MIJN PITTIGE PASTA VONGOLE
Recept

Mijn pittige pasta vongole

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1,5 kilo verse venusschelpjes
  • 600 gram pasta (ik zelf ga graag voor verse tagliatelle voor dit gerecht)
  • 4 sjalotjes
  • 3 teentjes look
  • 1 bussel platte peterselie
  • 1 (half) chilipepertje (naar smaak)
  • olijfolie
  • een glas goede witte wijn
MIJN PITTIGE PASTA VONGOLE

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Spoel je schelpjes in gezouten water, een paar keer goed na elkaar. Als de schelpjes open zijn geef ze een tikje, sluiten ze zichzelf niet dan zijn ze misschien niet geschikt voor consumptie.

2 / 6

Snipper de sjalotjes, snij de lookteentjes in flinterdunne plakjes, ontdoe het pepertje van z’n zaadjes en snijd het pepertje, opgelet, als het te heet is dat je je handen niet verbrandt.

3 / 6

Hak de peterselie

4 / 6

Zet een pot water met wat olijfolie op het vuur en kook je pasta volgens de aangegeven tijd

5 / 6

Verhit een pan met olijfolie, stoof de sjalotjes, de look en het pepertje aan,

6 / 6

Voeg er na twee minuutjes de schelpjes, de peterselie en de witte wijn aan toe. Zet een deksel op de pan en schudt eens op. Laat enkele minuten onder deksel.

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Wanneer de pasta al dente is, voeg je ze bij de schelpjes en meng je door elkaar

2 / 3

Peper en eventueel wat zout toevoegen (al zal dat laatste wellicht niet nodig zijn)

3 / 3

Met pan en al serveren op tafel met een lekker stukje brood en een glas van de wijn die je in je bereiding gebruikte.

Laat het smaken.

Italianen zijn heel kritisch als het over hun pasta’s gaat. Elk dorp, elke mama zelfs, heeft zo haar eigen recept voor verse pasta, maar zeker voor de pastasaus. In het Zuiden zullen ze bijvoorbeeld wel tomaatjes bij de Pasta al Vongole doen, wat in het Noorden echt nooit gebeuren zal. Uitgeweken Italianen durven aan hun pasta al vongole zelfs een goede scheut room toevoegen, maar dat vind ik zelf doodzonde.

En waar lichtgeraakte culinaire Italianen al helemaal een paardenhoofd voor in je bed durven te deponeren is kaas over pasta met schaaldieren doen. De eerlijkheid gebiedt mij wel om toe te geven dat ik bij bepaalde pasta’s met zeevruchten kaas eigenlijk wel lekker vind. Maar met vongole moet je echt niet gaan rotzooien.

Eigenlijk moet je deze pasta zo simpel mogelijk houden. Er zijn twee ingrediënten die ik aan het meest pure recept graag toevoeg, en dat is een flinke scheut wijn, en een fijn gesnipperd chilipepertje, een beetje pittig vind ik mijn pasta vongole op z’n best.

Op vakantie in het Zuiden, zowel in Italië, het Zuiden van Frankrijk als in Spanje, kun je heerlijk schelpjes vers op de markt vinden. En vaak ook bij de betere visboer hier bij ons, en zeker als je ze op voorhand bestellen kunt. Eigenlijk heb je die wel nodig, want uit de diepvries vind ik ze toch dat tikkeltje minder.

En ook al ben ik een grote voorstander van schelpdiertjes uit blik voor andere bereidingen, voor dit gerecht moeten ze echt nog wel door je gezelschap “uit hun schelp kunnen gehaald worden”. Niks is zo lekker als met een stukje brood de heerlijke saus uit de schelpjes te soppen.

Oh, voor mij mag de zon het hele jaar door schijnen, en om de twee dagen deze pasta geserveerd krijgen met een glas uitstekende Italiaanse witte wijn, ik zou er werkelijk geen enkel bezwaar tegen hebben. Saluté!

