Ik zag bij de groentenwinkel oca’s liggen. Dat zijn fel gekleurde knolletjes die bij de Imca’s bijna zo populair zijn als aardappelen. Ze smaken een beetje zoet en kunnen ook een bittere toets hebben. Ze worden vooral in de Andes geteelt, en in Nieuw-Zeeland en zijn erg gezond. Je kunt ze rauw in een salade eten maar ook stomen, koken, grillen of bakken. Als je groentenboer ze heeft, moet je er echt eens mee aan de slag gaan. Het zijn heerlijke knolletjes en ze zien er ook nog eens leuk uit.
Ik dacht: daar maak ik eens gegrilde kip bij met chimichurri. Chimichurri is een soort van marinade/saus die vooral in de Argentijnse keuken populair is. Op deze manier zitten we zowel met het vlees (en de marinade) als met de groenten in Latijns-Amerika. Een boeiende keuken, en vooral lekker en pittig.
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer