Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes
Recept

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram zalmfilets
  • Kleine aardappeltjes
  • 250 gr boter (niet gezouten)
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 el water
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • Een snufje zout
  • kleine raapjes
  • peultjes
  • Wat bloemkoolroosjes
  • Wat broccoli-roosjes
Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Stoom de aardappeltjes.

2 / 13

Stoom de kleine raapjes, de peultjes, de bloemkool en de broccoli beetgaar. Meng alles samen, kruid af met peper en zout.

3 / 13

Grill de zalm heel kort. Een minuutje is genoeg.

4 / 13

Smelt de boter op laag vuur. De boter zal opsplitsen in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).

5 / 13

Schep de heldere bovenlaag in een kom, dat is de geklaarde boter. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.

6 / 13

Plet de peperkorrels en doe ze met de azijn, het water en het zout in een pan en breng aan de kook.

7 / 13

Zet het vuur lager en laat tot een derde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.

8 / 13

Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).

9 / 13

Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.

10 / 13

Klop ca. 5 min. met een kopper tot een dikke saus. De saus is goed als deze als ze blijft plakken aan de garde.

11 / 13

Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter heel traag door. Blijf wel kloppen.

12 / 13

Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.

13 / 13

Serveer de zalm met de saus, en leg er de gestoomde aardappeltjes met de groentjes bij.

Laat het smaken.

Dit is voor mij echt één van m’n favoriete hoofdgerechten. Ik hou eigenlijk wel van zalm. Je moet gewoon uitkijken dat je zalm niet te droog bakt, want dan is de smaak echt niet lekker meer. Maar als je de zalm net genoeg grilt of stoomt is het een heerlijk visje. Zeker met de gestoomde groentjes en aardappeltjes, en de fluwelen Hollandaisesaus. Wanneer ik in mijn favoriete restaurant in Barcelona ga eten, in Via Veneto, dan bestel ik dit vaak. Een topgerecht voor de feestdagen. Een beetje retro uiteraard, maar zo heb ik het gewoon graag.

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Bereiding

  1. Stoom de aardappeltjes.
  2. Stoom de kleine raapjes, de peultjes, de bloemkool en de broccoli beetgaar. Meng alles samen, kruid af met peper en zout.
  3. Grill de zalm heel kort. Een minuutje is genoeg.
  4. Smelt de boter op laag vuur. De boter zal opsplitsen in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).
  5. Schep de heldere bovenlaag in een kom, dat is de geklaarde boter. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.
  6. Plet de peperkorrels en doe ze met de azijn, het water en het zout in een pan en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager en laat tot een derde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.
  8. Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).
  9. Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  10. Klop ca. 5 min. met een kopper tot een dikke saus. De saus is goed als deze als ze blijft plakken aan de garde.
  11. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter heel traag door. Blijf wel kloppen.
  12. Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.
  13. Serveer de zalm met de saus, en leg er de gestoomde aardappeltjes met de groentjes bij.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer