Thaise kreeft met noedels
Recept

Thaise kreeft met noedels

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 kreeften
  • 2 sjalotjes
  • Oosterse bakolie
  • Stukje gember
  • 1 chilipeper
  • Curry pasta
  • 1 citroenstengel
  • Verse koriander
  • 1 blik kokoksmelk
  • 1 limoen
  • Kerstomaatjes
  • Een bokaal groentenbouillon
  • Noedels voor 4 personen
  • 1 paksoi
Thaise kreeft met noedels

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Stoom of kook je kreeften gaar. Zodra ze rood zijn, zijn ze klaar.

2 / 11

Laat afkoelen en snij ze doormidden. Maak de poten los en geef die met de achterkant van je mes een flinke tik zodat ze breken, snij desnoods al half open in de lengte van de poot zodat ze bij het serveren makkelijk op te eten zijn.

3 / 11

Maak je saus: Stoof je sjalotjes aan in wat oosterse bakolie met een overlangsgesneden en gekneusde citroengrasstengel. Doe er een fijngeraspte centimeter verse gember bij, het gehakte chilipepertje, en wat koriander die je fijngehakt hebt.

4 / 11

Voeg drie lepeltjes Thaise currypasta toe. Laat rustig sudderen en aanbakken.

5 / 11

Doe er de kokosmelk bij en de groentenbouillon en een kneepje limoensap. Laat mooi inkoken. Smaak en proef. Misschien wil je nog wat extra curry toevoegen.

6 / 11

Snij de kerstomaatjes middendoor en doe ze in de hete saus. Haal het citroengras eruit.

7 / 11

Giet de saus met de tomaatjes over de kreeft en plaats alles nog een paar minuutjes in de oven op 160 graden. 3 à 5 minuten onder hete grill. Opgelet, je wil ze niet te lang laten garen want dan is ze taai.

8 / 11

Breng een pot water aan de kook. Haal van het vuur, eens het kookpunt is bereikt, en laat de rijstnoedels twee a drie minuten wellen in het kookwater. Trek de noedels met twee vorken uit elkaar. Giet na een paar minuutjes af, en spoel onder koud water.

9 / 11

Snij de paksoi in grote stukken, en het groene blad in slierten. Roerbak ze met wat peper en zout en hete olie in de wok, eerst de stelen, dan pas het blad.

10 / 11

Meng de paksoi onder de noedels, werk af met wat koriander.

11 / 11

Serveer naast de gegrilde halve kreeft.

Laat het smaken.

Eén van de gerechten die ik ontzettend graag maak als ik gasten heb is deze Thaise kreeft. Alle gasten vinden ze verrassend en fantastisch lekker. Het is ook een relatief makkelijke bereiding. Het geheim zit hem in de lekkere saus die je moet maken met alle typische Thaise ingrediënten. Als je daar dan lekkere noedels met paksoi bijmaakt heb een je verfijnd maar best copieus hoofdgerecht. Een halve kreeft per persoon is dan ook meer dan voldoende. Geniet ervan.

Thaise kreeft met noedels
Thaise kreeft met noedels
Thaise kreeft met noedels

Als je een lekkere wijn zoekt voor bij dit gerecht dan wil ik je toch graag mijn Pouilly-Fumé aanraden. Een knapperig frisse Pouilly-Fumé met veel power en een bouquet van Jonagold, grapefruit en ananas. Sappig, rijk en verfrissend met een lange finale. Ideaal voor bij deze Thaise kreeft. Maar ook een glaasje cava of zelfs champagne van Wijn Ornelis is een perfecte begeleider.

Bestellen doe je via deze link: www.wijnornelis.be

Thaise kreeft met noedels
Thaise kreeft met noedels

Bereiding

  1. Stoom of kook je kreeften gaar. Zodra ze rood zijn, zijn ze klaar.
  2. Laat afkoelen en snij ze doormidden. Maak de poten los en geef die met de achterkant van je mes een flinke tik zodat ze breken, snij desnoods al half open in de lengte van de poot zodat ze bij het serveren makkelijk op te eten zijn.
  3. Maak je saus: Stoof je sjalotjes aan in wat oosterse bakolie met een overlangsgesneden en gekneusde citroengrasstengel. Doe er een fijngeraspte centimeter verse gember bij, het gehakte chilipepertje, en wat koriander die je fijngehakt hebt.
  4. Voeg drie lepeltjes Thaise currypasta toe. Laat rustig sudderen en aanbakken.
  5. Doe er de kokosmelk bij en de groentenbouillon en een kneepje limoensap. Laat mooi inkoken. Smaak en proef. Misschien wil je nog wat extra curry toevoegen.
  6. Snij de kerstomaatjes middendoor en doe ze in de hete saus. Haal het citroengras eruit.
  7. Giet de saus met de tomaatjes over de kreeft en plaats alles nog een paar minuutjes in de oven op 160 graden. 3 à 5 minuten onder hete grill. Opgelet, je wil ze niet te lang laten garen want dan is ze taai.
  8. Breng een pot water aan de kook. Haal van het vuur, eens het kookpunt is bereikt, en laat de rijstnoedels twee a drie minuten wellen in het kookwater. Trek de noedels met twee vorken uit elkaar. Giet na een paar minuutjes af, en spoel onder koud water.
  9. Snij de paksoi in grote stukken, en het groene blad in slierten. Roerbak ze met wat peper en zout en hete olie in de wok, eerst de stelen, dan pas het blad.
  10. Meng de paksoi onder de noedels, werk af met wat koriander.
  11. Serveer naast de gegrilde halve kreeft.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer