MAKKELIJKE RAVIOLI MET VIER KAZEN (OF MEER)

Als er één ding is dat ik saai vind, dan is het wel exact recepten volgen uit een boek. Dat klinkt nu een beetje dwaas wellicht, omdat ik zelf ook een kookboek uitheb, en jullie hier ook elke week een receptje voorschotel. Maar ik wil jullie van harte aanbevelen om zelf ook zoveel mogelijk te experimenteren en uw goesting te doen in de keuken. Enkel bij patisserie zijn hoeveelheden echt van levensbelang, maar verder doe je toch gewoon waar je zin in hebt. Alles is toch weer een variatie op iets anders en heilige huisjes bestaan er voor mij niet. Het een experiment zal geslaagder zijn dan het andere, maar de beste gerechten ontstaan gewoon door te durven.

Wat experimenteren betreft heb ik zo m’n periodes. Dan wil ik plots allerlei kroketten maken, met de meest traditionele maar ook gewaagde vullingen. Of ik zit in een hamburgerperiode, en probeer de gekste combinaties van vlees, kaas, groentjes en dressing, om de hamburgertjes wat op te pimpen. En laatst zat ik in een ravioliperiode. Bij ons in de supermarkt vond ik in de koelafdeling pakjes verse wontonvellen, in de meeste winkels zal je ze ook in de diepvriesafdeling terugvinden. Ik weet wel dat Italianen hun pasta zelf maken, en al zeker geen Aziatisch deeg gebruiken, maar het resultaat is voor mij net zo lekker, en zo makkelijk. Ik zou zeggen: niet serveren aan hele koosjere Italiaanse vrienden, maar voor de rest: don’t worry en gewoon doen.

Deze ravioli heb ik gemaakt met restjes uit de frigo. We hadden twee dagen voordien een lekkere kaasschotel gegeten, en de overschot had ook al een paar dagen bij het ontbijt op tafel gestaan. Maar er was nog over. Dan maar een lekker smeuïge vulling gemaakt voor in de wontonvelletjes. Her resultaat was een heerlijke vier-kazenvulling waar ik wat gestoofde sjalotjes, verse tijm en bieslook en wat gehakte cashewnootjes aan toevoegde. In een wip klaar en perfect lunchmateriaal!

Bereiding

Voor de vulling

 1. Snipper de sjalotjes fijn en stoof ze op een zacht vuurtje glazig in een beetje olijfolie samen met de tijmblaadjes
 2. Voeg de blauwe kaas toe, samen met de geraspte comté en Parmezaan en laat zachtjes smelten
 3. Zet het vuur uit, en roer de de ricotta onder samen met de gehakte nootjes en de fijngesnipperde bieslook.
 4. Voeg er, naar smaak, nog een paar flinke draaien van de pepermolen aan toe
 5. Laat afkoelen

Het vullen

 

 1. Spreidt twaalf wontonvelletjes uit op een licht bebloemd werkvlak
 2. Leg in het midden van elk velletje een eetlepel van de vulling
 3. Maak de randjes een beetje vochtig en smeer eventueel in met een losgeklopt eitje om beter te plakken
 4. Leg bovenop elk velletje met vulling een tweede vel
 5. De randjes mooi aandrukken, vooral zien dat er geen lucht in de raviolis achterblijft, en eventueel met een vork mooie karteltjes inmaken
 6. Enkele minuutjes in kokend water  (opgelet, ze zijn sneller gaar dan je denkt)

Dresseren

 

 1. Serveer in een diep bord de drie grote ravioli’s
 2. Serveren met de opgewarmde (en naar smaak bijgekruide) passata.
 3. Strooi er nog maar wat extra parmesaan over, om lekker te overdrijven