
Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar
Ik geef het toe, dit is zonder meer een van de meest luxueuze gerechten op Would Be Chef. Maar als je eens groots wil uitpakken, kun je hiermee zalig scoren.
Het was mijn goede vriend Jorge die zeker 15 jaar geleden, op een prachtige avond in London in mooi gezelschap een risotto op tafel toverde met enkel kaviaar. Het was één van de meest memorabele culinaire momenten in mijn leven. Zo lekker en zo genereus. We praten er nog over tot op vandaag.
Nu zoveel jaren later heb ik voor de feestdagen mijn eigen versie gemaakt van de “Risotto van de Tsarin”. Als fier ambassadeur van “Royal Belgian Caviar” is deze schitterende kaviaar natuurlijk de ster van deze heerlijke klassieker. En dat combineert lekker met de zalmtartaar die helemaal op het einde onder de risotto wordt gemengd.
Met deze klassieker en zeker met het gebruik van de Royal Belgian Caviar, kun je zo gul zijn als je maar wil.
Bereiding
- Breng de visbouillon aan de kook in een kookpot en laat dan op gemiddeld vuur sudderen.
- Snipper het sjalotje en laat het in de olijfolie zacht stoven.
- Voeg vervolgens de rijst toe en laat die fruiten tot de korrels glazig zijn.
- Voeg de vodka toe en wacht tot die bijna volledig verdampt is.
- Vervolgens voeg je met een kleine pollepel of een sauslepel bouillon toe.
- Telkens wanneer die verdampt is doe je dat opnieuw tot de rijst al dente is. Kijk op de verpakking, maar ga uit van 16 à 17 minuten, en vooral: proef. Je wil geen korrel meer proeven, maar zeker ook geen platte rijst.
- Voeg een minuutje voor de rijst al dente aan het worden is (na een klein kwartiertje) wat zeste van de citroen toe, een klein kneepje citroensap en de kookroom en laat wat indikken.
- Voeg nu de in kleine stukjes gesneden zachte boter toe, en roer om tot de risotto smeuïg is.
- Voeg vervolgens ook de tartaar van rauwe zalm, de fijngehakte bieslook en de kaviaar toe.
- Hou een klein beetje kaviaar en fijngehakte bieslook over voor de afwerking op het bord.
- Roer voorzichtig nog eens om en om, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten rusten.
Reacties