Gepeperde tonijn met kerstomaatjes, munt & rode ui
Recept

Gepeperde tonijn met kerstomaatjes, munt en rode ui

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 SmartPoints®waarden per persoon
  • Ingrediënten
  • 4 tonijnsteaks van 100 à 150 gr
  • 600 gr kerstomaatjes
  • 1 rode ui
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 ml koude muntthee
  • 20 gr verse munt
  • 3 el olijfolie (14 SP)
Gepeperde tonijn met kerstomaatjes, munt & rode ui

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Dompel de gekleurde kerstomaatjes heel kort in kokend water, haal de schil eraf.

2 / 8

Giet kokend water op je verse munt en laat tien minuutjes trekken. Haal de munt uit de thee en laat afkoelen.

3 / 8

Maak een mengeling van half witte wijnazijn & half koude muntthee. Laat de tomaatjes daar enkele uren in marineren.

4 / 8

Meng de gemarineerde tomaatjes met wat gewassen rode ui-ringen (dat haalt de scherpte wat uit de verse ui).

5 / 8

Werk de tomaten-ui-salade af met wat peper en zout en enkele verse blaadjes munt.

6 / 8

Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijn daar met één zijde in. Opgelet: de andere zijde niet peperen.

7 / 8

Bak de tonijnsteak in wat hele olie op de peperkant, tot hij tot in het midden gegaard is.

8 / 8

Serveer de steak met de gemarineerde tomatensla met ui en munt.

Laat het smaken.

Ik ben altijd wat voorzichtig wanneer het over tonijn gaat. Het is natuurlijk een bedreigde vissoort dus ik eet het ook niet te vaak, maar als ik de tonijn nog eens op m’n menu plaats, dan moet die gewoon perfect klaargemaakt zijn.

Voor mij is de mi-cuit manier echt perfect. Dan heb je enerzijds de lekker gebakken bijna krokante kant, maar wel lekker gecombineerd met de pure, rauwe zijde. En dat maakt deze bereiding van tonijn gewoon perfect.

Bereiding

  1. Dompel de gekleurde kerstomaatjes heel kort in kokend water, haal de schil eraf.
  2. Giet kokend water op je verse munt en laat tien minuutjes trekken. Haal de munt uit de thee en laat afkoelen.
  3. Maak een mengeling van half witte wijnazijn & half koude muntthee. Laat de tomaatjes daar enkele uren in marineren.
  4. Meng de gemarineerde tomaatjes met wat gewassen rode ui-ringen (dat haalt de scherpte wat uit de verse ui).
  5. Werk de tomaten-ui-salade af met wat peper en zout en enkele verse blaadjes munt.
  6. Doe heel veel peper in een bord en druk de tonijn daar met één zijde in. Opgelet: de andere zijde niet peperen.
  7. Bak de tonijnsteak in wat hele olie op de peperkant, tot hij tot in het midden gegaard is.
  8. Serveer de steak met de gemarineerde tomatensla met ui en munt.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Dé topseller van Wijn Ornelis: mijn rosé.  Fonkelend roze, frisdroog en vol aardbei en framboos.  De perfecte wijn om met familie en vrienden van te genieten onder goed gezelschap van de zon, een lekkere maaltijd en mooie verhalen.

BESTEL HIER MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer