
UIT OMA’S KEUKEN: WITLOOF MET GEHAKTBALLEN
Mijn mama maakte dit, mijn oma maakte dit, en waarschijnlijk maakte haar moeder dit volkse gerecht ook al in de jaren (heel) stilletjes. In onze familie is het een heuse klassieker.
Geen éénpans- maar een éénpotgerecht. Ontzettend simpel, met slechts enkele ingrediënten. Maar doordat je het deksel voortdurend op de pot houdt terwijl je het witloof stooft, kun je de gehaktballetjes mee stomen, (en zelfs de aardappeltjes een paar minuutjes nadat je ze al dente hebt gekookt) en zo nemen die de smaak van het witloof op.
Hou je trouwens niet in wanneer je bij het serveren nog eens wat lekker grof zout over je bord strooit. Het geeft de gestoomde gehaktballetjes en de aardappeltjes meteen zo’n extra punch. Ja, je hoort soms zeggen dat kinderen niet van witloof houden, maar op die regel was ik dan toch echt wel een uitzondering!!
Bereiding
- Witloof stoven in boter. Kijken of er vocht genoeg op is en zo niet wat water toevoegen. Kruiden naar smaak.
- Gehakt in vrij grote ballen draaien, kruiden naar smaak.
- Een kwartier à 20 minuten voor het witloof gaar is de gehaktballen op het witloof leggen en mee laten sudderen.
- Wordt best opgediend met gewone gekookte patatjes en een snuifje zout. Eventueel afwerken met wat peterselie, maar dat hoeft niet eens.
Reacties