Hertenfilet met crosnes en braambessen
Recept

Hertenfilet met crosnes en braambessen

Dit heb je nodig 4 personen

  • bakboter
  • 500 g crosnes
  • 100 g braambessen
  • 100 g bosbessen
  • 100 g frambozen
  • peper en zout
  • fijngehakte bieslook
  • 4 mooie hertenfilets
Hertenfilet met crosnes en braambessen

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2 / 5

Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.

3 / 5

Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

4 / 5

Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.

5 / 5

Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

1 stap

1 / 1

Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.

Laat het smaken.

Je weet dat ik er een erezaak van maak om altijd met gemakkelijke ingrediënten aan de slag te gaan. Groenten die je gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer om de hoek vinden kunt. Het leven is al complex genoeg, dan moeten we het onszelf in de keuken toch niet te moeilijk maken.

Maar ik ga hier eens een uitzondering maken op die gouden regel. Alleen maar omdat het goed is om af en toe ook eens iets nieuws te ontdekken. En misschien ook omdat de kans bestaat dat je groenteboer al eens crosnes in de rekken had liggen, maar dat je gewoon niet doorhad wat die rare spiraalvormige knolletjes dan precies te betekenen hadden.

Er zijn mensen die zeggen dat ze op maden lijken, maar denk daar vooral niet teveel aan, daar zijn ze toch echt te mooi en vooral veel te lekker voor. Crosnes zijn vooral in Japan en in Frankrijk populair, maar je kunt ze bij de betere groenteboer bij ons ook zeker bestellen, dus doe dat gewoon even, een echte vakman zal er maar wat graag achteraan gaan.

Crosnes hebben een nootachtige smaak. Ze zijn een beetje familie van de aardappel, de artisjok en de aardpeer. Ik ben er echt gek op omdat ze niet alleen erg lekker zijn maar ook een beetje “anders”, en op de koop toe bevatten ze weinig calorieën, wat ze ook nog eens uiterst geschikt maakt voor mensen die op dieet zijn.

Je kunt crosnes ook rauw eten, maar bij een mooie hertenfilet is dit een zeer lekkere warme bereiding. Want gebakken in wat lekkere boter, met heerlijke blauwe en rode bessen en verse bieslook bij, is dit een gerecht waarmee je grote indruk zult maken op je bubbel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Bak het vlees rondom goudbruin in boter (dit duurt zo’n 3 à 4 minuten), kruid met peper en zout en laat zo’n 10 minuten verder garen in de voorverwarmde oven. Het vlees moet rosé zijn.
  3. Haal het dan uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Verwarm boter in de pan en bak er de crosnes in tot ze knapperig bruin beginnen te kleuren.
  5. Zet het vuur zachter en voeg braambessen, bosbessen en frambozen toe, peper en zout en fijngehakte bieslook en gaar ze samen heel kort verder in de pan, zodat het fruit ook een beetje warmte opneemt.

Dresseren

  1. Niet te complex: een stukje hertenfilet (al dan niet met wat jus) op een mooie feestelijk bordje dresseren en daarbij de gebakken crosnes met de bessen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer