Thaise kreeft met noedels
Recept

Thaise kreeft met noedels

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 kreeften
  • 2 sjalotjes
  • Oosterse bakolie
  • Stukje gember
  • 1 chilipeper
  • Curry pasta
  • 1 citroenstengel
  • Verse koriander
  • 1 blik kokoksmelk
  • 1 limoen
  • Kerstomaatjes
  • Een bokaal groentenbouillon
  • Noedels voor 4 personen
  • 1 paksoi
Thaise kreeft met noedels

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Stoom of kook je kreeften gaar. Zodra ze rood zijn, zijn ze klaar.

2 / 11

Laat afkoelen en snij ze doormidden. Maak de poten los en geef die met de achterkant van je mes een flinke tik zodat ze breken, snij desnoods al half open in de lengte van de poot zodat ze bij het serveren makkelijk op te eten zijn.

3 / 11

Maak je saus: Stoof je sjalotjes aan in wat oosterse bakolie met een overlangsgesneden en gekneusde citroengrasstengel. Doe er een fijngeraspte centimeter verse gember bij, het gehakte chilipepertje, en wat koriander die je fijngehakt hebt.

4 / 11

Voeg drie lepeltjes Thaise currypasta toe. Laat rustig sudderen en aanbakken.

5 / 11

Doe er de kokosmelk bij en de groentenbouillon en een kneepje limoensap. Laat mooi inkoken. Smaak en proef. Misschien wil je nog wat extra curry toevoegen.

6 / 11

Snij de kerstomaatjes middendoor en doe ze in de hete saus. Haal het citroengras eruit.

7 / 11

Giet de saus met de tomaatjes over de kreeft en plaats alles nog een paar minuutjes in de oven op 160 graden. 3 à 5 minuten onder hete grill. Opgelet, je wil ze niet te lang laten garen want dan is ze taai.

8 / 11

Breng een pot water aan de kook. Haal van het vuur, eens het kookpunt is bereikt, en laat de rijstnoedels twee a drie minuten wellen in het kookwater. Trek de noedels met twee vorken uit elkaar. Giet na een paar minuutjes af, en spoel onder koud water.

9 / 11

Snij de paksoi in grote stukken, en het groene blad in slierten. Roerbak ze met wat peper en zout en hete olie in de wok, eerst de stelen, dan pas het blad.

10 / 11

Meng de paksoi onder de noedels, werk af met wat koriander.

11 / 11

Serveer naast de gegrilde halve kreeft.

Laat het smaken.

Eén van de gerechten die ik ontzettend graag maak als ik gasten heb is deze Thaise kreeft. Alle gasten vinden ze verrassend en fantastisch lekker. Het is ook een relatief makkelijke bereiding. Het geheim zit hem in de lekkere saus die je moet maken met alle typische Thaise ingrediënten. Als je daar dan lekkere noedels met paksoi bijmaakt heb een je verfijnd maar best copieus hoofdgerecht. Een halve kreeft per persoon is dan ook meer dan voldoende. Geniet ervan.

Thaise kreeft met noedels
Thaise kreeft met noedels
Thaise kreeft met noedels

Als je een lekkere wijn zoekt voor bij dit gerecht dan wil ik je toch graag mijn Pouilly-Fumé aanraden. Een knapperig frisse Pouilly-Fumé met veel power en een bouquet van Jonagold, grapefruit en ananas. Sappig, rijk en verfrissend met een lange finale. Ideaal voor bij deze Thaise kreeft. Maar ook een glaasje cava of zelfs champagne van Wijn Ornelis is een perfecte begeleider.

Bestellen doe je via deze link: www.wijnornelis.be

Thaise kreeft met noedels
Thaise kreeft met noedels

Bereiding

  1. Stoom of kook je kreeften gaar. Zodra ze rood zijn, zijn ze klaar.
  2. Laat afkoelen en snij ze doormidden. Maak de poten los en geef die met de achterkant van je mes een flinke tik zodat ze breken, snij desnoods al half open in de lengte van de poot zodat ze bij het serveren makkelijk op te eten zijn.
  3. Maak je saus: Stoof je sjalotjes aan in wat oosterse bakolie met een overlangsgesneden en gekneusde citroengrasstengel. Doe er een fijngeraspte centimeter verse gember bij, het gehakte chilipepertje, en wat koriander die je fijngehakt hebt.
  4. Voeg drie lepeltjes Thaise currypasta toe. Laat rustig sudderen en aanbakken.
  5. Doe er de kokosmelk bij en de groentenbouillon en een kneepje limoensap. Laat mooi inkoken. Smaak en proef. Misschien wil je nog wat extra curry toevoegen.
  6. Snij de kerstomaatjes middendoor en doe ze in de hete saus. Haal het citroengras eruit.
  7. Giet de saus met de tomaatjes over de kreeft en plaats alles nog een paar minuutjes in de oven op 160 graden. 3 à 5 minuten onder hete grill. Opgelet, je wil ze niet te lang laten garen want dan is ze taai.
  8. Breng een pot water aan de kook. Haal van het vuur, eens het kookpunt is bereikt, en laat de rijstnoedels twee a drie minuten wellen in het kookwater. Trek de noedels met twee vorken uit elkaar. Giet na een paar minuutjes af, en spoel onder koud water.
  9. Snij de paksoi in grote stukken, en het groene blad in slierten. Roerbak ze met wat peper en zout en hete olie in de wok, eerst de stelen, dan pas het blad.
  10. Meng de paksoi onder de noedels, werk af met wat koriander.
  11. Serveer naast de gegrilde halve kreeft.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer