Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa
Recept

Gemarineerde gamba’s met frisse salade van quinoa

Dit heb je nodig 4 personen

  • 600 gram gepelde gamba’s
  • een flinke scheut olijfolie
  • het sap van 2 limoenen
  • 2 el zoete sojasaus
  • 2 el honing
  • een paar druppels tabasco
  • peper en zout
  • 250 gr Quinoa
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 granny Smith appel
  • 1 grote ui
  • 1 halve venkel
  • Een handvol versie dille
  • Een scheut olijfolie
  • 3 el mayonaise
  • 2 el graanmosterd
Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Maak eerst de marinade. Meng alle ingrediënten, de olijfolie, het sap van 2 limoenen, 2 eetlepels zoete sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing, wat tabasco en peper en zout en proef of je de verhoudingen lekker vindt, anders kan je er nog steeds wat extra zuur, zoet of pit aan toevoegen, naar smaak

2 / 6

Leg de gamba’s in de marinade en laat een uurtje of twee marineren. Vervolgens bak je ze met de marinade in een lekker hete pan.

3 / 6

Wanneer de gamba’s gebakken zijn zal de marinade een soort van gereduceerde, stroperige saus geworden zijn. Het is altijd lekker om er wat zeste van limoen over te raspen

4 / 6

Kook de quinoa op een rustig vuurtje in water waar je een bouillonblokje hebt aan toegevoegd. Volg de kooktijden die je op de verpakking vindt. Giet het vocht af en laat de Quinoa afkoelen.

5 / 6

Snipper de ui, de appel en halve venkel (of een volledige, als je grote fan bent) en meng die onder de quinoa samen met de fijngesnipperde dille

6 / 6

Breng op smaak met wat peper, zout, de mayonaise en de graanmosterd en naar smaak een scheut olijfolie als je vindt dat de salade te droog zou zijn

DRESSEREN

1 stap

1 / 1

Serveer de frisse quinoasalade in een torentje het midden van het (diepe) bord met daaromheen de gebakken gamba’s in de marinade met wat limoenzeste erover heen.

Laat het smaken.

Dit is een prima gerechtje voor wie graag licht en gezond eet: heerlijke gepelde verse gamba’s die je een beetje spicy maar tegelijk zoet met wat honing, sojasaus en frisse limoen marineert en vervolgens bakt.

Daarbij serveer je een hippe, frisse quinoasalade met granny smith, wat gesnipperde ui, dille en venkel. Simpel. Smaakvol. Relax vooral.

Ik heb dit gerechtje ooit eens gemaakt op een hete vakantiedag in Barcelona voor mijn grote vriend Roger Van Damme en z’n gezin, en Roger was er zo enthousiast over dat hij mijn zelfverzonnen quinoasalade later zelfs eens geserveerd bij één van z’n suggesties in “Het Gebaar”. En toegegeven, dat vindt een would-be chef als ik stiekem wel een mooi compliment.

Bereiding

  1. Maak eerst de marinade. Meng alle ingrediënten, de olijfolie, het sap van 2 limoenen, 2 eetlepels zoete sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing, wat tabasco en peper en zout en proef of je de verhoudingen lekker vindt, anders kan je er nog steeds wat extra zuur, zoet of pit aan toevoegen, naar smaak
  2. Leg de gamba’s in de marinade en laat een uurtje of twee marineren. Vervolgens bak je ze met de marinade in een lekker hete pan.
  3. Wanneer de gamba’s gebakken zijn zal de marinade een soort van gereduceerde, stroperige saus geworden zijn. Het is altijd lekker om er wat zeste van limoen over te raspen
  4. Kook de quinoa op een rustig vuurtje in water waar je een bouillonblokje hebt aan toegevoegd. Volg de kooktijden die je op de verpakking vindt. Giet het vocht af en laat de Quinoa afkoelen.
  5. Snipper de ui, de appel en halve venkel (of een volledige, als je grote fan bent) en meng die onder de quinoa samen met de fijngesnipperde dille
  6. Breng op smaak met wat peper, zout, de mayonaise en de graanmosterd en naar smaak een scheut olijfolie als je vindt dat de salade te droog zou zijn

DRESSEREN

  1. Serveer de frisse quinoasalade in een torentje het midden van het (diepe) bord met daaromheen de gebakken gamba’s in de marinade met wat limoenzeste erover heen.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Dé topseller van Wijn Ornelis: mijn rosé.  Fonkelend roze, frisdroog en vol aardbei en framboos.  De perfecte wijn om met familie en vrienden van te genieten onder goed gezelschap van de zon, een lekkere maaltijd en mooie verhalen.

BESTEL HIER MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & muntWBC-75294

Frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas & munt

Soms komt een gerecht gewoon vanzelf in balans: een beetje zoet, iets romigs, iets fris, een zachte crunch en een tikkeltje pit. Deze frisse pastasalade met kip, blauwe bessen, geitenkaas en munt is daar het perfecte voorbeeld van … Lees meer

Zomerse salade met haring, geroosterde paprika en citrusdressingWBC-75243

Zomerse salade met haring (MSC), geroosterde paprika en citrusdressing #advertentie

Bij Would Be Chef draait het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om waar het vandaan komt. In dit frisse, zomerse recept kiezen we bewust voor maatjesharing met het MSC-keurmerk – vis van duurzame herkomst … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer