GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES

Ik weet nog goed hoe deze maaltijdsalade is ontstaan. Met restjes. Ik had nog een halve courgette liggen in de ijskast en een stukje filet pur dat over was van een barbecue waar de magen al helemaal gevuld waren met kippenboutjes, pikante worstjes en brochettes, zodat we eigenlijk niet meer aan de steak toekwamen.

Ik haat het om overschotjes weg te gooien, en paar goed ook. Want met de restjes maakte ik de volgende dag deze salade, enkel voor mezelf. Sindsdien is het een klassieker in mijn keuken geworden. De courgetten mengen zo heerlijk met de kaas, en de tomaatjes erbij geven het geheel een lekker zuurtje.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.
  3. Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is!
    Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.
  4. Snijd de courgette in kleine blokjes.
  5. Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.
  6. Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.
  7. Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.