Gegrilde kip met oca's en chimichurri
Recept

Gegrilde kip met oca’s en chimichurri

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram kippenfilet
  • 600 gram oca’s
  • 4 teentjes look
  • 4 chillipepertjes
  • Bladpeterselie
  • Verse oregano
  • Verse tijm
  • Bieslook
  • 2 kl mosterdzaadjes
  • 50 gram ansjovisjes
  • Olijfolie
  • Azijn
 
Gegrilde kip met oca's en chimichurri

CHIMICHURRI

2 stappen

1 / 2

Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.

2 / 2

Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

5 stappen

1 / 5

Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.

2 / 5

Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.

3 / 5

Stoom of blancheer de kip.

4 / 5

Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.

5 / 5

Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

4 stappen

1 / 4

Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.

2 / 4

Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.

3 / 4

Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.

4 / 4

Serveer er de overblijvende chimichurri bij.

Laat het smaken.

Ik zag bij de groentenwinkel oca’s liggen. Dat zijn fel gekleurde knolletjes die bij de Imca’s bijna zo populair zijn als aardappelen. Ze smaken een beetje zoet en kunnen ook een bittere toets hebben. Ze worden vooral in de Andes geteelt, en in Nieuw-Zeeland en zijn erg gezond. Je kunt ze rauw in een salade eten maar ook stomen, koken, grillen of bakken. Als je groentenboer ze heeft, moet je er echt eens mee aan de slag gaan. Het zijn heerlijke knolletjes en ze zien er ook nog eens leuk uit.

Gegrilde kip met oca's en chimichurri

Ik dacht: daar maak ik eens gegrilde kip bij met chimichurri. Chimichurri is een soort van marinade/saus die vooral in de Argentijnse keuken populair is. Op deze manier zitten we zowel met het vlees (en de marinade) als met de groenten in Latijns-Amerika. Een boeiende keuken, en vooral lekker en pittig.

Bereiding

CHIMICHURRI

  1. Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.
  2. Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

  1. Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.
  2. Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.
  3. Stoom of blancheer de kip.
  4. Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.
  5. Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

  1. Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.
  2. Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.
  3. Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.
  4. Serveer er de overblijvende chimichurri bij.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer