Gegrilde kip met oca’s en chimichurri

Ik zag bij de groentenwinkel oca’s liggen. Dat zijn fel gekleurde knolletjes die bij de Imca’s bijna zo populair zijn als aardappelen. Ze smaken een beetje zoet en kunnen ook een bittere toets hebben. Ze worden vooral in de Andes geteelt, en in Nieuw-Zeeland en zijn erg gezond. Je kunt ze rauw in een salade eten maar ook stomen, koken, grillen of bakken. Als je groentenboer ze heeft, moet je er echt eens mee aan de slag gaan. Het zijn heerlijke knolletjes en ze zien er ook nog eens leuk uit.

Ik dacht: daar maak ik eens gegrilde kip bij met chimichurri. Chimichurri is een soort van marinade/saus die vooral in de Argentijnse keuken populair is. Op deze manier zitten we zowel met het vlees (en de marinade) als met de groenten in Latijns-Amerika. Een boeiende keuken, en vooral lekker en pittig.

Bereiding

CHIMICHURRI

 1. Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.
 2. Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

 1. Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.
 2. Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.
 3. Stoom of blancheer de kip.
 4. Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.
 5. Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

 1. Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.
 2. Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.
 3. Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.
 4. Serveer er de overblijvende chimichurri bij.