Fideuà negra: SPAANSE ZOMER IN JE BORD

Sinds begin juli heb ik een zomerwedstrijd lopen waarmee je een keukenschort kunt winnen, en één iemand neem ik op het einde van de zomer meer naar een sterrenrestaurant. De enige voorwaarde is dat je je favoriete recept doorstuurt, liefst met een mooie foto bij. Er zijn al heel veel toffe inschrijvingen binnen gekomen, en de winnaar vandaag is Gandert Van Hulle. De man is een gepassioneerde wijnleverancier (je kunt hier z’n wijnwinkel bezoeken) en hij kan duidelijk ook ontzettend goed koken, want ik kreeg verschillende recepten van hem ingestuurd.

Deze Fideuà Negra sprak me ontzettend aan, ook omdat ik zo’n Spanje-liefhebber ben, en dit echt een klassieker is hier in de Zuiderse keuken. En geef toe: de foto ziet er ook erg smakelijk uit. Gandert schreef: “Fideuà is een oud Spaans gerecht uit Valencia, in feite de voorganger van de paella. Het is een heerlijk zomers gerecht waarbij zowel een frisse Chianti als een meer pittige witte Grillo perfect is.” Ideaal om eens uit te proberen dus, en een terechte winnaar van een keukenschort.

Bereiding

 1. Look fijn snijden samen met sjalot
 2. Olijven in kleine stukjes snijden
 3. Chorizo in blokjes snijden
 4. Olijfolie warmen in een Staub-pan en de look samen met de sjalot sueren.
 5. Daarna de chorizo toevoegen en mee aanbakken.
 6. Als laatste de olijven. Deze kort even aanbakken.
 7. De fideuà toevoegen en kort aanbakken.
 8. Daarna overgieten met visfumet en groentebouillon. Het geheel héél langzaam laten garen. (10 à 15 minuten)
 9. Ondertussen de lotte, in blokjes gesneden, kruiden met pezo en kort aanbakken.
 10. De rauwe langoustines op hun geheel, dus niet gepeld, aanbakken in de olijfolie en kruiden met pezo en piment d’espelette.
 11. Wanneer de fideuà bijna klaar is, de lotte onder de pasta mengen zodat ze de smaken kan opnemen.
 12. Als laatste ook de langoustines kort even onder het geheel mengen, maar niet te lang zodat deze hun structuur niet verliezen.
 13. Serveren in de Staub-schotel afgewerkt met de honingtomaten en een takje rozemarijn, ofwel in een diep bord.