MIJN "RUSSISCHE SALADE"
Recept

Mijn “russische salade”

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 grote aardappelen
  • 2 blikjes tonijn
  • 2 eieren
  • Een ui
  • 6 zilveruitjes, twee el kappertjes en 6 augurkjes
  • 8 groene olijven
  • 4 el mayonaise
  • 1 el graanmosterd
  • Bieslook
  • Een gerookt zalmhaasje
  • Veldsla
MIJN "RUSSISCHE SALADE"

We moeten niet alle klassiekers vergeten, daarom de spotlights vandaag op deze heerlijke schotel. Het is een soort van overblijfsel uit de “culinaire jaren 70”, deze Russische salade. Het was toen zo’n typisch gerechtje voor bij een koude schotel. Nu kun je het bijna nergens meer bestellen. Maar in Spanje wel. In Barcelona staat het in veel tapasbars nog op het menu. Ik heb er een totaal eigen versie van gemaakt. Ik gebruik niet alleen tonijn in de salade, maar serveer er ook gerookte zalm bij, wat eerder ongebruikelijk is, maar wel erg lekker. Op een zomerse dag is het sowieso leuk om weer eens zo’n lekkere klassieker uit de seventies keuken te bereiden.   Bereiding

9 stappen

1 / 9

Schil de aardappelen en snijdt ze in kleine blokjes.

2 / 9

Stoom of kook ze al dente. Ze mogen nog wel wat beet hebben.

3 / 9

Kook de eitjes een achttal minuten. Je hebt enkel het eiwit nodig. Snij dat in kleine stukjes.

4 / 9

Snij de ui, de opgelegde zilveruitjes, de kappertjes, de augurken en de olijven in kleine stukjes.

5 / 9

Meng ze samen met de geprakte tonijn uit blik onder de aardappelen.

6 / 9

Snipper er de bieslook bij.

7 / 9

Meng er de mayonaise en de graanmosterd onder.

8 / 9

Werk af met peper en zout naar smaak.

9 / 9

Dresseer er de veldsla en de plakjes gerookte zalm over net als op de foto.

Laat het smaken.

We moeten niet alle klassiekers vergeten, daarom de spotlights vandaag op deze heerlijke schotel. Het is een soort van overblijfsel uit de “culinaire jaren 70“, deze Russische salade. Het was toen zo’n typisch gerechtje voor bij een koude schotel. Nu kun je het bijna nergens meer bestellen. Maar in Spanje wel. In Barcelona staat het in veel tapasbars nog op het menu.

Ik heb er een totaal eigen versie van gemaakt. Ik gebruik niet alleen tonijn in de salade, maar serveer er ook gerookte zalm bij, wat eerder ongebruikelijk is, maar wel erg lekker. Op een zomerse dag is het sowieso leuk om weer eens zo’n lekkere klassieker uit de seventies keuken te bereiden.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijdt ze in kleine blokjes.
  2. Stoom of kook ze al dente. Ze mogen nog wel wat beet hebben.
  3. Kook de eitjes een achttal minuten. Je hebt enkel het eiwit nodig. Snij dat in kleine stukjes.
  4. Snij de ui, de opgelegde zilveruitjes, de kappertjes, de augurken en de olijven in kleine stukjes.
  5. Meng ze samen met de geprakte tonijn uit blik onder de aardappelen.
  6. Snipper er de bieslook bij.
  7. Meng er de mayonaise en de graanmosterd onder.
  8. Werk af met peper en zout naar smaak.
  9. Dresseer er de veldsla en de plakjes gerookte zalm over net als op de foto.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad … Lees meer

Salade met verse tonijn ketjap

Salade met verse tonijn ketjap

Dit is een klassieker uit één van mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets … Lees meer