KABELJAUW MET EEN VINAIGRETTE VAN SJALOT, TOMAAT EN KOMKOMMER, OP EEN BEDJE VAN GESMOLTEN SPINAZIE

Super fijn nieuws: voortaan krijg je van mij elke maand op Would Be Chef een nieuw gerecht dat ik ontwikkel voor WW. Het vroegere Weight Watchers wil meer dan ooit gezonde gewoontes aanmoedigen die passen in het dagelijkse leven. Gezonde voeding blijft daarin, naast beweging en mentaal welzijn essentieel. Meer info over onze samenwerking kan je lezen in het artikel Would Be Chef gaat samenwerken met WW, het nieuwe Weight Watchers.

Het eerste gerecht dat ik in het kader van deze nieuwe samenwerking heb gemaakt, en dat trouwens ook helemaal werd goedgekeurd door de diëtisten van WW is deze kabeljauw met tomaat, sjalot en komkommer op een bedje van spinazie. Een licht gerecht boordevol smaak, dat ook snel en makkelijk te bereiden is. Reken (amper) 2 SmartPoints, maar geniet met volle teugen! En doe ook je profijt met de nuttige tips van de WW diëtiste.

Bereiding

  1. Steam de kabeljauw 4 minuten op 80°, of in een stoommandje.
  2. Maak een superfijne brunoise van de gepelde tomaat, de sjalot en de komkommer, leng aan met 2 el witte wijnazijn en 1 el olijfolie, kruiden met peper en zout.
  3. Smelt de spinazie in de wok in een klein beetje olie.
  4. Leg onderaan een bedje van gesmolten spinazie, daarop de kabeljauw en werk af met de vinaigrette.

TIPS VAN DE WW-diëtisten

  1. Naargelang hoeveel honger je hebt en/of hoe actief je bent geweest die dag, kan je dit gerecht aanvullen met bijvoorbeeld gestoomde krielaardappelen. Reken hiervoor de nodige SmartPoints® waarden (2 SmartPoints waarden per 100 gr). Of maak een grotere portie van de brunoise van tomaat, eventueel minder fijngesneden, om zo je portie groenten te vergroten.
  2. Vetten heb je absoluut dagelijks nodig, maar ze zijn wel erg energierijk, dus in hoeveelheid overdrijf je hier best niet mee. Als je je maaltijd in meerdere ‘pannen’ bereidt, gebruik dan slechts in één van je pannen vetstof. De overige ingrediënten kan je dan koken, stomen, grillen, pocheren.
  3. Net zoals peulvruchten en granen, bevat spinazie non-heemijzer. Deze vorm van ijzer is voor ons lichaam moeilijker opneembaar dan de dierlijke vorm van ijzer (heemijzer) uit bijvoorbeeld vlees. Je kan de opneembaarheid echter vergroten door er voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals groenten en fruit, bij of net na te eten. Vooral de tomaat helpt in dit gerechtje bij een verhoogde opneembaarheid van het non-heemijzer. De koplopers op vlak van vitamine C gehalte (>100 mg /100 gr) zijn broccoli, paprika, peterselie, spruiten, guave en gele kiwi.