KIP EN ASPERGES IN EEN SAUS VAN BOTER EN WITTE WIJN
Recept

Kip en asperges in een saus van boter en witte wijn

Dit heb je nodig 4 personen

  • Twee dubbele kippenfilets
  • Een 24-tal smalle asperges
  • Een grote (of twee kleine uien)
  • een half pakje boter
  • Twee glazen witte wijn
  • Flink wat basilicum en dille
  • Een kuipje rundsbouillon
  • Een citroen
KIP EN ASPERGES IN EEN SAUS VAN BOTER EN WITTE WIJN

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Snij de kippenfilets in reepjes. Verpak ze in vershoudfolie met olijfolie, peper en zout. Stoom dertig minuutjes op 60 graden. Eventueel kun je ze ook blancheren.

2 / 11

Schil de asperges en snij in kleine stukjes

3 / 11

Snij de ui in dunne ringen

4 / 11

Doe de helft van de boter in een metalen ovenschotel

5 / 11

Leg er de uiringen en de asperges in en plaats samen met de inhoud van het kuipje rundsbouillon (of een blokje, ook groentebouillon, of kip kan) in een BBQ van minstens 250 graden

6 / 11

Roer om en om

7 / 11

Voeg de gestoomde kippenfilets toe en de witte wijn

8 / 11

Laat alles garen, geregeld roeren

9 / 11

Op het einde de verse fijngesnipperde kruiden toevoegen

10 / 11

Een goede kneep citroen toevoegen en de zeste van de citroen

11 / 11

Verdeel in diepe borden en serveer met een frisse witte wijn

Laat het smaken.

In de zomer gebruik ik mijn gasbarbecue bijna elke dag. Als het niet regent dan gaan de ramen en deuren hier open en soms grill ik dan een lekker stukje vlees of ik maak een papillot van vis. Maar evengoed gebruik ik de barbecue als een soort van snelle oven. Is immers warm in een wip. En het is gewoon heerlijk om buiten te kunnen koken.

Mijn groenteboer had enkel nog hele fijne asperges in de aanbieding, maar dat vind ik ideaal om lekker te stoven in wat boter en witte wijn. En bij mijn slager haalde ik kippenfilets. Die laatste heb ik in reepjes gesneden en met wat olijfolie en peper en zout in de steamer dertig minuutjes op 60 graden gegaard. Uiteraard kun je dat ook au-bain-marie doen. Het zorgt er voor dat het vlees echt sappig blijft en in de schotel op de barbecue enkel nog verder gaat garen in de boter en de wijn, samen met de lekkere kruiden en de asperges. Afwerken met wat citroensap en citroenzeste. Natuurlijk kun je daar een lekker gekookt aardappeltje of wat pasta bij serveren, of een stukje brood om te soppen, maar voor ons hoefde dat vanavond niet.

Bereiding

  1. Snij de kippenfilets in reepjes. Verpak ze in vershoudfolie met olijfolie, peper en zout. Stoom dertig minuutjes op 60 graden. Eventueel kun je ze ook blancheren.
  2. Schil de asperges en snij in kleine stukjes
  3. Snij de ui in dunne ringen
  4. Doe de helft van de boter in een metalen ovenschotel
  5. Leg er de uiringen en de asperges in en plaats samen met de inhoud van het kuipje rundsbouillon (of een blokje, ook groentebouillon, of kip kan) in een BBQ van minstens 250 graden
  6. Roer om en om
  7. Voeg de gestoomde kippenfilets toe en de witte wijn
  8. Laat alles garen, geregeld roeren
  9. Op het einde de verse fijngesnipperde kruiden toevoegen
  10. Een goede kneep citroen toevoegen en de zeste van de citroen
  11. Verdeel in diepe borden en serveer met een frisse witte wijn

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer