Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar
Recept

Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar

Dit heb je nodig 4 personen

  • 300 gr risottorijst
  • 1 sjalotje
  • 200 gr zalm
  • 2 dl gr kookroom
  • 1 l visbouillon
  • 20 gr boter
  • 2 dl vodka
  • 1 citroen
  • Bieslook
  • 50 of 100 gr Royal Belgian Caviar, hangt van je gulheid voor je gasten af
Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Breng de visbouillon aan de kook in een kookpot en laat dan op gemiddeld vuur sudderen.

2 / 11

Snipper het sjalotje en laat het in de olijfolie zacht stoven.

3 / 11

Voeg vervolgens de rijst toe en laat die fruiten tot de korrels glazig zijn.

4 / 11

Voeg de vodka toe en wacht tot die bijna volledig verdampt is.

5 / 11

Vervolgens voeg je met een kleine pollepel of een sauslepel bouillon toe.

6 / 11

Telkens wanneer die verdampt is doe je dat opnieuw tot de rijst al dente is. Kijk op de verpakking, maar ga uit van 16 à 17 minuten, en vooral: proef. Je wil geen korrel meer proeven, maar zeker ook geen platte rijst.

7 / 11

Voeg een minuutje voor de rijst al dente aan het worden is (na een klein kwartiertje) wat zeste van de citroen toe, een klein kneepje citroensap en de kookroom en laat wat indikken.

8 / 11

Voeg nu de in kleine stukjes gesneden zachte boter toe, en roer om tot de risotto smeuïg is.

9 / 11

Voeg vervolgens ook de tartaar van rauwe zalm, de fijngehakte bieslook en de kaviaar toe.

10 / 11

Hou een klein beetje kaviaar en fijngehakte bieslook over voor de afwerking op het bord.

11 / 11

Roer voorzichtig nog eens om en om, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten rusten.

Laat het smaken.

Ik geef het toe, dit is zonder meer een van de meest luxueuze gerechten op Would Be Chef. Maar als je eens groots wil uitpakken, kun je hiermee zalig scoren.

Het was mijn goede vriend Jorge die zeker 15 jaar geleden, op een prachtige avond in London in mooi gezelschap een risotto op tafel toverde met enkel kaviaar. Het was één van de meest memorabele culinaire momenten in mijn leven. Zo lekker en zo genereus. We praten er nog over tot op vandaag.

Nu zoveel jaren later heb ik voor de feestdagen mijn eigen versie gemaakt van de “Risotto van de Tsarin”. Als fier ambassadeur van “Royal Belgian Caviar” is deze schitterende kaviaar natuurlijk de ster van deze heerlijke klassieker. En dat combineert lekker met de zalmtartaar die helemaal op het einde onder de risotto wordt gemengd.

Met deze klassieker en zeker met het gebruik van de Royal Belgian Caviar, kun je zo gul zijn als je maar wil.

Bereiding

  1. Breng de visbouillon aan de kook in een kookpot en laat dan op gemiddeld vuur sudderen.
  2. Snipper het sjalotje en laat het in de olijfolie zacht stoven.
  3. Voeg vervolgens de rijst toe en laat die fruiten tot de korrels glazig zijn.
  4. Voeg de vodka toe en wacht tot die bijna volledig verdampt is.
  5. Vervolgens voeg je met een kleine pollepel of een sauslepel bouillon toe.
  6. Telkens wanneer die verdampt is doe je dat opnieuw tot de rijst al dente is. Kijk op de verpakking, maar ga uit van 16 à 17 minuten, en vooral: proef. Je wil geen korrel meer proeven, maar zeker ook geen platte rijst.
  7. Voeg een minuutje voor de rijst al dente aan het worden is (na een klein kwartiertje) wat zeste van de citroen toe, een klein kneepje citroensap en de kookroom en laat wat indikken.
  8. Voeg nu de in kleine stukjes gesneden zachte boter toe, en roer om tot de risotto smeuïg is.
  9. Voeg vervolgens ook de tartaar van rauwe zalm, de fijngehakte bieslook en de kaviaar toe.
  10. Hou een klein beetje kaviaar en fijngehakte bieslook over voor de afwerking op het bord.
  11. Roer voorzichtig nog eens om en om, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten rusten.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer