CELEBRATE THE 70S: MIJN “RUSSISCHE SALADE”

We moeten niet alle klassiekers vergeten, daarom de spotlights vandaag op deze heerlijke schotel. Het is een soort van overblijfsel uit de “culinaire jaren 70“, deze Russische salade. Het was toen zo’n typisch gerechtje voor bij een koude schotel. Nu kun je het bijna nergens meer bestellen. Maar in Spanje wel. In Barcelona staat het in veel tapasbars nog op het menu.

Ik heb er een totaal eigen versie van gemaakt. Ik gebruik niet alleen tonijn in de salade, maar serveer er ook gerookte zalm bij, wat eerder ongebruikelijk is, maar wel erg lekker. Op een zomerse dag, maar ook nu de lente in de lucht hangt, is het sowieso leuk om weer eens zo’n lekkere klassieker uit de seventies keuken te bereiden.

 

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijdt ze in kleine blokjes.
  2. Stoom of kook ze al dente. Ze mogen nog wel wat beet hebben.
  3. Kook de eitjes een achttal minuten. Je hebt enkel het eiwit nodig. Snij dat in kleine stukjes.
  4. Snij de ui, de opgelegde zilveruitjes, de kappertjes, de augurken en de olijven in kleine stukjes.
  5. Meng ze samen met de geprakte tonijn uit blik onder de aardappelen.
  6. Snipper er de bieslook bij.
  7. Meng er de mayonaise en de graanmosterd onder.
  8. Werk af met peper en zout naar smaak.
  9. Dresseer er de veldsla en de plakjes gerookte zalm over net als op de foto.