Ovenschotel met gamba’s en schelpjes

Deze ovenschotel maak ik heel graag en ook best vaak. Het idee kwam van mijn goede vriend Geert Hoste. Ik herinner me nog goed hoe hij het op een mooie zomeravond voor ons maakte, met aardappeltjes, Noilly Prat, veel verse kruiden, uien, look, gamba’s en heel veel verse schelpjes. Deze visschotel is zo lekker dat je op het einde van de maaltijd de saus uit de schaal zult lepelen.

Geert vertelde me dat hij, meer dan twintig jaar geleden, toen hij werkte in Barcelona, dit recept heeft zien maken op de Spaanse TV, en dat hij de witte wijn die toen werd gebruikt door Noilly Prat, de droge Franse Vermout is gaan vervangen. Niks houdt jou natuurlijk tegen om toch voor een droge witte wijn te gaan. Een serieus lekker recept van een grappige super-vriend.

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ongeveer een pink dik. Kook of stoom ze kort, ze mogen nog niet helemaal gaar zijn, maar hebben wel een kleine voorsprong nodig.
  2. Giet een laagje olijfolie in een ovenschotel en schik er de aardappels over.
  3. Schil de uien en snij ze in hele dunne schijfjes, doe het zelfde met de teentjes knoflook die je in dunne plakjes snijdt.
  4. Was alle schelpen enkele keren na elkaar in wat gezouten koud water tot al het zand verwijderd is.
  5. Meng alle schelpjes met de ui-ringen, de look en de gesnipperde bladpeterselie en schik ze losweg over de aardappelen.
  6. Kruid met wat zeezout, veel vers gemalen zwarte peper, en lekker veel Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en de glaasjes Noilly Prat.
  7. Plaats in een oven van 180 graden tot alle schelpjes zijn open gegaan.
  8. Je kunt er ook inktvis aan toevoegen, en andere verse kruiden. Naar smaak!

Dresseren

  1. Gewoon de ovenschotel op tafel zetten en iedereen lekker bedienen in diepe borden.
  2. Voorzie hier toch maar wat stokbrood bij want je gasten gaan het heerlijke sap echt uit de schotel willen soppen.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO