Opgevulde pompoen

Halloween is weer daar, en dan zijn de pompoenen ook weer massaal verkrijgbaar. Niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten. Ik ben zelf een grote fan van deze indrukwekkende groente.

Filip, de man van Sylvie, de producer van onze ochtendshow op Joe kweekt zelf pompoenen en ze had er vorige week voor alle leden van ons ochtendteam enkele meegebracht. Kleinere langwerpige groene, maar ook grotere exemplaren. En met zo’n mooie grote oranje pompoen ben ik aan de slag gegaan. Die heb ik lekker opgevuld met lamsgehakt en blauwe kaas, en die hebben we dan heerlijk met z’n tweetjes uitgelepeld op een mooie herfstavond met een kruidig glaasje rood bij.

Bereiding

  1. Snij een mooi hoedje van de pompoen en hol de onderkant uit.
  2. Sprenkel voldoende olijfolie in de pompoen en plaats die 20 minuutjes (of tot wanneer je voelt dat het pompoenvlees bijna gaar is) in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  3. Kook of stoom het pompoenvlees dat je uit de pompoen hebt gehaald al kort eventjes.
  4. Snipper de ui en stoof die in wat lekkere boter zacht samen met het geperste teentje look.
  5. Vergeet je lamsgehakt niet te kruiden, met wat peper en zout, en eventueel wat cayennepeper.
  6. Bak het gehakt mee met de ui.
  7. Voeg de fijngesnipperde salie toe.
  8. Voeg uiteindelijk ook het gestoomde pompoenvlees toe.
  9. Vul de onderkant van de pompoen met het gehakt en pompoenvlees.
  10. Snij de Stilton in plakjes en bedek het gehakt.
  11. Plaats een 5 à 10-tal minuutjes in de hete oven. Eventueel zelfs even onder de grill.