LEKKER ZOMERS: MOSSELTJES OP DE BBQ

Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie. Ze smaken lekker ziltig en zijn net iets zachter van structuur. Rauw, net uit de zee, waren ze overheerlijk.

Na de voorstelling kreeg ik één van de eerste kilootjes pas geoogste hangcultuurmosselen mee naar huis, en omdat het gisteren weer een mooie zomerse dag was heb ik ze meteen op de barbecue klaargemaakt. Eén van de vriendelijke Zeeuwse mosselkoks vertelde me gisteren dat je ze snel op een hoog vuur moet bereiden en niet bang moet zijn om een beetje olie of zelfs boter te gebruiken bij de bereiding, omdat er zich dan een lekker filmpje van smaak rond de mosseltjes vormt. Ideaal.

 

Bereiding

 

  1. Doe wat olie in een ovenschaal
  2. Snipper een rode ui en een witte ui in de ovenschaal, doe er een lepeltje chili puree bij, één fijngesnipperd teentje look, een klontje boter, en doe er een paar takjes tijm en rozemarijn bij.
  3. Doe er nog een scheut witte wijn bij
  4. Zet de ovenschaal op een hele hete barbecue en roerbak de ui en de look met de kruiden
  5. Voeg de mosselen toe en bak ze op heel hoog vuur een zestal minuten.
  6. Serveer met een stukje bruin brood