GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES
Recept

Groenteburgers met zoete frietjes

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de zoete aardappelfrietjes
  • 500gr zoete aardappelen
  • 1 el verse tijm
  • 1/2 kl zeezout
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • 1/2 kl gedroogde pili-pili schilfers
  • peper
  • 3 el olijfolie
Voor de groenteburgers
  • 120gr geraspte courgette
  • 120 gr geraspte wortel
  • 80 gr geraspte rode ui
  • 100 gr havermout
  • 40 gr vloeibare bloem
  • 2 ei
  • 2 burgerbroodjes (naar keuze)
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • 2 teentje look
  • 10 gr bruine champignons
  • 1 ui (in ringen)
  • geraspte kaas
  • salademix
  • ketchup
  • boter
  • olijfolie
GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES

Bereiding FRIETJES

5 stappen

1 / 5

Meng de kruiden met de olijfolie.

2 / 5

Was de zoete aardappel met schil proper.

3 / 5

Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.

4 / 5

Roer de frietjes door het kruidenmengsel.

5 / 5

Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

13 stappen

1 / 13

Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.

2 / 13

Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.

3 / 13

Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.

4 / 13

Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.

5 / 13

Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.

6 / 13

Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.

7 / 13

Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.

8 / 13

Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.

9 / 13

Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.

10 / 13

Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.

11 / 13

Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.

12 / 13

Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.

13 / 13

Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.

Laat het smaken.

Wat een heerlijk gerecht is dit: de groenteburgers van Glenn Barbier van de Food Tryout. Dat is een top foodblog met hele mooie lekkere gerechten. En je weet: ik ben en blijf een liefhebber van een lekker stukje vlees, maar dat hoeft echt niet elke dag. Dus ik ben blij wanneer ik eens een lekker vegetarisch alternatief maken kan. Glenn is trouwens een goede vriend van me, en ik mocht z’n kookkunsten al persoonlijk uittesten, daarom geef ik de pluim symbolisch aan hem.

Bereiding FRIETJES

  1. Meng de kruiden met de olijfolie.
  2. Was de zoete aardappel met schil proper.
  3. Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.
  4. Roer de frietjes door het kruidenmengsel.
  5. Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

  1. Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.
  2. Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.
  3. Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.
  4. Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.
  5. Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.
  6. Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.
  7. Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.
  8. Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.
  9. Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.
  10. Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.
  11. Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.
  12. Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.
  13. Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer