HAMBURGER MET LAM EN BLAUWE KAAS
Recept

Hamburger met lam en blauwe kaas

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 tl rozemarijn, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, geperst
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • ½ tl Provençaalse kruiden
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • 1 el graanmosterd
  • 4 hamburger-broodjes
  • 4 kl tapenade van zongedroogde tomaatjes (zelfgemaakt of gekocht)
  • 4 sneetjes blauwe kaas (mijn favorieten zijn Fourme d’Ambert en Achelse Blauwe)
HAMBURGER MET LAM EN BLAUWE KAAS
1 / 5

Fruit de sjalot met de rozemarijn en look in een pan tot ze glazig zijn en meng dit onder het rauwe gehakt. Voeg er wat cayennepeper en wat Provençaalse kruiden aan toe. Meng een eitje, wat paneermeel en een eetlepel graanmosterd onder je gehakt.

2 / 5

Vorm dan met een ring lekkere hamburgertjes die je rosé bakt in de pan.

3 / 5

Smeer het hamburgerbroodje (dat je even onder de grill gelegd hebt) in met de tapenade en leg er de hamburger tussen.

4 / 5

Leg een sneetje blauwe kaas op de hamburger en zet het broodje nog heel even kort onder de grill om de kaas een beetje te doen smelten.

5 / 5

Serveren met frietjes of een gebakken aardappeltje

Laat het smaken.

Vrijdag: frituurdag? Voor velen wel! Want de ene keer gaat een mens voor een Michelin-ster, en een andere keer gaan we gezellig naar de frituur. Maar ik weet wel zeker: een goede hamburger is nooit verkeerd. Ik heb best wel wat receptjes voor lekkere hamburgers, maar deze maak ik al sinds jaar en dag, en is echt een aanrader.

De tomatensalsa, het lamsvlees en de blauwe kaas samen zijn een pure smaakbom. Blauwe kaas is pittig en pikant, dat wel, maar de tapenade heeft ook veel kracht en het lamsvlees, goed gekruid kan ook wel wat hebben. Wat anders dan een andere hamburger, maar zeker het proberen waard.

Bereiding

  1. Fruit de sjalot met de rozemarijn en look in een pan tot ze glazig zijn en meng dit onder het rauwe gehakt. Voeg er wat cayennepeper en wat Provençaalse kruiden aan toe. Meng een eitje, wat paneermeel en een eetlepel graanmosterd onder je gehakt.
  2. Vorm dan met een ring lekkere hamburgertjes die je rosé bakt in de pan.
  3. Smeer het hamburgerbroodje (dat je even onder de grill gelegd hebt) in met de tapenade en leg er de hamburger tussen.
  4. Leg een sneetje blauwe kaas op de hamburger en zet het broodje nog heel even kort onder de grill om de kaas een beetje te doen smelten.
  5. Serveren met frietjes of een gebakken aardappeltje

MIJN WIJNTIP

Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).

Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer