Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!
Recept

Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr kippengehakt
  • 1 ei
  • 4 el panko
  • 2 kipfilets (met vel)
  • 200 gr roze garnalen
Voor het kruidenmengsel:
  • 1 duim gember
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 stengel limoengras
  • ½ rode chilipeper
  • 1 bussel koriander
  • 1 kefir limoenblaadje
  • 1 kl groene currypasta
Voor de marinade van de kip:
  • 1 stengel limoengras, grof gehakt
  • 1 limoen, de zeste en het sap
  • 1 kefir limoenblaadje
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 2 teentjes look, geplet
  • 1 snuifje currypoeder
  • Peper – zout
Voor de saus:
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 10-tal kerstomaatjes, in twee gesneden
  • 1 el tomatenketchup
  • 400 ml kokosmelk
Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Begin met het maken van de kruidenmengeling. Hak de gember, lente-ui, citroengras, chilipeper, koriander en het limoenblaadje fijn. Doe ze samen in een grote kom en voeg er de groene currypasta aan toe. Stamp met een vijzel of houten lepel de aromaten fijn zodat de aroma’s mooi vrij kunnen komen.

2 / 6

Meng de helft van het kruidenmengsel onder het kippengehakt. Voeg er ook nog een eitje en panko aan toe. Meng goed en rol balletjes van het gehakt. Leg de balletjes in stoommandjes en stoom ze gedurende 2 minuten op 120 graden in de stoomoven.

3 / 6

Verwijder het vel van de kipfilets. Leg de velletjes tussen twee vellen bakpapier op een bakplaat, kruid ze met een snuifje currypoeder en zet ze gedurende 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden, tot het vel mooi krokant is.

4 / 6

Leg de kipfilets in een grote kom en voeg er alle ingrediënten voor de marinade aan toe. Laat de kip een half uurtje marineren. Pak ze vervolgens samen met de aromaten in, in een laagje plasticfolie. Stoom de kipfilets gedurende 20 minuten op 90 graden in de stoomoven.

5 / 6

Maak ondertussen de saus. Verwarm een scheutje kokosolie in een steelpannetje op het vuur. Voeg de fijngesnipperde ui, de overige helft van de kruidenmengeling en de kerstomaatjes toe. Blus met de rest van de kokosmelk en de ketchup.

6 / 6

Snijd de gestoomde kip in stukjes en meng ze onder de saus. Doe er ook de gehaktballetjes en de garnalen bij. Laat nog enkele minuten doorwarmen alvorens te serveren.

Laat het smaken.

“Van Passie Tot Perfectie” is de naam van het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. Mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau.

In de eerste aflevering vandaag maakten we Thaise vol-au-vent. Dat recept staat sowieso al op deze site. Maar ik deel graag met jullie het recept zoals we dat maakten op TV. Je hebt net iets meer ingrediënten nodig dan in mijn eigen originele recept, maar geloof me: het is waanzinnig lekker. En ziet het er ook niet prachtig uit?

Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!
Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!
Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!

“Van Passie Tot Perfectie”, kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme, Njam!TV, elke zondag een nieuwe aflevering om 08:30, 16:30 en 22:40. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Begin met het maken van de kruidenmengeling. Hak de gember, lente-ui, citroengras, chilipeper, koriander en het limoenblaadje fijn. Doe ze samen in een grote kom en voeg er de groene currypasta aan toe. Stamp met een vijzel of houten lepel de aromaten fijn zodat de aroma’s mooi vrij kunnen komen.
  2. Meng de helft van het kruidenmengsel onder het kippengehakt. Voeg er ook nog een eitje en panko aan toe. Meng goed en rol balletjes van het gehakt. Leg de balletjes in stoommandjes en stoom ze gedurende 2 minuten op 120 graden in de stoomoven.
  3. Verwijder het vel van de kipfilets. Leg de velletjes tussen twee vellen bakpapier op een bakplaat, kruid ze met een snuifje currypoeder en zet ze gedurende 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden, tot het vel mooi krokant is.
  4. Leg de kipfilets in een grote kom en voeg er alle ingrediënten voor de marinade aan toe. Laat de kip een half uurtje marineren. Pak ze vervolgens samen met de aromaten in, in een laagje plasticfolie. Stoom de kipfilets gedurende 20 minuten op 90 graden in de stoomoven.
  5. Maak ondertussen de saus. Verwarm een scheutje kokosolie in een steelpannetje op het vuur. Voeg de fijngesnipperde ui, de overige helft van de kruidenmengeling en de kerstomaatjes toe. Blus met de rest van de kokosmelk en de ketchup.
  6. Snijd de gestoomde kip in stukjes en meng ze onder de saus. Doe er ook de gehaktballetjes en de garnalen bij. Laat nog enkele minuten doorwarmen alvorens te serveren.

Dresseren

Serveer de Thaise vol-au-vent met een bladerdeegkoekje, een kruidenslaatje en het krokant gebakken kippenvel.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer