Gegrilde kip met oca's en chimichurri
Recept

Gegrilde kip met oca’s en chimichurri

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram kippenfilet
  • 600 gram oca’s
  • 4 teentjes look
  • 4 chillipepertjes
  • Bladpeterselie
  • Verse oregano
  • Verse tijm
  • Bieslook
  • 2 kl mosterdzaadjes
  • 50 gram ansjovisjes
  • Olijfolie
  • Azijn
 
Gegrilde kip met oca's en chimichurri

CHIMICHURRI

2 stappen

1 / 2

Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.

2 / 2

Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

5 stappen

1 / 5

Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.

2 / 5

Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.

3 / 5

Stoom of blancheer de kip.

4 / 5

Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.

5 / 5

Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

4 stappen

1 / 4

Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.

2 / 4

Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.

3 / 4

Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.

4 / 4

Serveer er de overblijvende chimichurri bij.

Laat het smaken.

Ik zag bij de groentenwinkel oca’s liggen. Dat zijn fel gekleurde knolletjes die bij de Imca’s bijna zo populair zijn als aardappelen. Ze smaken een beetje zoet en kunnen ook een bittere toets hebben. Ze worden vooral in de Andes geteelt, en in Nieuw-Zeeland en zijn erg gezond. Je kunt ze rauw in een salade eten maar ook stomen, koken, grillen of bakken. Als je groentenboer ze heeft, moet je er echt eens mee aan de slag gaan. Het zijn heerlijke knolletjes en ze zien er ook nog eens leuk uit.

Gegrilde kip met oca's en chimichurri

Ik dacht: daar maak ik eens gegrilde kip bij met chimichurri. Chimichurri is een soort van marinade/saus die vooral in de Argentijnse keuken populair is. Op deze manier zitten we zowel met het vlees (en de marinade) als met de groenten in Latijns-Amerika. Een boeiende keuken, en vooral lekker en pittig.

Bereiding

CHIMICHURRI

  1. Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.
  2. Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

  1. Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.
  2. Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.
  3. Stoom of blancheer de kip.
  4. Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.
  5. Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

  1. Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.
  2. Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.
  3. Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.
  4. Serveer er de overblijvende chimichurri bij.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer