GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES
Recept

Groenteburgers met zoete frietjes

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de zoete aardappelfrietjes
  • 500gr zoete aardappelen
  • 1 el verse tijm
  • 1/2 kl zeezout
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • 1/2 kl gedroogde pili-pili schilfers
  • peper
  • 3 el olijfolie
Voor de groenteburgers
  • 120gr geraspte courgette
  • 120 gr geraspte wortel
  • 80 gr geraspte rode ui
  • 100 gr havermout
  • 40 gr vloeibare bloem
  • 2 ei
  • 2 burgerbroodjes (naar keuze)
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • kerriepoeder
  • 2 teentje look
  • 10 gr bruine champignons
  • 1 ui (in ringen)
  • geraspte kaas
  • salademix
  • ketchup
  • boter
  • olijfolie
GROENTEBURGERS MET ZOETE FRIETJES

Bereiding FRIETJES

5 stappen

1 / 5

Meng de kruiden met de olijfolie.

2 / 5

Was de zoete aardappel met schil proper.

3 / 5

Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.

4 / 5

Roer de frietjes door het kruidenmengsel.

5 / 5

Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

13 stappen

1 / 13

Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.

2 / 13

Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.

3 / 13

Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.

4 / 13

Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.

5 / 13

Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.

6 / 13

Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.

7 / 13

Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.

8 / 13

Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.

9 / 13

Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.

10 / 13

Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.

11 / 13

Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.

12 / 13

Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.

13 / 13

Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.

Laat het smaken.

Wat een heerlijk gerecht is dit: de groenteburgers van Glenn Barbier van de Food Tryout. Dat is een top foodblog met hele mooie lekkere gerechten. En je weet: ik ben en blijf een liefhebber van een lekker stukje vlees, maar dat hoeft echt niet elke dag. Dus ik ben blij wanneer ik eens een lekker vegetarisch alternatief maken kan. Glenn is trouwens een goede vriend van me, en ik mocht z’n kookkunsten al persoonlijk uittesten, daarom geef ik de pluim symbolisch aan hem.

Bereiding FRIETJES

  1. Meng de kruiden met de olijfolie.
  2. Was de zoete aardappel met schil proper.
  3. Snij deze in frietjes naar gewenste grootte.
  4. Roer de frietjes door het kruidenmengsel.
  5. Bak de frietjes 25 min. op 180°C.

bereiding groenteburger

  1. Meng de geraspte courgette, wortel, ui en fijngesneden look samen met de havermout, bloem en ei tot een smeuïge massa.
  2. Kruid af naar smaak met peper, zout, paprika- en kerriepoeder.
  3. Indien het geheel te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen. Verdeel het geheel in 4 en maak en een ring burgervormen.
  4. Smelt in een pan een klontje boter met olijfolie. Als de boter gesmolten is, doe je beide burgers in de pan en bak je ze aan beide zijden 5 min. goudbruin.
  5. Doe ondertussen de burgerbroodjes in 2 en leg ze op een bakplaat.
  6. Op het “hoedje” doe je geraspte kaas.
  7. Als de burgers gebakken zijn, leg je ze op de bodem van het burgerbroodje.
  8. Het geheel bak je nog 5 min. in de oven op 180°C.
  9. Bak de gesneden champignons en de uiringen van een halve ui in een pan.
  10. Als de kaas gesmolten is haal je het geheel uit de oven.
  11. Je legt de bodem met de burger op een bord. Hier doe je wat ketchup op.
  12. Vervolgens leg je wat salademix, gebakken champignons en ui op de burger.
  13. Het hoedje komt op het geheel. Serveer met de frietjes van zoete aardappel.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer