Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes
Recept

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram zalmfilets
  • Kleine aardappeltjes
  • 250 gr boter (niet gezouten)
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 el water
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • Een snufje zout
  • kleine raapjes
  • peultjes
  • Wat bloemkoolroosjes
  • Wat broccoli-roosjes
Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Stoom de aardappeltjes.

2 / 13

Stoom de kleine raapjes, de peultjes, de bloemkool en de broccoli beetgaar. Meng alles samen, kruid af met peper en zout.

3 / 13

Grill de zalm heel kort. Een minuutje is genoeg.

4 / 13

Smelt de boter op laag vuur. De boter zal opsplitsen in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).

5 / 13

Schep de heldere bovenlaag in een kom, dat is de geklaarde boter. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.

6 / 13

Plet de peperkorrels en doe ze met de azijn, het water en het zout in een pan en breng aan de kook.

7 / 13

Zet het vuur lager en laat tot een derde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.

8 / 13

Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).

9 / 13

Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.

10 / 13

Klop ca. 5 min. met een kopper tot een dikke saus. De saus is goed als deze als ze blijft plakken aan de garde.

11 / 13

Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter heel traag door. Blijf wel kloppen.

12 / 13

Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.

13 / 13

Serveer de zalm met de saus, en leg er de gestoomde aardappeltjes met de groentjes bij.

Laat het smaken.

Dit is voor mij echt één van m’n favoriete hoofdgerechten. Ik hou eigenlijk wel van zalm. Je moet gewoon uitkijken dat je zalm niet te droog bakt, want dan is de smaak echt niet lekker meer. Maar als je de zalm net genoeg grilt of stoomt is het een heerlijk visje. Zeker met de gestoomde groentjes en aardappeltjes, en de fluwelen Hollandaisesaus. Wanneer ik in mijn favoriete restaurant in Barcelona ga eten, in Via Veneto, dan bestel ik dit vaak. Een topgerecht voor de feestdagen. Een beetje retro uiteraard, maar zo heb ik het gewoon graag.

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Bereiding

  1. Stoom de aardappeltjes.
  2. Stoom de kleine raapjes, de peultjes, de bloemkool en de broccoli beetgaar. Meng alles samen, kruid af met peper en zout.
  3. Grill de zalm heel kort. Een minuutje is genoeg.
  4. Smelt de boter op laag vuur. De boter zal opsplitsen in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).
  5. Schep de heldere bovenlaag in een kom, dat is de geklaarde boter. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.
  6. Plet de peperkorrels en doe ze met de azijn, het water en het zout in een pan en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager en laat tot een derde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.
  8. Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).
  9. Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  10. Klop ca. 5 min. met een kopper tot een dikke saus. De saus is goed als deze als ze blijft plakken aan de garde.
  11. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter heel traag door. Blijf wel kloppen.
  12. Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.
  13. Serveer de zalm met de saus, en leg er de gestoomde aardappeltjes met de groentjes bij.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer