Ik zit zelf weer in zo’n periode waarin ik de calorieën een beetje tel. Herkenbaar? Ja toch? Na de feestdagen, zo aan het begin van het nieuwe jaar een klein beetje uitkijken is voor veel mensen een slim idee. Vaak ontstaan er dan nieuwe gerechten. Want dat is en blijft wel mijn principe: wat lichter en gezonder koken mag natuurlijk niet betekenen dat het niet meer lekker is. Integendeel zelfs. Ik vind smaak altijd het allerbelangrijkste.
Gisteren was ik alleen thuis en wou ik een lekker wokgerecht maken. Wokken gaat snel en is gemakkelijk wanneer je alleen bent, want je maakt maar één pan vuil. Ik heb dus een eenvoudig éénpansgerecht gemaakt met gewone Parijse champignons, courgette, rozemarijn, verse look, lenteuitjes en een klein beetje mosterd, ketchup en lichte soja room.
Als je het aantal calorieën van dit gerecht eens op zou tellen, zou je versteld staan hoe weinig het er wel zijn. Courgetten hebben maar zo’n 50 calorieën per 150 gram en champignons hebben er nog minder, zo’n 22 per 100 gram. Ketchup, mosterd en soja light zijn al bij al ook lichte ingrediënten.
Wanneer je dan met het sausje niet overdrijft, en dat hoeft echt niet, heb je een zalige lekkere maaltijd met veel vezels en gezonde voedingswaarden, maar echt weinig calorieën. En nog eens helemaal vegan ook. Niet dat ik daar speciaal op focus, maar het is wel meegenomen toch, voor wanneer je eens moet koken voor veganisten. Ideaal recept voor deze periode dus. Smullen maar!
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer
Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer
Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer