Hertenfilet met crosnes en braambessen

Je weet dat ik er een erezaak van maak om altijd met gemakkelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Groenten die je gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer om de hoek vinden kunt. Het leven is al complex genoeg, dan moeten we het onszelf in de keuken toch niet te moeilijk maken.

Maar ik ga hier eens een uitzondering maken op die gouden regel. Alleen maar omdat het goed is om af en toe ook eens iets nieuws te ontdekken. En misschien ook omdat de kans bestaat dat je groenteboer al eens crosnes in de rekken had liggen, maar dat je gewoon niet doorhad wat die rare spiraalvormige knolletjes dan precies te betekenen hadden.

Er zijn mensen die zeggen dat ze op maden lijken, maar denk daar vooral niet teveel aan, daar zijn ze toch echt te mooi en vooral veel te lekker voor. Crosnes zijn vooral in Japan en in Frankrijk populair, maar je kunt ze bij de betere groenteboer bij ons ook zeker bestellen, dus doe dat gewoon even, een echte vakman zal er maar wat graag achteraan gaan.

Crosnes hebben een nootachtige smaak. Ze zijn een beetje familie van de aardappel, de artisjok en de aardpeer. Ik ben er echt gek op omdat ze niet alleen erg lekker zijn maar ook een beetje “anders”, en op de koop toe bevatten ze weinig calorieën, wat ze ook nog eens uiterst geschikt maakt voor mensen die op dieet zijn.

Je kunt crosnes ook rauw eten, maar bij een mooie hertenfilet is dit een zeer lekkere warme bereiding. Want gebakken in wat lekkere boter, met heerlijke blauwe en rode bessen en verse bieslook bij, is dit een gerecht waarmee je grote indruk zult maken op je bubbel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.
  3. Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.
  5. Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

  1. Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.