Gemarineerde gamba’s met frisse salade van quinoa

Dit is een prima gerechtje voor in de zomervakantie: heerlijke gepelde verse gamba’s die je een beetje spicy maar tegelijk zoet met wat honing, sojasaus en frisse limoen marineert en vervolgens bakt.

Daarbij serveer je een hippe, frisse quinoasalade met granny smith, wat gesnipperde ui, dille en venkel. Simpel. Smaakvol. Relax vooral.

Ik heb dit gerechtje ooit eens gemaakt op een hete vakantiedag in Barcelona voor mijn grote vriend Roger Van Damme en z’n gezin, en Roger was er zo enthousiast over dat hij mijn zelfverzonnen quinoasalade later zelfs eens geserveerd bij één van z’n suggesties in “Het Gebaar”. En toegegeven, dat vindt een would-be chef als ik stiekem wel een mooi compliment.

Bereiding

  1. Maak eerst de marinade. Meng alle ingrediënten, de olijfolie, het sap van 2 limoenen, 2 eetlepels zoete sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing, wat tabasco en peper en zout en proef of je de verhoudingen lekker vindt, anders kan je er nog steeds wat extra zuur, zoet of pit aan toevoegen, naar smaak
  2. Leg de gamba’s in de marinade en laat een uurtje of twee marineren. Vervolgens bak je ze met de marinade in een lekker hete pan.
  3. Wanneer de gamba’s gebakken zijn zal de marinade een soort van gereduceerde, stroperige saus geworden zijn. Het is altijd lekker om er wat zeste van limoen over te raspen
  4. Kook de quinoa op een rustig vuurtje in water waar je een bouillonblokje hebt aan toegevoegd. Volg de kooktijden die je op de verpakking vindt. Giet het vocht af en laat de Quinoa afkoelen.
  5. Snipper de ui, de appel en halve venkel (of een volledige, als je grote fan bent) en meng die onder de quinoa samen met de fijngesnipperde dille
  6. Breng op smaak met wat peper, zout, de mayonaise en de graanmosterd en naar smaak een scheut olijfolie als je vindt dat de salade te droog zou zijn

DRESSEREN

  1. Serveer de frisse quinoasalade in een torentje het midden van het (diepe) bord met daaromheen de gebakken gamba’s in de marinade met wat limoenzeste erover heen.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Dé topseller van Wijn Ornelis: mijn rosé.  Fonkelend roze, frisdroog en vol aardbei en framboos.  De perfecte wijn om met familie en vrienden van te genieten onder goed gezelschap van de zon, een lekkere maaltijd en mooie verhalen.

BESTEL HIER MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