GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES
Recept

Gegrilde filet pur met courgette en kerstomaatjes

Dit heb je nodig 4 personen

600 g filet pur
  • olijfolie
  • peper en zeezout
  • 1 grote courgette
  • 1 ui, fijngesneden
  • Provençaalse kruiden
  • 2 dl room (mag zeker light zijn)
  • Parmezaanse kaas
  • 50 g gorgonzola
  • 4 takjes met 5 à 6 trostomaatjes
 
GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 7

Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.

3 / 7

Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is! Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.

4 / 7

Snijd de courgette in kleine blokjes.

5 / 7

Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.

6 / 7

Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.

7 / 7

Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.

Laat het smaken.

Ik weet nog goed hoe deze maaltijdsalade is ontstaan. Met restjes. Ik had nog een halve courgette liggen in de ijskast en een stukje filet pur dat over was van een barbecue waar de magen al helemaal gevuld waren met kippenboutjes, pikante worstjes en brochettes, zodat we eigenlijk niet meer aan de steak toekwamen.

Ik haat het om overschotjes weg te gooien, en paar goed ook. Want met de restjes maakte ik de volgende dag deze salade, enkel voor mezelf. Sindsdien is het een klassieker in mijn keuken geworden. De courgetten mengen zo heerlijk met de kaas, en de tomaatjes erbij geven het geheel een lekker zuurtje.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.
  3. Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is!
    Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.
  4. Snijd de courgette in kleine blokjes.
  5. Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.
  6. Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.
  7. Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer