VLAAMS-MEXICAANSE TACO’S

Het is vandaag “Wereld Taco Dag.” En we gaan die dag vieren met dit zalig lekkere en slimme recept. Ik heb al meermaals geschreven dat ik een hekel heb aan verspillen in de keuken. Deels om ethische redenen. Weggooien is zonde. Maar vooral omdat je met restjes lekkere en creatieve nieuwe gerechten kunt bedenken. Dit is zo’n voorbeeld. Op een dag had ik te veel stoofvlees gemaakt en hoewel dat de volgende dag minstens zo lekker is, had ik toch zin om eens iets anders te proberen.

Door een fijngesneden chilipepertje aan het opgewarmde stoofvlees toe te voegen, wat cayennepeper, een blikje bonen in tomatensaus, fijngesnipperde lente-uitjes, een blikje mais, en een lepel zure room waar ik limoenzeste aan toegevoegd had, had ik plots een perfecte vulling voor taco’s gemaakt. Per ongeluk. Maar zo kwamen de Vlaamse restjeskeuken en de pittige Mexicaanse wel samen in een gerecht dat ik nog vaak serveer. Geen muren in de keuken, meneer Trump, maar blenden, en genieten!

Bereiding

  1. Warm het stoofvlees ‘van gisteren’ op in een pannetje met het fijngesneden pepertje, zorg dat al het vlees mooi uit elkaar getrokken is.
  2. Voeg de cayennepeper toe en wanneer het stoofvlees goed warm is ook het blikje bonen in tomatensaus, roer alles voorzichtig door elkaar en laat nog even verder warmen.
  3. Meng de zure room met de zeste van een limoen, en een beetje van het limoensap.
  4. Snipper de lente-uitjes, vooral het witte, en het frisse groen onderaan.

 Serveren

  1. Warm de maistortilla’s op, vul ze met het mengsel van stoofvlees en bonen.
  2. Leg op het vlees de mais en de gesnipperde uitjes.
  3. Serveren met een kwak limoen-room.
  4. Uiteraard ook lekker met een lepeltje guacamole bij of met gewoon geprakte avocado en koriander.