Ovenschotel met gamba's en schelpjes
Recept

Ovenschotel met gamba’s en schelpjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 grote stevig kokende aardappels
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes look
  • 12 gamba’s
  • 1,5 kilo schelpjes (liefst gemengd, wat mosseltjes, vongole, scheermesjes en alle andere schelpjes die je visboer je bezorgen kan)
  • 1 bussel bladpeterselie
  • Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • 4 glazen Noilly Prat
  • Olijfolie
Ovenschotel met gamba's en schelpjes

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ongeveer een pink dik. Kook of stoom ze kort, ze mogen nog niet helemaal gaar zijn, maar hebben wel een kleine voorsprong nodig.

2 / 8

Giet een laagje olijfolie in een ovenschotel en schik er de aardappels over.

3 / 8

Schil de uien en snij ze in hele dunne schijfjes, doe het zelfde met de teentjes knoflook die je in dunne plakjes snijdt.

4 / 8

Was alle schelpen enkele keren na elkaar in wat gezouten koud water tot al het zand verwijderd is.

5 / 8

Meng alle schelpjes met de ui-ringen, de look en de gesnipperde bladpeterselie en schik ze losweg over de aardappelen.

6 / 8

Kruid met wat zeezout, veel vers gemalen zwarte peper, en lekker veel Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en de glaasjes Noilly Prat.

7 / 8

Plaats in een oven van 180 graden tot alle schelpjes zijn open gegaan.

8 / 8

Je kunt er ook inktvis aan toevoegen, en andere verse kruiden. Naar smaak!

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Gewoon de ovenschotel op tafel zetten en iedereen lekker bedienen in diepe borden.

2 / 2

Voorzie hier toch maar wat stokbrood bij want je gasten gaan het heerlijke sap echt uit de schotel willen soppen.

Laat het smaken.

Deze ovenschotel maak ik heel graag en ook best vaak. Het idee kwam van mijn goede vriend Geert Hoste. Ik herinner me nog goed hoe hij het op een mooie zomeravond voor ons maakte, met aardappeltjes, Noilly Prat, veel verse kruiden, uien, look, gamba’s en heel veel verse schelpjes. Deze visschotel is zo lekker dat je op het einde van de maaltijd de saus uit de schaal zult lepelen.

Geert vertelde me dat hij, meer dan twintig jaar geleden, toen hij werkte in Barcelona, dit recept heeft zien maken op de Spaanse TV, en dat hij de witte wijn die toen werd gebruikt door Noilly Prat, de droge Franse Vermout is gaan vervangen. Niks houdt jou natuurlijk tegen om toch voor een droge witte wijn te gaan. Een serieus lekker recept van een grappige super-vriend.

Ovenschotel met gamba's en schelpjes

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ongeveer een pink dik. Kook of stoom ze kort, ze mogen nog niet helemaal gaar zijn, maar hebben wel een kleine voorsprong nodig.
  2. Giet een laagje olijfolie in een ovenschotel en schik er de aardappels over.
  3. Schil de uien en snij ze in hele dunne schijfjes, doe het zelfde met de teentjes knoflook die je in dunne plakjes snijdt.
  4. Was alle schelpen enkele keren na elkaar in wat gezouten koud water tot al het zand verwijderd is.
  5. Meng alle schelpjes met de ui-ringen, de look en de gesnipperde bladpeterselie en schik ze losweg over de aardappelen.
  6. Kruid met wat zeezout, veel vers gemalen zwarte peper, en lekker veel Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en de glaasjes Noilly Prat.
  7. Plaats in een oven van 180 graden tot alle schelpjes zijn open gegaan.
  8. Je kunt er ook inktvis aan toevoegen, en andere verse kruiden. Naar smaak!

Dresseren

  1. Gewoon de ovenschotel op tafel zetten en iedereen lekker bedienen in diepe borden.
  2. Voorzie hier toch maar wat stokbrood bij want je gasten gaan het heerlijke sap echt uit de schotel willen soppen.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer