INDISCHE KABELJAUW MET PREI
Recept

Indische kabeljauw met prei

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de kabeljauw
  • 4 kabeljauwhaasjes of een flink stuk kabeljauw
  • 2 el mosterd
  • 2 el broodkruim
  • 1 kl chilipoeder of een fijngemalen gedroogd pepertje
  • 1 kl verse of gedroogde oregano
  • 1 teentje look
Voor de prei
  • Enkele stelen prei, in julienne
  • 1 el currypoeder of currypasta
  • 2 el room
  • 3 el yoghurt
INDISCHE KABELJAUW MET PREI

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2 / 7

Smeer de vis helemaal in met een mengeling van mosterd, broodkruim, chilipoeder, verse (of gedroogde) oregano en versgeperste look.

3 / 7

Laat de vis in de voorverwarmde oven garen tot hij een mooi korstje heeft.

4 / 7

Wok intussen de reepjes prei in wat olijfolie en boter gaar.

5 / 7

Voeg het currypoeder toe, samen met wat room en laat het geheel indikken.

6 / 7

Werk af met de yoghurt en kruid goed af.

7 / 7

Serveer met wat rijst en een half limoentje voor wie er nog een fris zuurtje aan toe wil voegen.

Laat het smaken.

Laat ons eerlijk zijn: de winter is nu niet bepaald het seizoen om elke dag slaatjes te eten. Daar kun je in die koude donkere dagen van januari en februari zo weinig troost en energie uit putten, toch? Maar je wil natuurlijk niet elke dag zware winterkost eten die meteen extra kilo’s veroorzaakt. En daarom moet je op zoek naar lekkere alternatieven.

Ik heb ooit, na een zalige reis in India, dit lekker gerecht met vis en yoghurt en prei voor het eerst gemaakt, en in deze tijd van het jaar is het gewoon een goed idee om dit jezelf en je familie voor te schotelen. Het heeft veel pit en karakter en het is toch geen zwaar gerecht. En laat ons eerlijk zijn: dat is toch exact wat we in deze periode van het jaar nodig hebben?

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Smeer de vis helemaal in met een mengeling van mosterd, broodkruim, chilipoeder, verse (of gedroogde) oregano en versgeperste look.
  3. Laat de vis in de voorverwarmde oven garen tot hij een mooi korstje heeft.
  4. Wok intussen de reepjes prei in wat olijfolie en boter gaar.
  5. Voeg het currypoeder toe, samen met wat room en laat het geheel indikken.
  6. Werk af met de yoghurt en kruid goed af.
  7. Serveer met wat rijst en een half limoentje voor wie er nog een fris zuurtje aan toe wil voegen.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer