  12. Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.
  13. Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer