Gegrilde kip met oca's en chimichurri
Recept

Gegrilde kip met oca’s en chimichurri

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram kippenfilet
  • 600 gram oca’s
  • 4 teentjes look
  • 4 chillipepertjes
  • Bladpeterselie
  • Verse oregano
  • Verse tijm
  • Bieslook
  • 2 kl mosterdzaadjes
  • 50 gram ansjovisjes
  • Olijfolie
  • Azijn
 
Gegrilde kip met oca's en chimichurri

CHIMICHURRI

2 stappen

1 / 2

Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.

2 / 2

Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

5 stappen

1 / 5

Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.

2 / 5

Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.

3 / 5

Stoom of blancheer de kip.

4 / 5

Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.

5 / 5

Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

4 stappen

1 / 4

Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.

2 / 4

Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.

3 / 4

Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.

4 / 4

Serveer er de overblijvende chimichurri bij.

Laat het smaken.

Ik zag bij de groentenwinkel oca’s liggen. Dat zijn fel gekleurde knolletjes die bij de Imca’s bijna zo populair zijn als aardappelen. Ze smaken een beetje zoet en kunnen ook een bittere toets hebben. Ze worden vooral in de Andes geteelt, en in Nieuw-Zeeland en zijn erg gezond. Je kunt ze rauw in een salade eten maar ook stomen, koken, grillen of bakken. Als je groentenboer ze heeft, moet je er echt eens mee aan de slag gaan. Het zijn heerlijke knolletjes en ze zien er ook nog eens leuk uit.

Gegrilde kip met oca's en chimichurri

Ik dacht: daar maak ik eens gegrilde kip bij met chimichurri. Chimichurri is een soort van marinade/saus die vooral in de Argentijnse keuken populair is. Op deze manier zitten we zowel met het vlees (en de marinade) als met de groenten in Latijns-Amerika. Een boeiende keuken, en vooral lekker en pittig.

Bereiding

CHIMICHURRI

  1. Hak de lookteentjes, de chillipepertjes, de bladpeterselie, de verse tijm, de verse oregano, de bieslook, en de mosterdzaadjes fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken, maar ik hak liever fijn, zodat de kruiden nog zichtbaar blijven.
  2. Meng de olijfolie met de azijn. Voeg de kruiden toe.

Gegrilde kip

  1. Snij de kip in plakjes en leg ze tussen wat folie.
  2. Plet de kippenplakjes met een deegrol, zodat je echt dunne plakken krijgt.
  3. Stoom of blancheer de kip.
  4. Meng de plakjes met de helft van de chimichurri. Laat een kwartiertje marineren.
  5. Grill de kippenplakjes in de grillpan of op de barbecue.

De Oca’s

  1. Kook, steam of blancheer de oca’s tot ze al dente zijn.
  2. Bak twee fijngesnipperde teentjes look met wat fijngehakte bladpeterselie en 50 gram uitgelekte ansjovisjes. Zodra die gesmolten zijn voeg je de oca’s toe en bak je die nog heel kort even aan in de olie.
  3. Serveer op een grote schaal: in het midden de oca’s en daarrond de gegrilde kip.
  4. Serveer er de overblijvende chimichurri bij.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer