UIT OMA'S KEUKEN: WITLOOF MET GEHAKTBALLEN
Recept

Uit oma’s keuken: witloof met gehaktballen

Dit heb je nodig 4 personen

  • Grondwitloof
  • Gemengd gehakt
  • Peper en zout
  • Wat boter
  • Aardappeltjes
UIT OMA'S KEUKEN: WITLOOF MET GEHAKTBALLEN

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Witloof stoven in boter. Kijken of er vocht genoeg op is en zo niet wat water toevoegen.  Kruiden naar smaak.

2 / 4

Gehakt in vrij grote ballen draaien, kruiden naar smaak.

3 / 4

Een kwartier à 20 minuten voor het witloof gaar is de gehaktballen op het witloof leggen en mee laten sudderen.

4 / 4

Wordt best opgediend met gewone gekookte patatjes en een snuifje zout. Eventueel afwerken met wat peterselie, maar dat hoeft niet eens.

Laat het smaken.

Mijn mama maakte dit, mijn oma maakte dit, en waarschijnlijk maakte haar moeder dit volkse gerecht ook al in de jaren (heel) stilletjes. In onze familie is het een heuse klassieker

Geen éénpans- maar een éénpotgerecht. Ontzettend simpel, met slechts enkele ingrediënten. Maar doordat je het deksel voortdurend op de pot houdt terwijl je het witloof stooft, kun je de gehaktballetjes mee stomen, (en zelfs de aardappeltjes een paar minuutjes nadat je ze al dente hebt gekookt) en zo nemen die de smaak van het witloof op.

Hou je trouwens niet in wanneer je bij het serveren nog eens wat lekker grof zout over je bord strooit. Het geeft de gestoomde gehaktballetjes en de aardappeltjes meteen zo’n extra punch. Ja, je hoort soms zeggen dat kinderen niet van witloof houden, maar op die regel was ik dan toch echt wel een uitzondering!!

Bereiding

  1. Witloof stoven in boter. Kijken of er vocht genoeg op is en zo niet wat water toevoegen.  Kruiden naar smaak.
  2. Gehakt in vrij grote ballen draaien, kruiden naar smaak.
  3. Een kwartier à 20 minuten voor het witloof gaar is de gehaktballen op het witloof leggen en mee laten sudderen.
  4. Wordt best opgediend met gewone gekookte patatjes en een snuifje zout. Eventueel afwerken met wat peterselie, maar dat hoeft niet eens.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer