PLUIM ZES VOOR HOBBYKOK GLENN: GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES

Tijd voor de voorlaatste culinaire pluim van 2017. In de zomermaanden vroeg ik jullie om jullie favoriete recepten in te sturen in ruil voor een keukenschort van Would Be Chef. En eigenlijk is dit een pluim voor veel hobbykoks die vol passie in de keuken staan want heel veel mensen stuurden mij in de zomer hun recepten door, en daar zaten echt veel lekkere ideeën tussen.

Zo kreeg ik bijvoorbeeld een recept voor heerlijke groenteburgers van Glenn Barbier. De foto alleen al zag er zooo smakelijk uit. En je weet: ik ben en blijf een liefhebber van een lekker stukje vlees, maar dat hoeft echt niet elke dag. Dus ik ben blij wanneer ik eens een lekker vegetarisch alternatief maken kan. Glenn is trouwens een goede vriend van me, en ik mocht z’n kookkunsten al persoonlijk uittesten, daarom geef ik de pluim symbolisch aan hem.

Bereiding FRIETJES

  1. Meng de kruiden met de olijfolie.
  2. Was de zoete aardappel met schil proper.
  3. Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.
  4. Roer de frietjes door het kruidenmengsel.
  5. Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

  1. Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.
  2. Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.
  3. Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.
  4. Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.
  5. Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.
  6. Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.
  7. Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.
  8. Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.
  9. Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.
  10. Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.
  11. Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.
  12. Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.
  13. Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.