LEKKER ZOMERS: MOSSELTJES OP DE BBQ
Recept

Lekker zomers: mosseltjes op de bbq

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 kilo Zeeuwse mosselen
  • een flinke scheut olie
  • 1 flinke klont boter
  • 1 rode ui, 1 witte ui
  • 3 el chili puree
  • 2 teentjes look
  • een paar takjes rozemarijn
  • een paar takjes tijm
  • een scheut witte wijn
LEKKER ZOMERS: MOSSELTJES OP DE BBQ

Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie. Ze smaken lekker ziltig en zijn net iets zachter van structuur. Rauw, net uit de zee, waren ze overheerlijk. Na de voorstelling kreeg ik één van de eerste kilootjes pas geoogste hangcultuurmosselen mee naar huis, en omdat het gisteren weer een mooie zomerse dag was heb ik ze meteen op de barbecue klaargemaakt. Eén van de vriendelijke Zeeuwse mosselkoks vertelde me gisteren dat je ze snel op een hoog vuur moet bereiden en niet bang moet zijn om een beetje olie of zelfs boter te gebruiken bij de bereiding, omdat er zich dan een lekker filmpje van smaak rond de mosseltjes vormt. Ideaal.   Bereiding  

6 stappen

1 / 6

Doe wat olie in een ovenschaal

2 / 6

Snipper een rode ui en een witte ui in de ovenschaal, doe er een lepeltje chili puree bij, één fijngesnipperd teentje look, een klontje boter, en doe er een paar takjes tijm en rozemarijn bij.

3 / 6

Doe er nog een scheut witte wijn bij

4 / 6

Zet de ovenschaal op een hele hete barbecue en roerbak de ui en de look met de kruiden

5 / 6

Voeg de mosselen toe en bak ze op heel hoog vuur een zestal minuten.

6 / 6

Serveer met een stukje bruin brood

Laat het smaken.

Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie. Ze smaken lekker ziltig en zijn net iets zachter van structuur. Rauw, net uit de zee, waren ze overheerlijk.

Na de voorstelling kreeg ik één van de eerste kilootjes pas geoogste hangcultuurmosselen mee naar huis, en omdat het gisteren weer een mooie zomerse dag was heb ik ze meteen op de barbecue klaargemaakt. Eén van de vriendelijke Zeeuwse mosselkoks vertelde me gisteren dat je ze snel op een hoog vuur moet bereiden en niet bang moet zijn om een beetje olie of zelfs boter te gebruiken bij de bereiding, omdat er zich dan een lekker filmpje van smaak rond de mosseltjes vormt. Ideaal.

Bereiding

  1. Doe wat olie in een ovenschaal
  2. Snipper een rode ui en een witte ui in de ovenschaal, doe er een lepeltje chili puree bij, één fijngesnipperd teentje look, een klontje boter, en doe er een paar takjes tijm en rozemarijn bij.
  3. Doe er nog een scheut witte wijn bij
  4. Zet de ovenschaal op een hele hete barbecue en roerbak de ui en de look met de kruiden
  5. Voeg de mosselen toe en bak ze op heel hoog vuur een zestal minuten.
  6. Serveer met een stukje bruin brood
LEKKER ZOMERS: MOSSELTJES OP DE BBQ

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer