Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Recept

Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL #Advertentie

Dit heb je nodig 2 personen

  • 150 gr rundsgehakt
  • 150 gr gemengd gehakt
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 2 el krentjes
  • 1 el pijnboompitten
  • 2 el bladpeterselie
  • 2 el munt
  • 1 el ras-el-hanout
  • Peper en zout
  • 200 gr volle yoghurt
  • 1 kl komijn
  • Een snuifje cayennepeper
  • Zout
  • Een half bosje verse munt, fijngesneden
  • Het sap van een halve limoen
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Rasp de ui en de knoflook.

2 / 9

Hak de bladpeterselie en de munt fijn.

3 / 9

Rooster de pijnboompitjes in een hete pan maar laat ze niet bruin worden.

4 / 9

Meng het gehakt met de geraspte ui en knoflook, de kruiden, de krentjes en de pijnboompitjes.

5 / 9

Maak een tiental kleine worstjes die je op een satéprikker steekt (als je voor houten prikkers gaat, dan moet je die wel een nachtje laten weken in water zodat ze niet verbranden in de Airfryer).

6 / 9

Verwarm de Airfryer voor op 200° graden, en bak de spiesjes een goeie 10 minuten. Voorverwarmen is niet verplicht want het toestel is altijd meteen bruikbaar. Enkel bij een eerste portie bv kan je wel voorverwarmen. Als je ze niet helemaal doorbakken wil, maar nog wat smeuïg vanbinnen, dan is 7 of 8 minuten zeker genoeg. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. 

7 / 9

Meng intussen de yoghurt met de komijn, de cayennepeper, het zout en het sap van de limoen.

8 / 9

Werk af met de fijngesnipperde munt.

9 / 9

Serveer de dip bij de gehaktspiesjes.

Laat het smaken.

Ik geef het graag toe: ik ben laat, rijkelijk laat zelfs, met het ontdekken van de Airfryer. Zeker omdat ik de voorbije acht jaren zo met gezond eten ben bezig geweest, is het raar dat ik dit toestel niet eerder in huis heb gehaald. Terwijl de Airfryer natuurlijk vooral bekend is geworden als een apparaat waarmee je op een veel gezondere manier frietjes en kroketjes kunt bakken.

Maar onlangs vroegen de mensen van Philips mij of ik hun grootste Airfryer niet eens uit wou proberen. En dus niet enkel om frietjes te maken. Dit toestel is namelijk ontzettend veelzijdig. Het is dus niet ‘enkel’ een vervanger van een friteuse om gezonder te frituren. Je kan er zoveel meer mee doen. Het laat je eigenlijk toe om elke dag op een snelle manier heerlijke maaltijden te bereiden, knapperig van smaak, voor het hele gezin.

Kijk dat vond ik wel een uitdaging. En toegegeven, ik ben overtuigd. Gerechten zijn knapperig van smaak en bevatten tot 90% minder vet. De Airfryer gebruikt namelijk warme lucht om te frituren of bakken. Je voegt weinig of geen toegevoegde olie toe, en dankzij de TwinTurbostar technologie worden zelfs vetten verwijderd.

Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL
Oosterse gehaktspiesjes met de Philips Airfryer XXL

Je kunt met de Airfryer XXL je favoriete gerechten grillen, bakken en zelfs roosteren, dankzij de handige bijkomende accessoires zoals een grillbodem, een pizzaplaat en een bakvorm. Ik heb me de voorbije weken echt flink ingelezen, en heel veel toffe filmpjes op Youtube bekeken, en ik moet zeggen: het is echt indrukwekkend wat je allemaal met dit toestel kunt doen. Het gaat snel en makkelijk, en het is gezond. De Philips Chef in Nederland bijvoorbeeld heeft superveel toffe recepten.

https://wouldbechef.be/wedstrijd/win-een-philips-airfryer-xxl/

Zelf heb ik Oosterse vleesspiesjes gemaakt met een lekkere dipsaus. Door krenten en pijnboompitjes aan het gehakt toe te voegen, maar ook lekkere verse kruiden en de Oosterse kruidenmengeling Ras-El-Hanout krijgen je spiesjes een hele lekkere textuur. En het dipsausje met o.a. limoen en yoghurt is perfect om het pittige van het vlees wat te verfrissen.

Klik hier en surf naar de Philips website om alles te ontdekken van de Airfryer XXL!

Bereiding

  1. Rasp de ui en de knoflook.
  2. Hak de bladpeterselie en de munt fijn.
  3. Rooster de pijnboompitjes in een hete pan maar laat ze niet bruin worden.
  4. Meng het gehakt met de geraspte ui en knoflook, de kruiden, de krentjes en de pijnboompitjes.
  5. Maak een tiental kleine worstjes die je op een satéprikker steekt (als je voor houten prikkers gaat, dan moet je die wel een nachtje laten weken in water zodat ze niet verbranden in de Airfryer).
  6. Verwarm de Airfryer voor op 200° graden, en bak de spiesjes een goeie 10 minuten. Voorverwarmen is niet verplicht want het toestel is altijd meteen bruikbaar. Enkel bij een eerste portie bv kan je wel voorverwarmen. Als je ze niet helemaal doorbakken wil, maar nog wat smeuïg vanbinnen, dan is 7 of 8 minuten zeker genoeg. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk. 
  7. Meng intussen de yoghurt met de komijn, de cayennepeper, het zout en het sap van de limoen.
  8. Werk af met de fijngesnipperde munt.
  9. Serveer de dip bij de gehaktspiesjes.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer