MIJN PITTIGE PASTA VONGOLE

Italianen zijn heel kritisch als het over hun pasta’s gaat. Elk dorp, elke mama zelfs, heeft zo haar eigen recept voor verse pasta, maar zeker voor de pastasaus. In het Zuiden zullen ze bijvoorbeeld wel tomaatjes bij de Pasta al Vongole doen, wat in het Noorden echt nooit gebeuren zal. Uitgeweken Italianen durven aan hun pasta al vongole zelfs een goede scheut room toevoegen, maar dat vind ik zelf doodzonde.

En waar lichtgeraakte culinaire Italianen al helemaal een paardenhoofd voor in je bed durven te deponeren is kaas over pasta met schaaldieren doen. De eerlijkheid gebiedt mij wel om toe te geven dat ik bij bepaalde pasta’s met zeevruchten kaas eigenlijk wel lekker vind. Maar met vongole moet je echt niet gaan rotzooien.

Eigenlijk moet je deze pasta zo simpel mogelijk houden. Er zijn twee ingrediënten die ik aan het meest pure recept graag toevoeg, en dat is een flinke scheut wijn, en een fijn gesnipperd chilipepertje, een beetje pittig vind ik mijn pasta vongole op z’n best.

Op vakantie in het Zuiden, zowel in Italië, het Zuiden van Frankrijk als in Spanje, kun je heerlijk schelpjes vers op de markt vinden. En vaak ook bij de betere visboer hier bij ons, en zeker als je ze op voorhand bestellen kunt. Eigenlijk heb je die wel nodig, want uit de diepvries vind ik ze toch dat tikkeltje minder.

En ook al ben ik een grote voorstander van schelpdiertjes uit blik voor andere bereidingen, voor dit gerecht moeten ze echt nog wel door je gezelschap “uit hun schelp kunnen gehaald worden”. Niks is zo lekker als met een stukje brood de heerlijke saus uit de schelpjes te soppen.

Oh, voor mij mag de zon het hele jaar door schijnen, en om de twee dagen deze pasta geserveerd krijgen met een glas uitstekende Italiaanse witte wijn, ik zou er werkelijk geen enkel bezwaar tegen hebben. Saluté!

Bereiding

  1. Spoel je schelpjes in gezouten water, een paar keer goed na elkaar. Als de schelpjes open zijn geef ze een tikje, sluiten ze zichzelf niet dan zijn ze misschien niet geschikt voor consumptie.
  2. Snipper de sjalotjes, snij de lookteentjes in flinterdunne plakjes, ontdoe het pepertje van z’n zaadjes en snijd het pepertje, opgelet, als het te heet is dat je je handen niet verbrandt.
  3. Hak de peterselie
  4. Zet een pot water met wat olijfolie op het vuur en kook je pasta volgens de aangegeven tijd
  5. Verhit een pan met olijfolie, stoof de sjalotjes, de look en het pepertje aan,
  6. Voeg er na twee minuutjes de schelpjes, de peterselie en de witte wijn aan toe. Zet een deksel op de pan en schudt eens op. Laat enkele minuten onder deksel.

Dresseren

  1. Wanneer de pasta al dente is, voeg je ze bij de schelpjes en meng je door elkaar
  2. Peper en eventueel wat zout toevoegen (al zal dat laatste wellicht niet nodig zijn)
  3. Met pan en al serveren op tafel met een lekker stukje brood en een glas van de wijn die je in je bereiding gebruikte.