Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar
Recept

Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 gr risottorijst
  • 1 sjalotje
  • 200 gr zalm
  • 2 dl gr kookroom
  • 1 l visbouillon
  • 20 gr boter
  • 2 dl vodka
  • 1 citroen
  • Bieslook
  • 50 of 100 gr Royal Belgian Caviar, hangt van je gulheid voor je gasten af
Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Breng de visbouillon aan de kook in een kookpot en laat dan op gemiddeld vuur sudderen.

2 / 11

Snipper het sjalotje en laat het in de olijfolie zacht stoven.

3 / 11

Voeg vervolgens de rijst toe en laat die fruiten tot de korrels glazig zijn.

4 / 11

Voeg de vodka toe en wacht tot die bijna volledig verdampt is.

5 / 11

Vervolgens voeg je met een kleine pollepel of een sauslepel bouillon toe.

6 / 11

Telkens wanneer die verdampt is doe je dat opnieuw tot de rijst al dente is. Kijk op de verpakking, maar ga uit van 16 à 17 minuten, en vooral: proef. Je wil geen korrel meer proeven, maar zeker ook geen platte rijst.

7 / 11

Voeg een minuutje voor de rijst al dente aan het worden is (na een klein kwartiertje) wat zeste van de citroen toe, een klein kneepje citroensap en de kookroom en laat wat indikken.

8 / 11

Voeg nu de in kleine stukjes gesneden zachte boter toe, en roer om tot de risotto smeuïg is.

9 / 11

Voeg vervolgens ook de tartaar van rauwe zalm, de fijngehakte bieslook en de kaviaar toe.

10 / 11

Hou een klein beetje kaviaar en fijngehakte bieslook over voor de afwerking op het bord.

11 / 11

Roer voorzichtig nog eens om en om, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten rusten.

Laat het smaken.

Ik geef het toe, dit is zonder meer een van de meest luxueuze gerechten op Would Be Chef. Maar als je eens groots wil uitpakken, kun je hiermee zalig scoren.

Het was mijn goede vriend Jorge die zeker 15 jaar geleden, op een prachtige avond in London in mooi gezelschap een risotto op tafel toverde met enkel kaviaar. Het was één van de meest memorabele culinaire momenten in mijn leven. Zo lekker en zo genereus. We praten er nog over tot op vandaag.

Nu zoveel jaren later heb ik voor de feestdagen mijn eigen versie gemaakt van de “Risotto van de Tsarin”. Als fier ambassadeur van “Royal Belgian Caviar” is deze schitterende kaviaar natuurlijk de ster van deze heerlijke klassieker. En dat combineert lekker met de zalmtartaar die helemaal op het einde onder de risotto wordt gemengd.

Met deze klassieker en zeker met het gebruik van de Royal Belgian Caviar, kun je zo gul zijn als je maar wil.

Bereiding

  1. Breng de visbouillon aan de kook in een kookpot en laat dan op gemiddeld vuur sudderen.
  2. Snipper het sjalotje en laat het in de olijfolie zacht stoven.
  3. Voeg vervolgens de rijst toe en laat die fruiten tot de korrels glazig zijn.
  4. Voeg de vodka toe en wacht tot die bijna volledig verdampt is.
  5. Vervolgens voeg je met een kleine pollepel of een sauslepel bouillon toe.
  6. Telkens wanneer die verdampt is doe je dat opnieuw tot de rijst al dente is. Kijk op de verpakking, maar ga uit van 16 à 17 minuten, en vooral: proef. Je wil geen korrel meer proeven, maar zeker ook geen platte rijst.
  7. Voeg een minuutje voor de rijst al dente aan het worden is (na een klein kwartiertje) wat zeste van de citroen toe, een klein kneepje citroensap en de kookroom en laat wat indikken.
  8. Voeg nu de in kleine stukjes gesneden zachte boter toe, en roer om tot de risotto smeuïg is.
  9. Voeg vervolgens ook de tartaar van rauwe zalm, de fijngehakte bieslook en de kaviaar toe.
  10. Hou een klein beetje kaviaar en fijngehakte bieslook over voor de afwerking op het bord.
  11. Roer voorzichtig nog eens om en om, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten rusten.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer