Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette

Ik zit zelf weer in zo’n periode waarin ik de calorieën een beetje tel. Herkenbaar? Ja toch? Na de feestdagen, zo aan het begin van het nieuwe jaar een klein beetje uitkijken is voor veel mensen een slim idee. Vaak ontstaan er dan nieuwe gerechten. Want dat is en blijft wel mijn principe: wat lichter en gezonder koken mag natuurlijk niet betekenen dat het niet meer lekker is. Integendeel zelfs. Ik vind smaak altijd het allerbelangrijkste.

Gisteren was ik alleen thuis en wou ik een lekker wokgerecht maken. Wokken gaat snel en is gemakkelijk wanneer je alleen bent, want je maakt maar één pan vuil. Ik heb dus een eenvoudig éénpansgerecht gemaakt met gewone Parijse champignons, courgette, rozemarijn, verse look, lenteuitjes en een klein beetje mosterd, ketchup en lichte soja room.

Als je het aantal calorieën van dit gerecht eens op zou tellen, zou je versteld staan hoe weinig het er wel zijn. Courgetten hebben maar zo’n 50 calorieën per 150 gram en champignons  hebben er nog minder, zo’n 22 per 100 gram. Ketchup, mosterd en soja light zijn al bij al ook lichte ingrediënten.

Wanneer je dan met het sausje niet overdrijft, en dat hoeft echt niet, heb je een zalige lekkere maaltijd met veel vezels en gezonde voedingswaarden, maar echt weinig calorieën. En nog eens helemaal vegan ook. Niet dat ik daar speciaal op focus, maar het is wel meegenomen toch, voor wanneer je eens moet koken voor veganisten. Ideaal recept voor deze periode dus. Smullen maar!

Bereiding

  1. Snij de paddenstoelen in plakjes.
  2. Snij een lookteentje in flinterdunne plakjes en stoof die in een kleine geut olijfolie met de fijngesnipperde rozemarijn in de wok.
  3. Bak vervolgens de champignons mee, tot ze mooi gebruind zijn.
  4. Snij de halve courgette met schil en al in brunoise en voeg toe in de wok. Eventueel een klein beetje olie toevoegen. Bak samen enkele minuten verder met de paddenstoelen.
  5. Snipper de lenteuitjes en voeg die toe wanneer de champignons en courgette gaar zijn. Kruiden met peper en zout. Je wil de verse bite van de uitjes bewaren, echt meegaren moeten die niet meer.
  6. Voeg een lepeltje graanmosterd, twee eetlepels ketchup en een geut soja light toe.
  7. Roer om en om zodat je een lekkere saus verkrijgt.
  8. Eventueel afwerken met een flinke draai gemalen chilivlokken.