Vrijdag: frituurdag? Voor velen wel! Want de ene keer gaat een mens voor een Michelin-ster, en een andere keer gaan we gezellig naar de frituur. Maar ik weet wel zeker: een goede hamburger is nooit verkeerd. Ik heb best wel wat receptjes voor lekkere hamburgers, maar deze maak ik al sinds jaar en dag, en is echt een aanrader.
De tomatensalsa, het lamsvlees en de blauwe kaas samen zijn een pure smaakbom. Blauwe kaas is pittig en pikant, dat wel, maar de tapenade heeft ook veel kracht en het lamsvlees, goed gekruid kan ook wel wat hebben. Wat anders dan een andere hamburger, maar zeker het proberen waard.
- Fruit de sjalot met de rozemarijn en look in een pan tot ze glazig zijn en meng dit onder het rauwe gehakt. Voeg er wat cayennepeper en wat Provençaalse kruiden aan toe. Meng een eitje, wat paneermeel en een eetlepel graanmosterd onder je gehakt.
- Vorm dan met een ring lekkere hamburgertjes die je rosé bakt in de pan.
- Smeer het hamburgerbroodje (dat je even onder de grill gelegd hebt) in met de tapenade en leg er de hamburger tussen.
- Leg een sneetje blauwe kaas op de hamburger en zet het broodje nog heel even kort onder de grill om de kaas een beetje te doen smelten.
- Serveren met frietjes of een gebakken aardappeltje
MIJN WIJNTIP
Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG
Diep donkerrood met een weelderige geur van rijpe rode en donkere bessen. De mond is krachtig, met warme en rijke tonen van zwarte kersen en chocolade. Complex maar elegant. Lange fluwelen afdronk met evenwichtige tannines. 80% corvina, 10% corvinone, 5% rondinella, 5% molinara. 15% alc. Serveer bij vlees en harde of blauwe kazen. Nu al heerlijk (decanteren aanbevolen).
Bestel mijn Wijn Ornelis Amarone della Valpolicella DOCG
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer