Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette
Recept

Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette

Dit heb je nodig 1 persoon (dus zelf verdubbelen of maal vier voor groter gezelschap)

  • 300 gram Parijse champignons
  • Een halve courgette
  • 1 lookteentje
  • Een takje verse rozemarijn
  • 3 tot 4 lenteuitjes
  • Olijfolie, peper en zout
  • 1 el graanmosterd
  • 2 el ketchup
  • Een scheut soja light room
  • Gemalen chilivlokken
Licht, gezond, vegan, en superlekker: champignons met courgette

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snij de paddenstoelen in plakjes.

2 / 8

Snij een lookteentje in flinterdunne plakjes en stoof die in een kleine geut olijfolie met de fijngesnipperde rozemarijn in de wok.

3 / 8

Bak vervolgens de champignons mee, tot ze mooi gebruind zijn.

4 / 8

Snij de halve courgette met schil en al in brunoise en voeg toe in de wok. Eventueel een klein beetje olie toevoegen. Bak samen enkele minuten verder met de paddenstoelen.

5 / 8

Snipper de lenteuitjes en voeg die toe wanneer de champignons en courgette gaar zijn. Kruiden met peper en zout. Je wil de verse bite van de uitjes bewaren, echt meegaren moeten die niet meer.

6 / 8

Voeg een lepeltje graanmosterd, twee eetlepels ketchup en een geut soja light toe.

7 / 8

Roer om en om zodat je een lekkere saus verkrijgt.

8 / 8

Eventueel afwerken met een flinke draai gemalen chilivlokken.

Laat het smaken.

Ik zit zelf weer in zo’n periode waarin ik de calorieën een beetje tel. Herkenbaar? Ja toch? Na de feestdagen, zo aan het begin van het nieuwe jaar een klein beetje uitkijken is voor veel mensen een slim idee. Vaak ontstaan er dan nieuwe gerechten. Want dat is en blijft wel mijn principe: wat lichter en gezonder koken mag natuurlijk niet betekenen dat het niet meer lekker is. Integendeel zelfs. Ik vind smaak altijd het allerbelangrijkste.

Gisteren was ik alleen thuis en wou ik een lekker wokgerecht maken. Wokken gaat snel en is gemakkelijk wanneer je alleen bent, want je maakt maar één pan vuil. Ik heb dus een eenvoudig éénpansgerecht gemaakt met gewone Parijse champignons, courgette, rozemarijn, verse look, lenteuitjes en een klein beetje mosterd, ketchup en lichte soja room.

Als je het aantal calorieën van dit gerecht eens op zou tellen, zou je versteld staan hoe weinig het er wel zijn. Courgetten hebben maar zo’n 50 calorieën per 150 gram en champignons  hebben er nog minder, zo’n 22 per 100 gram. Ketchup, mosterd en soja light zijn al bij al ook lichte ingrediënten.

Wanneer je dan met het sausje niet overdrijft, en dat hoeft echt niet, heb je een zalige lekkere maaltijd met veel vezels en gezonde voedingswaarden, maar echt weinig calorieën. En nog eens helemaal vegan ook. Niet dat ik daar speciaal op focus, maar het is wel meegenomen toch, voor wanneer je eens moet koken voor veganisten. Ideaal recept voor deze periode dus. Smullen maar!

Bereiding

  1. Snij de paddenstoelen in plakjes.
  2. Snij een lookteentje in flinterdunne plakjes en stoof die in een kleine geut olijfolie met de fijngesnipperde rozemarijn in de wok.
  3. Bak vervolgens de champignons mee, tot ze mooi gebruind zijn.
  4. Snij de halve courgette met schil en al in brunoise en voeg toe in de wok. Eventueel een klein beetje olie toevoegen. Bak samen enkele minuten verder met de paddenstoelen.
  5. Snipper de lenteuitjes en voeg die toe wanneer de champignons en courgette gaar zijn. Kruiden met peper en zout. Je wil de verse bite van de uitjes bewaren, echt meegaren moeten die niet meer.
  6. Voeg een lepeltje graanmosterd, twee eetlepels ketchup en een geut soja light toe.
  7. Roer om en om zodat je een lekkere saus verkrijgt.
  8. Eventueel afwerken met een flinke draai gemalen chilivlokken.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer