Gepeperde tonijn met kerstomaatjes, munt & rode ui
Recept

Gepeperde tonijn met kerstomaatjes, munt & rode ui

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 SmartPoints®waarden per persoon
  • Ingrediënten
  • 4 tonijnsteaks van 100 à 150 gr
  • 600 gr kerstomaatjes
  • 1 rode ui
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 ml koude muntthee
  • 20 gr verse munt
  • 3 el olijfolie (14 SP)
Gepeperde tonijn met kerstomaatjes, munt & rode ui

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Dompel de gekleurde kerstomaatjes heel kort in kokend water, haal de schil eraf.

2 / 8

Giet kokend water op je verse munt en laat tien minuutjes trekken. Haal de munt uit de thee en laat afkoelen.

3 / 8

Maak een mengeling van half witte wijnazijn & half koude muntthee. Laat de tomaatjes daar enkele uren in marineren.

4 / 8

Meng de gemarineerde tomaatjes met wat gewassen rode ui-ringen (dat haalt de scherpte wat uit de verse ui).

5 / 8

Werk de tomaten-ui-salade af met wat peper en zout en enkele verse blaadjes munt.

6 / 8

Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijn daar met één zijde in. Opgelet: de andere zijde niet peperen.

7 / 8

Bak de tonijnsteak in wat hele olie op de peperkant, tot hij tot in het midden gegaard is.

8 / 8

Serveer de steak met de gemarineerde tomatensla met ui en munt.

Laat het smaken.

Ik ben altijd wat voorzichtig wanneer het over tonijn gaat. Het is natuurlijk een bedreigde vissoort dus ik eet het ook niet te vaak, maar als ik de tonijn nog eens op m’n menu plaats, dan moet die gewoon perfect klaargemaakt zijn.

Voor mij is de mi-cuit manier echt perfect. Dan heb je enerzijds de lekker gebakken bijna krokante kant, maar wel lekker gecombineerd met de pure, rauwe zijde. En dat maakt deze bereiding van tonijn gewoon perfect.

Bereiding

  1. Dompel de gekleurde kerstomaatjes heel kort in kokend water, haal de schil eraf.
  2. Giet kokend water op je verse munt en laat tien minuutjes trekken. Haal de munt uit de thee en laat afkoelen.
  3. Maak een mengeling van half witte wijnazijn & half koude muntthee. Laat de tomaatjes daar enkele uren in marineren.
  4. Meng de gemarineerde tomaatjes met wat gewassen rode ui-ringen (dat haalt de scherpte wat uit de verse ui).
  5. Werk de tomaten-ui-salade af met wat peper en zout en enkele verse blaadjes munt.
  6. Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijn daar met één zijde in. Opgelet: de andere zijde niet peperen.
  7. Bak de tonijnsteak in wat hele olie op de peperkant, tot hij tot in het midden gegaard is.
  8. Serveer de steak met de gemarineerde tomatensla met ui en munt.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Dé topseller van Wijn Ornelis: mijn rosé.  Fonkelend roze, frisdroog en vol aardbei en framboos.  De perfecte wijn om met familie en vrienden van te genieten onder goed gezelschap van de zon, een lekkere maaltijd en mooie verhalen.

BESTEL HIER MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer