Hertenfilet met crosnes en braambessen
Recept

Hertenfilet met crosnes en braambessen

Dit heb je nodig 4 personen

  • bakboter
  • 500 g crosnes
  • 100 g braambessen
  • 100 g bosbessen
  • 100 g frambozen
  • peper en zout
  • fijngehakte bieslook
  • 4 mooie hertenfilets
Hertenfilet met crosnes en braambessen

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2 / 5

Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.

3 / 5

Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

4 / 5

Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.

5 / 5

Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.

Laat het smaken.

Je weet dat ik er een erezaak van maak om altijd met gemakkelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Groenten die je gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer om de hoek vinden kunt. Het leven is al complex genoeg, dan moeten we het onszelf in de keuken toch niet te moeilijk maken.

Maar ik ga hier eens een uitzondering maken op die gouden regel. Alleen maar omdat het goed is om af en toe ook eens iets nieuws te ontdekken. En misschien ook omdat de kans bestaat dat je groenteboer al eens crosnes in de rekken had liggen, maar dat je gewoon niet doorhad wat die rare spiraalvormige knolletjes dan precies te betekenen hadden.

Er zijn mensen die zeggen dat ze op maden lijken, maar denk daar vooral niet teveel aan, daar zijn ze toch echt te mooi en vooral veel te lekker voor. Crosnes zijn vooral in Japan en in Frankrijk populair, maar je kunt ze bij de betere groenteboer bij ons ook zeker bestellen, dus doe dat gewoon even, een echte vakman zal er maar wat graag achteraan gaan.

Crosnes hebben een nootachtige smaak. Ze zijn een beetje familie van de aardappel, de artisjok en de aardpeer. Ik ben er echt gek op omdat ze niet alleen erg lekker zijn maar ook een beetje “anders”, en op de koop toe bevatten ze weinig calorieën, wat ze ook nog eens uiterst geschikt maakt voor mensen die op dieet zijn.

Je kunt crosnes ook rauw eten, maar bij een mooie hertenfilet is dit een zeer lekkere warme bereiding. Want gebakken in wat lekkere boter, met heerlijke blauwe en rode bessen en verse bieslook bij, is dit een gerecht waarmee je grote indruk zult maken op je bubbel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.
  3. Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.
  5. Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

  1. Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer