Mijn feestelijke hoofdgerecht: Thaise kreeft met noedels!

Weet je nog hoe de winter er vorig jaar uitzag? Het was een eenzame winter, want we mochten bijna niks. Etentjes thuis organiseren mocht niet, zelfs met kerst en nieuwjaar was het verboden. Vrolijk werd een mens daar niet van. Maar zoals ik al een paar keer geschreven heb hier: wij hebben de winter wel overleefd door thuis etentjes te organiseren voor vrienden. Elke zondagmiddag nodigden we een ander koppel vrienden uit, en we aten dan onder ons overdekt terrasje, met wat branders erbij, en dekentjes. Dat mocht. En het was super gezellig.

Eén van de gerechten die ik vorige winter ontzettend vaak gemaakt heb is deze Thaise kreeft. Alle gasten vonden ze fantastisch. Het is ook een relatief makkelijke bereiding. Het geheim zit hem in de lekkere saus die je moet maken met alle typische Thaise ingrediënten. Als je daar dan lekkere noedels met paksoi bijmaakt heb een je verfijnd maar best copieus hoofdgerecht. Een halve kreeft per persoon is dan ook meer dan voldoende. Geniet ervan.

Als je een lekkere wijn zoekt voor bij dit gerecht dan wil ik je toch graag mijn Pouilly-Fumé aanraden. Helder citroengeel. Een knapperig frisse Pouilly-Fumé met veel power en een bouquet van Jonagold, grapefruit en ananas. Sappig, rijk en verfrissend met een lange finale. Ideaal voor bij deze Thaise kreeft.

Bestellen doe je via deze link: www.wijnornelis.be

De rest van mijn feestgerechten kun je hier vinden: feestmenu 2021

Bereiding

  1. Stoom of kook je kreeften gaar. Zodra ze rood zijn, zijn ze klaar.
  2. Laat afkoelen en snij ze doormidden. Maak de poten los en geef die met de achterkant van je mes een flinke tik zodat ze breken, snij desnoods al half open in de lengte van de poot zodat ze bij het serveren makkelijk op te eten zijn.
  3. Maak je saus: Stoof je sjalotjes aan in wat oosterse bakolie met een overlangsgesneden en gekneusde citroengrasstengel. Doe er een fijngeraspte centimeter verse gember bij, het gehakte chilipepertje, en wat koriander die je fijngehakt hebt.
  4. Voeg drie lepeltjes Thaise currypasta toe. Laat rustig sudderen en aanbakken.
  5. Doe er de kokosmelk bij en de groentenbouillon en een kneepje limoensap. Laat mooi inkoken. Smaak en proef. Misschien wil je nog wat extra curry toevoegen.
  6. Snij de kerstomaatjes middendoor en doe ze in de hete saus. Haal het citroengras eruit.
  7. Giet de saus met de tomaatjes over de kreeft en plaats alles nog een paar minuutjes in de oven op 160 graden. 3 à 5 minuten onder hete grill. Opgelet, je wil ze niet te lang laten garen want dan is ze taai.
  8. Breng een pot water aan de kook. Haal van het vuur, eens het kookpunt is bereikt, en laat de rijstnoedels twee a drie minuten wellen in het kookwater. Trek de noedels met twee vorken uit elkaar. Giet na een paar minuutjes af, en spoel onder koud water.
  9. Snij de paksoi in grote stukken, en het groene blad in slierten. Roerbak ze met wat peper en zout en hete olie in de wok, eerst de stelen, dan pas het blad.
  10. Meng de paksoi onder de noedels, werk af met wat koriander.
  11. Serveer naast de gegrilde halve kreeft.