Bereiding

  1. Spoel je schelpjes in gezouten water, een paar keer goed na elkaar. Als de schelpjes open zijn geef ze een tikje, sluiten ze zichzelf niet dan zijn ze misschien niet geschikt voor consumptie.
  2. Snipper de sjalotjes, snij de lookteentjes in flinterdunne plakjes, ontdoe het pepertje van z’n zaadjes en snijd het pepertje, opgelet, als het te heet is dat je je handen niet verbrandt.
  3. Hak de peterselie
  4. Zet een pot water met wat olijfolie op het vuur en kook je pasta volgens de aangegeven tijd
  5. Verhit een pan met olijfolie, stoof de sjalotjes, de look en het pepertje aan,
  6. Voeg er na twee minuutjes de schelpjes, de peterselie en de witte wijn aan toe. Zet een deksel op de pan en schudt eens op. Laat enkele minuten onder deksel.

Dresseren

  1. Wanneer de pasta al dente is, voeg je ze bij de schelpjes en meng je door elkaar
  2. Peper en eventueel wat zout toevoegen (al zal dat laatste wellicht niet nodig zijn)
  3. Met pan en al serveren op tafel met een lekker stukje brood en een glas van de wijn die je in je bereiding gebruikte.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

1,5 euro recept: Gnocchi met pesto van salie en pangratto

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken … Lees meer

1,5 euro recept: Penne met tonijn, tomaten, kappertjes en basilicum

1,5 euro recept: Penne met tonijn, tomaten, kappertjes en basilicum

Het leven is de voorbije jaren enkel duurder geworden. Het gevolg is dat het voor veel mensen niet zo evident meer is om gezond en lekker eten op tafel te zetten voor hun gezin, zonder financieel in de problemen te raken … Lees meer

Pappardelle met Elvea Basilico, courgette, mozzarella en rivierkreeftjes #collab

Pappardelle met Elvea Basilico, courgette, mozzarella en rivierkreeftjes #collab

Ken je dat? Van die dagen dat je eigenlijk totaal geen tijd hebt om uitgebreid te koken, maar dat je toch wel zin hebt om een heerlijk gerecht voor je familie op tafel te toveren met enkel lekkere en eerlijke ingrediënten … Lees meer

Courgettini bolognaise met de spiraalsnijder van Kitchenaid #collab

Courgettini bolognaise met de spiraalsnijder van Kitchenaid #collab

Je weet dat ik ambassadeur ben van KitchenAid. Ik gebruik alle toestellen sinds jaar en dag met veel plezier wanneer ik kook of bak. Maar eerlijk is eerlijk, ik was tot nu toe nog niet echt aan de slag gegaan met de handige hulpstukken voor de mixer van KitchenAid waarmee je echt super handige dingen kunt gaan doen … Lees meer

Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar

Risotto van de Tsarin met Royal Belgian Caviar

Ik geef het toe, dit is zonder meer een van de meest luxueuze gerechten op Would Be Chef. Maar als je eens groots wil uitpakken, kun je hiermee zalig scoren … Lees meer

Kalfspiccata met verse pasta en een luxueus slaatje

Kalfspiccata met verse pasta en een luxueus slaatje

Ik ben een grote liefhebber van kalfsvlees. En zeker in deze Italiaanse bereiding komt het subtiele lekkere kalfsvlees prima tot zijn recht. De citroen, de bouillon, de boter, de peterselie en de kappertjes maken zo’n heerlijke zijdezachte saus … Lees meer

Heerlijke pasta voor noodgevallen

Heerlijke pasta voor noodgevallen

Vrienden die bijna ingesneeuwd raken, een lunch die zo lang duurt dat er ook weer nood aan een soort van avondmaal ontstaat, een aperitiefje waarvan je denkt, kom blijf nu maar zitten voor een plezierige lunch … Lees meer