Onze Thaise vol-au-vent vanop njam!

“Van Passie Tot Perfectie” is de naam van het kookprogramma dat ik samen met Roger van Damme maak op kookzender njam! Het opzet is simpel: ik maak gerechten van deze foodblog Would Be Chef. Mijn goede vriend, topchef Roger van Damme helpt mee met het koken, hij geeft mij tussendoor tips om mijn gerecht nog verfijnder en lekkerder te maken, en voegt er links en rechts wat ingrediënten aan toe, en werkt het gerecht uiteindelijk af op sterrenniveau.

In de eerste aflevering vandaag maakten we Thaise vol-au-vent. Dat recept staat sowieso al op deze site. Maar ik deel graag met jullie het recept zoals we dat maakten op TV. Je hebt net iets meer ingrediënten nodig dan in mijn eigen originele recept, maar geloof me: het is waanzinnig lekker. En ziet het er ook niet prachtig uit?

“Van Passie Tot Perfectie”, kookprogramma van Sven Ornelis en Roger van Damme, Njam!TV, elke zondag een nieuwe aflevering om 08:30, 16:30 en 22:40. Voor meer informatie surf naar www.njam.tv

Bereiding

  1. Begin met het maken van de kruidenmengeling. Hak de gember, lente-ui, citroengras, chilipeper, koriander en het limoenblaadje fijn. Doe ze samen in een grote kom en voeg er de groene currypasta aan toe. Stamp met een vijzel of houten lepel de aromaten fijn zodat de aroma’s mooi vrij kunnen komen.
  2. Meng de helft van het kruidenmengsel onder het kippengehakt. Voeg er ook nog een eitje en panko aan toe. Meng goed en rol balletjes van het gehakt. Leg de balletjes in stoommandjes en stoom ze gedurende 2 minuten op 120 graden in de stoomoven.
  3. Verwijder het vel van de kipfilets. Leg de velletjes tussen twee vellen bakpapier op een bakplaat, kruid ze met een snuifje currypoeder en zet ze gedurende 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden, tot het vel mooi krokant is.
  4. Leg de kipfilets in een grote kom en voeg er alle ingrediënten voor de marinade aan toe. Laat de kip een half uurtje marineren. Pak ze vervolgens samen met de aromaten in, in een laagje plasticfolie. Stoom de kipfilets gedurende 20 minuten op 90 graden in de stoomoven.
  5. Maak ondertussen de saus. Verwarm een scheutje kokosolie in een steelpannetje op het vuur. Voeg de fijngesnipperde ui, de overige helft van de kruidenmengeling en de kerstomaatjes toe. Blus met de rest van de kokosmelk en de ketchup.
  6. Snijd de gestoomde kip in stukjes en meng ze onder de saus. Doe er ook de gehaktballetjes en de garnalen bij. Laat nog enkele minuten doorwarmen alvorens te serveren.

Dresseren

Serveer de Thaise vol-au-vent met een bladerdeegkoekje, een kruidenslaatje en het krokant gebakken kippenvel.