GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES
Recept

Gegrilde filet pur met courgette en kerstomaatjes

Dit heb je nodig 4 personen

600 g filet pur
  • olijfolie
  • peper en zeezout
  • 1 grote courgette
  • 1 ui, fijngesneden
  • Provençaalse kruiden
  • 2 dl room (mag zeker light zijn)
  • Parmezaanse kaas
  • 50 g gorgonzola
  • 4 takjes met 5 à 6 trostomaatjes
 
GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 7

Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.

3 / 7

Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is! Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.

4 / 7

Snijd de courgette in kleine blokjes.

5 / 7

Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.

6 / 7

Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.

7 / 7

Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.

Laat het smaken.

Ik weet nog goed hoe deze maaltijdsalade is ontstaan. Met restjes. Ik had nog een halve courgette liggen in de ijskast en een stukje filet pur dat over was van een barbecue waar de magen al helemaal gevuld waren met kippenboutjes, pikante worstjes en brochettes, zodat we eigenlijk niet meer aan de steak toekwamen.

Ik haat het om overschotjes weg te gooien, en paar goed ook. Want met de restjes maakte ik de volgende dag deze salade, enkel voor mezelf. Sindsdien is het een klassieker in mijn keuken geworden. De courgetten mengen zo heerlijk met de kaas, en de tomaatjes erbij geven het geheel een lekker zuurtje.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.
  3. Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is!
    Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.
  4. Snijd de courgette in kleine blokjes.
  5. Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.
  6. Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.
  7. Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer