Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie. Ze smaken lekker ziltig en zijn net iets zachter van structuur. Rauw, net uit de zee, waren ze overheerlijk.
Na de voorstelling kreeg ik één van de eerste kilootjes pas geoogste hangcultuurmosselen mee naar huis, en omdat het gisteren weer een mooie zomerse dag was heb ik ze meteen op de barbecue klaargemaakt. Eén van de vriendelijke Zeeuwse mosselkoks vertelde me gisteren dat je ze snel op een hoog vuur moet bereiden en niet bang moet zijn om een beetje olie of zelfs boter te gebruiken bij de bereiding, omdat er zich dan een lekker filmpje van smaak rond de mosseltjes vormt. Ideaal.
Bereiding
Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer
Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer
Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer
Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer