Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette
Recept

Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette

Dit heb je nodig 1 persoon (dus zelf verdubbelen of maal vier voor groter gezelschap)

  • 300 gram Parijse champignons
  • Een halve courgette
  • 1 lookteentje
  • Een takje verse rozemarijn
  • 3 tot 4 lenteuitjes
  • Olijfolie, peper en zout
  • 1 el graanmosterd
  • 2 el ketchup
  • Een scheut soja light room
  • Gemalen chilivlokken
Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snij de paddenstoelen in plakjes.

2 / 8

Snij een lookteentje in flinterdunne plakjes en stoof die in een kleine geut olijfolie met de fijngesnipperde rozemarijn in de wok.

3 / 8

Bak vervolgens de champignons mee, tot ze mooi gebruind zijn.

4 / 8

Snij de halve courgette met schil en al in brunoise en voeg toe in de wok. Eventueel een klein beetje olie toevoegen. Bak samen enkele minuten verder met de paddenstoelen.

5 / 8

Snipper de lenteuitjes en voeg die toe wanneer de champignons en courgette gaar zijn. Kruiden met peper en zout. Je wil de verse bite van de uitjes bewaren, echt meegaren moeten die niet meer.

6 / 8

Voeg een lepeltje graanmosterd, twee eetlepels ketchup en een geut soja light toe.

7 / 8

Roer om en om zodat je een lekkere saus verkrijgt.

8 / 8

Eventueel afwerken met een flinke draai gemalen chilivlokken.

Laat het smaken.

Ik zit zelf weer in zo’n periode waarin ik de calorieën een beetje tel. Herkenbaar? Ja toch? Na de feestdagen, zo aan het begin van het nieuwe jaar een klein beetje uitkijken is voor veel mensen een slim idee. Vaak ontstaan er dan nieuwe gerechten. Want dat is en blijft wel mijn principe: wat lichter en gezonder koken mag natuurlijk niet betekenen dat het niet meer lekker is. Integendeel zelfs. Ik vind smaak altijd het allerbelangrijkste.

Gisteren was ik alleen thuis en wou ik een lekker wokgerecht maken. Wokken gaat snel en is gemakkelijk wanneer je alleen bent, want je maakt maar één pan vuil. Ik heb dus een eenvoudig éénpansgerecht gemaakt met gewone Parijse champignons, courgette, rozemarijn, verse look, lenteuitjes en een klein beetje mosterd, ketchup en lichte soja room.

Als je het aantal calorieën van dit gerecht eens op zou tellen, zou je versteld staan hoe weinig het er wel zijn. Courgetten hebben maar zo’n 50 calorieën per 150 gram en champignons  hebben er nog minder, zo’n 22 per 100 gram. Ketchup, mosterd en soja light zijn al bij al ook lichte ingrediënten.

Wanneer je dan met het sausje niet overdrijft, en dat hoeft echt niet, heb je een zalige lekkere maaltijd met veel vezels en gezonde voedingswaarden, maar echt weinig calorieën. En nog eens helemaal vegan ook. Niet dat ik daar speciaal op focus, maar het is wel meegenomen toch, voor wanneer je eens moet koken voor veganisten. Ideaal recept voor deze periode dus. Smullen maar!

Bereiding

  1. Snij de paddenstoelen in plakjes.
  2. Snij een lookteentje in flinterdunne plakjes en stoof die in een kleine geut olijfolie met de fijngesnipperde rozemarijn in de wok.
  3. Bak vervolgens de champignons mee, tot ze mooi gebruind zijn.
  4. Snij de halve courgette met schil en al in brunoise en voeg toe in de wok. Eventueel een klein beetje olie toevoegen. Bak samen enkele minuten verder met de paddenstoelen.
  5. Snipper de lenteuitjes en voeg die toe wanneer de champignons en courgette gaar zijn. Kruiden met peper en zout. Je wil de verse bite van de uitjes bewaren, echt meegaren moeten die niet meer.
  6. Voeg een lepeltje graanmosterd, twee eetlepels ketchup en een geut soja light toe.
  7. Roer om en om zodat je een lekkere saus verkrijgt.
  8. Eventueel afwerken met een flinke draai gemalen chilivlokken.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer