MIJN "RUSSISCHE SALADE"
Recept

Mijn “russische salade”

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 grote aardappelen
  • 2 blikjes tonijn
  • 2 eieren
  • Een ui
  • 6 zilveruitjes, twee el kappertjes en 6 augurkjes
  • 8 groene olijven
  • 4 el mayonaise
  • 1 el graanmosterd
  • Bieslook
  • Een gerookt zalmhaasje
  • Veldsla
MIJN "RUSSISCHE SALADE"

We moeten niet alle klassiekers vergeten, daarom de spotlights vandaag op deze heerlijke schotel. Het is een soort van overblijfsel uit de “culinaire jaren 70”, deze Russische salade. Het was toen zo’n typisch gerechtje voor bij een koude schotel. Nu kun je het bijna nergens meer bestellen. Maar in Spanje wel. In Barcelona staat het in veel tapasbars nog op het menu. Ik heb er een totaal eigen versie van gemaakt. Ik gebruik niet alleen tonijn in de salade, maar serveer er ook gerookte zalm bij, wat eerder ongebruikelijk is, maar wel erg lekker. Op een zomerse dag is het sowieso leuk om weer eens zo’n lekkere klassieker uit de seventies keuken te bereiden.   Bereiding

9 stappen

1 / 9

Schil de aardappelen en snijdt ze in kleine blokjes.

2 / 9

Stoom of kook ze al dente. Ze mogen nog wel wat beet hebben.

3 / 9

Kook de eitjes een achttal minuten. Je hebt enkel het eiwit nodig. Snij dat in kleine stukjes.

4 / 9

Snij de ui, de opgelegde zilveruitjes, de kappertjes, de augurken en de olijven in kleine stukjes.

5 / 9

Meng ze samen met de geprakte tonijn uit blik onder de aardappelen.

6 / 9

Snipper er de bieslook bij.

7 / 9

Meng er de mayonaise en de graanmosterd onder.

8 / 9

Werk af met peper en zout naar smaak.

9 / 9

Dresseer er de veldsla en de plakjes gerookte zalm over net als op de foto.

Laat het smaken.

We moeten niet alle klassiekers vergeten, daarom de spotlights vandaag op deze heerlijke schotel. Het is een soort van overblijfsel uit de “culinaire jaren 70“, deze Russische salade. Het was toen zo’n typisch gerechtje voor bij een koude schotel. Nu kun je het bijna nergens meer bestellen. Maar in Spanje wel. In Barcelona staat het in veel tapasbars nog op het menu.

Ik heb er een totaal eigen versie van gemaakt. Ik gebruik niet alleen tonijn in de salade, maar serveer er ook gerookte zalm bij, wat eerder ongebruikelijk is, maar wel erg lekker. Op een zomerse dag is het sowieso leuk om weer eens zo’n lekkere klassieker uit de seventies keuken te bereiden.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijdt ze in kleine blokjes.
  2. Stoom of kook ze al dente. Ze mogen nog wel wat beet hebben.
  3. Kook de eitjes een achttal minuten. Je hebt enkel het eiwit nodig. Snij dat in kleine stukjes.
  4. Snij de ui, de opgelegde zilveruitjes, de kappertjes, de augurken en de olijven in kleine stukjes.
  5. Meng ze samen met de geprakte tonijn uit blik onder de aardappelen.
  6. Snipper er de bieslook bij.
  7. Meng er de mayonaise en de graanmosterd onder.
  8. Werk af met peper en zout naar smaak.
  9. Dresseer er de veldsla en de plakjes gerookte zalm over net als op de foto.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer