Hertenfilet met crosnes en braambessen
Recept

Hertenfilet met crosnes en braambessen

Dit heb je nodig 4 personen

  • bakboter
  • 500 g crosnes
  • 100 g braambessen
  • 100 g bosbessen
  • 100 g frambozen
  • peper en zout
  • fijngehakte bieslook
  • 4 mooie hertenfilets
Hertenfilet met crosnes en braambessen

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2 / 5

Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.

3 / 5

Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

4 / 5

Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.

5 / 5

Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.

Laat het smaken.

Je weet dat ik er een erezaak van maak om altijd met gemakkelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Groenten die je gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer om de hoek vinden kunt. Het leven is al complex genoeg, dan moeten we het onszelf in de keuken toch niet te moeilijk maken.

Maar ik ga hier eens een uitzondering maken op die gouden regel. Alleen maar omdat het goed is om af en toe ook eens iets nieuws te ontdekken. En misschien ook omdat de kans bestaat dat je groenteboer al eens crosnes in de rekken had liggen, maar dat je gewoon niet doorhad wat die rare spiraalvormige knolletjes dan precies te betekenen hadden.

Er zijn mensen die zeggen dat ze op maden lijken, maar denk daar vooral niet teveel aan, daar zijn ze toch echt te mooi en vooral veel te lekker voor. Crosnes zijn vooral in Japan en in Frankrijk populair, maar je kunt ze bij de betere groenteboer bij ons ook zeker bestellen, dus doe dat gewoon even, een echte vakman zal er maar wat graag achteraan gaan.

Crosnes hebben een nootachtige smaak. Ze zijn een beetje familie van de aardappel, de artisjok en de aardpeer. Ik ben er echt gek op omdat ze niet alleen erg lekker zijn maar ook een beetje “anders”, en op de koop toe bevatten ze weinig calorieën, wat ze ook nog eens uiterst geschikt maakt voor mensen die op dieet zijn.

Je kunt crosnes ook rauw eten, maar bij een mooie hertenfilet is dit een zeer lekkere warme bereiding. Want gebakken in wat lekkere boter, met heerlijke blauwe en rode bessen en verse bieslook bij, is dit een gerecht waarmee je grote indruk zult maken op je bubbel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.
  3. Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.
  5. Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

  1. Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer