Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Recept

Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL #Advertentie

Dit heb je nodig 2 personen

  • 150 gr rundsgehakt
  • 150 gr gemengd gehakt
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 2 el krentjes
  • 1 el pijnboompitten
  • 2 el bladpeterselie
  • 2 el munt
  • 1 el ras-el-hanout
  • Peper en zout
  • 200 gr volle yoghurt
  • 1 kl komijn
  • Een snuifje cayennepeper
  • Zout
  • Een half bosje verse munt, fijngesneden
  • Het sap van een halve limoen
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Rasp de ui en de knoflook.

2 / 9

Hak de bladpeterselie en de munt fijn.

3 / 9

Rooster de pijnboompitjes in een hete pan maar laat ze niet bruin worden.

4 / 9

Meng het gehakt met de geraspte ui en knoflook, de kruiden, de krentjes en de pijnboompitjes.

5 / 9

Maak een tiental kleine worstjes die je op een satéprikker steekt (als je voor houten prikkers gaat, dan moet je die wel een nachtje laten weken in water zodat ze niet verbranden in de Airfryer).

6 / 9

Verwarm de Airfryer voor op 200° graden, en bak de spiesjes een goeie 10 minuten. Voorverwarmen is niet verplicht want het toestel is altijd meteen bruikbaar. Enkel bij een eerste portie bv kan je wel voorverwarmen. Als je ze niet helemaal doorbakken wil, maar nog wat smeuïg vanbinnen, dan is 7 of 8 minuten zeker genoeg. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. 

7 / 9

Meng intussen de yoghurt met de komijn, de cayennepeper, het zout en het sap van de limoen.

8 / 9

Werk af met de fijngesnipperde munt.

9 / 9

Serveer de dip bij de gehaktspiesjes.

Laat het smaken.

Ik geef het graag toe: ik ben laat, rijkelijk laat zelfs, met het ontdekken van de Airfryer. Zeker omdat ik de voorbije acht jaren zo met gezond eten ben bezig geweest, is het raar dat ik dit toestel niet eerder in huis heb gehaald. Terwijl de Airfryer natuurlijk vooral bekend is geworden als een apparaat waarmee je op een veel gezondere manier frietjes en kroketjes kunt bakken.

Maar onlangs vroegen de mensen van Philips mij of ik hun grootste Airfryer niet eens uit wou proberen. En dus niet enkel om frietjes te maken. Dit toestel is namelijk ontzettend veelzijdig. Het is dus niet ‘enkel’ een vervanger van een friteuse om gezonder te frituren. Je kan er zoveel meer mee doen. Het laat je eigenlijk toe om elke dag op een snelle manier heerlijke maaltijden te bereiden, knapperig van smaak, voor het hele gezin.

Kijk dat vond ik wel een uitdaging. En toegegeven, ik ben overtuigd. Gerechten zijn knapperig van smaak en bevatten tot 90% minder vet. De Airfryer gebruikt namelijk warme lucht om te frituren of bakken. Je voegt weinig of geen toegevoegde olie toe, en dankzij de TwinTurbostar technologie worden zelfs vetten verwijderd.

Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL

Je kunt met de Airfryer XXL je favoriete gerechten grillen, bakken en zelfs roosteren, dankzij de handige bijkomende accessoires zoals een grillbodem, een pizzaplaat en een bakvorm. Ik heb me de voorbije weken echt flink ingelezen, en heel veel toffe filmpjes op Youtube bekeken, en ik moet zeggen: het is echt indrukwekkend wat je allemaal met dit toestel kunt doen. Het gaat snel en makkelijk, en het is gezond. De Philips Chef in Nederland bijvoorbeeld heeft superveel toffe recepten.

https://wouldbechef.be/wedstrijd/win-een-philips-airfryer-xxl/

Zelf heb ik Oosterse vleesspiesjes gemaakt met een lekkere dipsaus. Door krenten en pijnboompitjes aan het gehakt toe te voegen, maar ook lekkere verse kruiden en de Oosterse kruidenmengeling Ras-El-Hanout krijgen je spiesjes een hele lekkere textuur. En het dipsausje met o.a. limoen en yoghurt is perfect om het pittige van het vlees wat te verfrissen.

Klik hier en surf naar de Philips website om alles te ontdekken van de Airfryer XXL!

Bereiding

  1. Rasp de ui en de knoflook.
  2. Hak de bladpeterselie en de munt fijn.
  3. Rooster de pijnboompitjes in een hete pan maar laat ze niet bruin worden.
  4. Meng het gehakt met de geraspte ui en knoflook, de kruiden, de krentjes en de pijnboompitjes.
  5. Maak een tiental kleine worstjes die je op een satéprikker steekt (als je voor houten prikkers gaat, dan moet je die wel een nachtje laten weken in water zodat ze niet verbranden in de Airfryer).
  6. Verwarm de Airfryer voor op 200° graden, en bak de spiesjes een goeie 10 minuten. Voorverwarmen is niet verplicht want het toestel is altijd meteen bruikbaar. Enkel bij een eerste portie bv kan je wel voorverwarmen. Als je ze niet helemaal doorbakken wil, maar nog wat smeuïg vanbinnen, dan is 7 of 8 minuten zeker genoeg. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. 
  7. Meng intussen de yoghurt met de komijn, de cayennepeper, het zout en het sap van de limoen.
  8. Werk af met de fijngesnipperde munt.
  9. Serveer de dip bij de gehaktspiesjes.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer