KIP EN ASPERGES IN EEN SAUS VAN BOTER EN WITTE WIJN
Recept

Kip en asperges in een saus van boter en witte wijn

Dit heb je nodig 4 personen

  • Twee dubbele kippenfilets
  • Een 24-tal smalle asperges
  • Een grote (of twee kleine uien)
  • een half pakje boter
  • Twee glazen witte wijn
  • Flink wat basilicum en dille
  • Een kuipje rundsbouillon
  • Een citroen
KIP EN ASPERGES IN EEN SAUS VAN BOTER EN WITTE WIJN

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Snij de kippenfilets in reepjes. Verpak ze in vershoudfolie met olijfolie, peper en zout. Stoom dertig minuutjes op 60 graden. Eventueel kun je ze ook blancheren.

2 / 11

Schil de asperges en snij in kleine stukjes

3 / 11

Snij de ui in dunne ringen

4 / 11

Doe de helft van de boter in een metalen ovenschotel

5 / 11

Leg er de uiringen en de asperges in en plaats samen met de inhoud van het kuipje rundsbouillon (of een blokje, ook groentebouillon, of kip kan) in een BBQ van minstens 250 graden

6 / 11

Roer om en om

7 / 11

Voeg de gestoomde kippenfilets toe en de witte wijn

8 / 11

Laat alles garen, geregeld roeren

9 / 11

Op het einde de verse fijngesnipperde kruiden toevoegen

10 / 11

Een goede kneep citroen toevoegen en de zeste van de citroen

11 / 11

Verdeel in diepe borden en serveer met een frisse witte wijn

Laat het smaken.

In de zomer gebruik ik mijn gasbarbecue bijna elke dag. Als het niet regent dan gaan de ramen en deuren hier open en soms grill ik dan een lekker stukje vlees of ik maak een papillot van vis. Maar evengoed gebruik ik de barbecue als een soort van snelle oven. Is immers warm in een wip. En het is gewoon heerlijk om buiten te kunnen koken.

Mijn groenteboer had enkel nog hele fijne asperges in de aanbieding, maar dat vind ik ideaal om lekker te stoven in wat boter en witte wijn. En bij mijn slager haalde ik kippenfilets. Die laatste heb ik in reepjes gesneden en met wat olijfolie en peper en zout in de steamer dertig minuutjes op 60 graden gegaard. Uiteraard kun je dat ook au-bain-marie doen. Het zorgt er voor dat het vlees echt sappig blijft en in de schotel op de barbecue enkel nog verder gaat garen in de boter en de wijn, samen met de lekkere kruiden en de asperges. Afwerken met wat citroensap en citroenzeste. Natuurlijk kun je daar een lekker gekookt aardappeltje of wat pasta bij serveren, of een stukje brood om te soppen, maar voor ons hoefde dat vanavond niet.

Bereiding

  1. Snij de kippenfilets in reepjes. Verpak ze in vershoudfolie met olijfolie, peper en zout. Stoom dertig minuutjes op 60 graden. Eventueel kun je ze ook blancheren.
  2. Schil de asperges en snij in kleine stukjes
  3. Snij de ui in dunne ringen
  4. Doe de helft van de boter in een metalen ovenschotel
  5. Leg er de uiringen en de asperges in en plaats samen met de inhoud van het kuipje rundsbouillon (of een blokje, ook groentebouillon, of kip kan) in een BBQ van minstens 250 graden
  6. Roer om en om
  7. Voeg de gestoomde kippenfilets toe en de witte wijn
  8. Laat alles garen, geregeld roeren
  9. Op het einde de verse fijngesnipperde kruiden toevoegen
  10. Een goede kneep citroen toevoegen en de zeste van de citroen
  11. Verdeel in diepe borden en serveer met een frisse witte wijn

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer