Ovenschotel met gamba's en schelpjes
Recept

Ovenschotel met gamba’s en schelpjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 grote stevig kokende aardappels
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes look
  • 12 gamba’s
  • 1,5 kilo schelpjes (liefst gemengd, wat mosseltjes, vongole, scheermesjes en alle andere schelpjes die je visboer je bezorgen kan)
  • 1 bussel bladpeterselie
  • Provençaalse kruiden
  • peper en zout
  • 4 glazen Noilly Prat
  • Olijfolie
Ovenschotel met gamba's en schelpjes

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ongeveer een pink dik. Kook of stoom ze kort, ze mogen nog niet helemaal gaar zijn, maar hebben wel een kleine voorsprong nodig.

2 / 8

Giet een laagje olijfolie in een ovenschotel en schik er de aardappels over.

3 / 8

Schil de uien en snij ze in hele dunne schijfjes, doe het zelfde met de teentjes knoflook die je in dunne plakjes snijdt.

4 / 8

Was alle schelpen enkele keren na elkaar in wat gezouten koud water tot al het zand verwijderd is.

5 / 8

Meng alle schelpjes met de ui-ringen, de look en de gesnipperde bladpeterselie en schik ze losweg over de aardappelen.

6 / 8

Kruid met wat zeezout, veel vers gemalen zwarte peper, en lekker veel Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en de glaasjes Noilly Prat.

7 / 8

Plaats in een oven van 180 graden tot alle schelpjes zijn open gegaan.

8 / 8

Je kunt er ook inktvis aan toevoegen, en andere verse kruiden. Naar smaak!

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Gewoon de ovenschotel op tafel zetten en iedereen lekker bedienen in diepe borden.

2 / 2

Voorzie hier toch maar wat stokbrood bij want je gasten gaan het heerlijke sap echt uit de schotel willen soppen.

Laat het smaken.

Deze ovenschotel maak ik heel graag en ook best vaak. Het idee kwam van mijn goede vriend Geert Hoste. Ik herinner me nog goed hoe hij het op een mooie zomeravond voor ons maakte, met aardappeltjes, Noilly Prat, veel verse kruiden, uien, look, gamba’s en heel veel verse schelpjes. Deze visschotel is zo lekker dat je op het einde van de maaltijd de saus uit de schaal zult lepelen.

Geert vertelde me dat hij, meer dan twintig jaar geleden, toen hij werkte in Barcelona, dit recept heeft zien maken op de Spaanse TV, en dat hij de witte wijn die toen werd gebruikt door Noilly Prat, de droge Franse Vermout is gaan vervangen. Niks houdt jou natuurlijk tegen om toch voor een droge witte wijn te gaan. Een serieus lekker recept van een grappige super-vriend.

Ovenschotel met gamba's en schelpjes

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ongeveer een pink dik. Kook of stoom ze kort, ze mogen nog niet helemaal gaar zijn, maar hebben wel een kleine voorsprong nodig.
  2. Giet een laagje olijfolie in een ovenschotel en schik er de aardappels over.
  3. Schil de uien en snij ze in hele dunne schijfjes, doe het zelfde met de teentjes knoflook die je in dunne plakjes snijdt.
  4. Was alle schelpen enkele keren na elkaar in wat gezouten koud water tot al het zand verwijderd is.
  5. Meng alle schelpjes met de ui-ringen, de look en de gesnipperde bladpeterselie en schik ze losweg over de aardappelen.
  6. Kruid met wat zeezout, veel vers gemalen zwarte peper, en lekker veel Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en de glaasjes Noilly Prat.
  7. Plaats in een oven van 180 graden tot alle schelpjes zijn open gegaan.
  8. Je kunt er ook inktvis aan toevoegen, en andere verse kruiden. Naar smaak!

Dresseren

  1. Gewoon de ovenschotel op tafel zetten en iedereen lekker bedienen in diepe borden.
  2. Voorzie hier toch maar wat stokbrood bij want je gasten gaan het heerlijke sap echt uit de schotel willen soppen.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS VERDEJO

Opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

BESTEL HIER MIJN RUEDA VERDEJO

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer