Penne met Iberico ham & tomaatjes

De lekkerste recepten ontstaan niet vanuit overvloed. Wanneer ik de ijskast per se leeg wil koken, bijvoorbeeld net voor een vakantie, of in Barcelona op het einde van de vakantie en dus creatief aan de slag moet gaan met restjes, kook ik vaak de plezierigste en zeker ook smakelijkste gerechten. Met heel weinig ingrediënten, maar wel echt lekker klaar gemaakt.

Zo heb ik deze lauwe pasta ook gemaakt. Droge pasta heeft iedereen meestal wel in huis. En ik had ook nog wat uitstekende Jamon Iberico over, een ui, wat kerstomaatjes, basilicum en parmezaan. Ideaal natuurlijk. In een wip klaar en echt lekker zo in de zomer.

Bereiding

  1. Halveer de tomaatjes, en snij de ui in ringen.
  2. Doe de tomaatje met de uiringen, wat olijfolie en zout met chilipeper (of gedroogde chilivlokken, naar smaak) in een ovenschotel op 180 graden.
  3. Voeg na tien minuutjes de ketchup en de tomatenpuree toe, roer door elkaar en plaats terug in de oven.
  4. Kook de penne al dente en giet af.
  5. Snij de Jamon Iberico in plakjes en meg samen met de tomaatjes onder de pasta.
  6. Werk af met basilicumblaadjes en parmezaanschilfers die je met de dunschiller van je blok kaas snijdt.