GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES
Recept

Gegrilde filet pur met courgette en kerstomaatjes

Dit heb je nodig 4 personen

600 g filet pur
  • olijfolie
  • peper en zeezout
  • 1 grote courgette
  • 1 ui, fijngesneden
  • Provençaalse kruiden
  • 2 dl room (mag zeker light zijn)
  • Parmezaanse kaas
  • 50 g gorgonzola
  • 4 takjes met 5 à 6 trostomaatjes
 
GEGRILDE FILET PUR MET COURGETTE EN KERSTOMAATJES

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 7

Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.

3 / 7

Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is! Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.

4 / 7

Snijd de courgette in kleine blokjes.

5 / 7

Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.

6 / 7

Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.

7 / 7

Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.

Laat het smaken.

Ik weet nog goed hoe deze maaltijdsalade is ontstaan. Met restjes. Ik had nog een halve courgette liggen in de ijskast en een stukje filet pur dat over was van een barbecue waar de magen al helemaal gevuld waren met kippenboutjes, pikante worstjes en brochettes, zodat we eigenlijk niet meer aan de steak toekwamen.

Ik haat het om overschotjes weg te gooien, en paar goed ook. Want met de restjes maakte ik de volgende dag deze salade, enkel voor mezelf. Sindsdien is het een klassieker in mijn keuken geworden. De courgetten mengen zo heerlijk met de kaas, en de tomaatjes erbij geven het geheel een lekker zuurtje.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Wrijf de filet pur in met olijfolie en flink wat peper en wat zeezout.
  3. Gril op de barbecue of in de grillpan en laat vervolgens nog wat verder op temperatuur komen in de voorverwarmde oven, maar niet te lang, want het lekkerste is deze steak als hij saignant is!
    Laat een beetje rusten onder aluminiumfolie en in snijd plakjes.
  4. Snijd de courgette in kleine blokjes.
  5. Bak de courgette samen met de ui, peper, zout en Provençaalse kruiden in de wok in olijfolie.
  6. Zet het vuur wat zachter, voeg de room toe en laat een beetje indikken. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas en gorgonzola toe. Gril intussen in de oven de takjes met de trostomaatjes.
  7. Serveer in een diep bord, met onderin de courgettes, daarop de plakjes filet pur met nog een beetje zeezout en wat olijfolie erop en een takje warme trostomaatjes.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer