GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES
Recept

Groenteburgers met zoete frietjes

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de zoete aardappelfrietjes
  • 500gr zoete aardappelen
  • 1 el verse tijm
  • 1/2 kl zeezout
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • 1/2 kl gedroogde pili-pili schilfers
  • peper
  • 3 el olijfolie
Voor de groenteburgers
  • 120gr geraspte courgette
  • 120 gr geraspte wortel
  • 80 gr geraspte rode ui
  • 100 gr havermout
  • 40 gr vloeibare bloem
  • 2 ei
  • 2 burgerbroodjes (naar keuze)
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • 2 teentje look
  • 10 gr bruine champignons
  • 1 ui (in ringen)
  • geraspte kaas
  • salademix
  • ketchup
  • boter
  • olijfolie
GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES

Bereiding FRIETJES

5 stappen

1 / 5

Meng de kruiden met de olijfolie.

2 / 5

Was de zoete aardappel met schil proper.

3 / 5

Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.

4 / 5

Roer de frietjes door het kruidenmengsel.

5 / 5

Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

13 stappen

1 / 13

Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.

2 / 13

Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.

3 / 13

Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.

4 / 13

Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.

5 / 13

Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.

6 / 13

Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.

7 / 13

Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.

8 / 13

Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.

9 / 13

Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.

10 / 13

Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.

11 / 13

Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.

12 / 13

Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.

13 / 13

Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.

Laat het smaken.

Wat een heerlijk gerecht is dit: de groenteburgers van Glenn Barbier van de Food Tryout. Dat is een top foodblog met hele mooie lekkere gerechten. En je weet: ik ben en blijf een liefhebber van een lekker stukje vlees, maar dat hoeft echt niet elke dag. Dus ik ben blij wanneer ik eens een lekker vegetarisch alternatief maken kan. Glenn is trouwens een goede vriend van me, en ik mocht z’n kookkunsten al persoonlijk uittesten, daarom geef ik de pluim symbolisch aan hem.

Bereiding FRIETJES

  1. Meng de kruiden met de olijfolie.
  2. Was de zoete aardappel met schil proper.
  3. Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.
  4. Roer de frietjes door het kruidenmengsel.
  5. Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

  1. Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.
  2. Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.
  3. Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.
  4. Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.
  5. Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.
  6. Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.
  7. Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.
  8. Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.
  9. Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.
  10. Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.
  11. Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.
  12. Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.
  13. Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer