Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes
Recept

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 800 gram zalmfilets
  • Kleine aardappeltjes
  • 250 gr boter (niet gezouten)
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 el water
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • Een snufje zout
  • kleine raapjes
  • peultjes
  • Wat bloemkoolroosjes
  • Wat broccoli-roosjes
Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Bereiding

13 stappen

1 / 13

Stoom de aardappeltjes.

2 / 13

Stoom de kleine raapjes, de peultjes, de bloemkool en de broccoli beetgaar. Meng alles samen, kruid af met peper en zout.

3 / 13

Grill de zalm heel kort. Een minuutje is genoeg.

4 / 13

Smelt de boter op laag vuur. De boter zal opsplitsen in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).

5 / 13

Schep de heldere bovenlaag in een kom, dat is de geklaarde boter. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.

6 / 13

Plet de peperkorrels en doe ze met de azijn, het water en het zout in een pan en breng aan de kook.

7 / 13

Zet het vuur lager en laat tot een derde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.

8 / 13

Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).

9 / 13

Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.

10 / 13

Klop ca. 5 min. met een kopper tot een dikke saus. De saus is goed als deze als ze blijft plakken aan de garde.

11 / 13

Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter heel traag door. Blijf wel kloppen.

12 / 13

Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.

13 / 13

Serveer de zalm met de saus, en leg er de gestoomde aardappeltjes met de groentjes bij.

Laat het smaken.

Dit is voor mij echt één van m’n favoriete hoofdgerechten. Ik hou eigenlijk wel van zalm. Je moet gewoon uitkijken dat je zalm niet te droog bakt, want dan is de smaak echt niet lekker meer. Maar als je de zalm net genoeg grilt of stoomt is het een heerlijk visje. Zeker met de gestoomde groentjes en aardappeltjes, en de fluwelen Hollandaisesaus. Wanneer ik in mijn favoriete restaurant in Barcelona ga eten, in Via Veneto, dan bestel ik dit vaak. Een topgerecht voor de feestdagen. Een beetje retro uiteraard, maar zo heb ik het gewoon graag.

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

Bereiding

  1. Stoom de aardappeltjes.
  2. Stoom de kleine raapjes, de peultjes, de bloemkool en de broccoli beetgaar. Meng alles samen, kruid af met peper en zout.
  3. Grill de zalm heel kort. Een minuutje is genoeg.
  4. Smelt de boter op laag vuur. De boter zal opsplitsen in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).
  5. Schep de heldere bovenlaag in een kom, dat is de geklaarde boter. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.
  6. Plet de peperkorrels en doe ze met de azijn, het water en het zout in een pan en breng aan de kook.
  7. Zet het vuur lager en laat tot een derde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.
  8. Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).
  9. Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.
  10. Klop ca. 5 min. met een kopper tot een dikke saus. De saus is goed als deze als ze blijft plakken aan de garde.
  11. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter heel traag door. Blijf wel kloppen.
  12. Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.
  13. Serveer de zalm met de saus, en leg er de gestoomde aardappeltjes met de groentjes bij.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer