Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL

Ik geef het graag toe: ik ben laat, rijkelijk laat zelfs, met het ontdekken van de Airfryer. Zeker omdat ik de voorbije acht jaren zo met gezond eten ben bezig geweest, is het raar dat ik dit toestel niet eerder in huis heb gehaald. Terwijl de Airfryer natuurlijk vooral bekend is geworden als een apparaat waarmee je op een veel gezondere manier frietjes en kroketjes kunt bakken.

Maar onlangs vroegen de mensen van Philips mij of ik hun grootste Airfryer niet eens uit wou proberen. En dus niet enkel om frietjes te maken. Dit toestel is namelijk ontzettend veelzijdig. Het is dus niet ‘enkel’ een vervanger van een friteuse om gezonder te frituren. Je kan er zoveel meer mee doen. Het laat je eigenlijk toe om elke dag op een snelle manier heerlijke maaltijden te bereiden, knapperig van smaak, voor het hele gezin.

Kijk dat vond ik wel een uitdaging. En toegegeven, ik ben overtuigd. Gerechten zijn knapperig van smaak en bevatten tot 90% minder vet. De Airfryer gebruikt namelijk warme lucht om te frituren of bakken. Je voegt weinig of geen toegevoegde olie toe, en dankzij de TwinTurbostar technologie worden zelfs vetten verwijderd.

 

Je kunt met de Airfryer XXL je favoriete gerechten grillen, bakken en zelfs roosteren, dankzij de handige bijkomende accessoires zoals een grillbodem, een pizzaplaat en een bakvorm. Ik heb me de voorbije weken echt flink ingelezen, en heel veel toffe filmpjes op Youtube bekeken, en ik moet zeggen: het is echt indrukwekkend wat je allemaal met dit toestel kunt doen. Het gaat snel en makkelijk, en het is gezond. De Philips Chef in Nederland bijvoorbeeld heeft superveel toffe recepten.

Zelf heb ik Oosterse vleesspiesjes gemaakt met een lekkere dipsaus. Door krenten en pijnboompitjes aan het gehakt toe te voegen, maar ook lekkere verse kruiden en de Oosterse kruidenmengeling Ras-El-Hanout krijgen je spiesjes een hele lekkere textuur. En het dipsausje met o.a. limoen en yoghurt is perfect om het pittige van het vlees wat te verfrissen.

Klik hier en surf naar de Philips website om alles te ontdekken van de Airfryer XXL!

Bereiding

  1. Rasp de ui en de knoflook.
  2. Hak de bladpeterselie en de munt fijn.
  3. Rooster de pijnboompitjes in een hete pan maar laat ze niet bruin worden.
  4. Meng het gehakt met de geraspte ui en knoflook, de kruiden, de krentjes en de pijnboompitjes.
  5. Maak een tiental kleine worstjes die je op een satéprikker steekt (als je voor houten prikkers gaat, dan moet je die wel een nachtje laten weken in water zodat ze niet verbranden in de Airfryer).
  6. Verwarm de Airfryer voor op 200° graden, en bak de spiesjes een goeie 10 minuten. Voorverwarmen is niet verplicht want het toestel is altijd meteen bruikbaar. Enkel bij een eerste portie bv kan je wel voorverwarmen. Als je ze niet helemaal doorbakken wil, maar nog wat smeuïg vanbinnen, dan is 7 of 8 minuten zeker genoeg. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. 
  7. Meng intussen de yoghurt met de komijn, de cayennepeper, het zout en het sap van de limoen.
  8. Werk af met de fijngesnipperde munt.
  9. Serveer de dip bij de gehaktspiesjes.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner