OVENSCHOTEL MET BLOEMKOOL EN WITTE VIS
Recept

Ovenschotel met bloemkool en witte vis

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een bloemkool
  • 6 aardappelen
  • 500 gram witte vis (kabeljauw of schelvishaasje)
  • 12 verse Sint-Jacobsoesters
  • Verse bieslook
  • Een halve liter magere yoghurt
  • 2 el kurkuma
  • Peper en zout
  • Een zakje gemalen lichtkaas
OVENSCHOTEL MET BLOEMKOOL EN WITTE VIS

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Breek de roosjes van de bloemkool en stoom ze of kook ze al dente.

2 / 6

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van een halve centimeter bij een halve centimeter. Stoom of kook die ook al dente.

3 / 6

Snij de witte vis in kubusjes van ongeveer drie bij drie centimeter en doe hetzelfde met de Sint-Jacobsoesters.

4 / 6

Meng de kurkuma met flink wat peper en zout en de fijngesnipperde bieslook met de magere yoghurt.

5 / 6

Meng alle ingrediënten bij elkaar en doe in een ovenschotel.

6 / 6

Bestrooi met geraspte light-kaas en zet in een oven van 180 graden tot je een mooi korstje op de kaas hebt.

Laat het smaken.

Eigenlijk maak ik deze ovenschotel vaak enkel met bloemkool. De truc bestaat erin om de bloemkoolroosjes al dente te koken of te stomen, en dan in de yoghurt met kurkuma in de oven te lekker af te werken met een krakend kaaskorstje.

Maar als je er een echt volwaardige schotel wil van maken dan is deze bereiding met witte vis (deze keer ging ik voor een schelvishaasje en zelfs voor een paar verse Sint-Jacobsoesters) en aardappeltjes echt heerlijk. En ja, het korstje maakt alles af! Smullen maar.

Bereiding

  1. Breek de roosjes van de bloemkool en stoom ze of kook ze al dente.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van een halve centimeter bij een halve centimeter. Stoom of kook die ook al dente.
  3. Snij de witte vis in kubusjes van ongeveer drie bij drie centimeter en doe hetzelfde met de Sint-Jacobsoesters.
  4. Meng de kurkuma met flink wat peper en zout en de fijngesnipperde bieslook met de magere yoghurt.
  5. Meng alle ingrediënten bij elkaar en doe in een ovenschotel.
  6. Bestrooi met geraspte light-kaas en zet in een oven van 180 graden tot je een mooi korstje op de kaas hebt.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

OVENSCHOTEL MET BLOEMKOOL EN WITTE VIS

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer