KIP EN ASPERGES IN EEN SAUS VAN BOTER EN WITTE WIJN

In de zomer gebruik ik mijn gasbarbecue bijna elke dag. Als het niet regent dan gaan de ramen en deuren hier open en soms grill ik dan een lekker stukje vlees of ik maak een papillot van vis. Maar evengoed gebruik ik de barbecue als een soort van snelle oven. Is immers warm in een wip. En het is gewoon heerlijk om buiten te kunnen koken.

Mijn groenteboer had enkel nog hele fijne asperges in de aanbieding, maar dat vind ik ideaal om lekker te stoven in wat boter en witte wijn. En bij mijn slager haalde ik kippenfilets. Die laatste heb ik in reepjes gesneden en met wat olijfolie en peper en zout in de steamer dertig minuutjes op 60 graden gegaard. Uiteraard kun je dat ook au-bain-marie doen. Het zorgt er voor dat het vlees echt sappig blijft en in de schotel op de barbecue enkel nog verder gaat garen in de boter en de wijn, samen met de lekkere kruiden en de asperges. Afwerken met wat citroensap en citroenzeste. Natuurlijk kun je daar een lekker gekookt aardappeltje of wat pasta bij serveren, of een stukje brood om te soppen, maar voor ons hoefde dat vanavond niet.

Bereiding

 1. Snij de kippenfilets in reepjes. Verpak ze in vershoudfolie met olijfolie, peper en zout. Stoom dertig minuutjes op 60 graden. Eventueel kun je ze ook blancheren.
 2. Schil de asperges en snij in kleine stukjes
 3. Snij de ui in dunne ringen
 4. Doe de helft van de boter in een metalen ovenschotel
 5. Leg er de uiringen en de asperges in en plaats samen met de inhoud van het kuipje rundsbouillon (of een blokje, ook groentebouillon, of kip kan) in een BBQ van minstens 250 graden
 6. Roer om en om
 7. Voeg de gestoomde kippenfilets toe en de witte wijn
 8. Laat alles garen, geregeld roeren
 9. Op het einde de verse fijngesnipperde kruiden toevoegen
 10. Een goede kneep citroen toevoegen en de zeste van de citroen
 11. Verdeel in diepe borden en serveer met een frisse witte wijn

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay