EEN PRIJSWINNEND ASPERGEGERECHT
Recept

Een prijswinnend aspergegerecht

Dit heb je nodig 1 persoon

  • 100 gr fijne asperges (blokjes van 1 à 2 cm).
  • 1 scheut olijfolie.
  • Eierdopje gesnipperde bieslook en platte peterselie.
  • 1 eitje.
  • 70 gr kalfszwezerik (gaar na kookvoorbereiding).
  • Snuifje tarwebloem.
  • 2 klontjes goede boter.
  • Fond van zwezerik en aspergeschillen (15 cl).
  • Vingerhoed Sauternes-wijn.
  • Roze bes.
  • Snippers verse dragon.
  • Scheutje room (5 cl).
 
EEN PRIJSWINNEND ASPERGEGERECHT

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Asperges schillen en in kleine blokjes van 1 à 2 cm snijden.

2 / 7

Zwezeriken in zout ontbloeden en voorkoken (1x 5 min, schrikken in koud water en daarna 1x 20 min). Dan afgieten, afkoelen onder deksel.

3 / 7

Zwezeriken in kleine kwabjes snijden en licht in tarwebloem stollen.

4 / 7

Asperges wokken in olijfolie. Laten uitzweten, nog knapperig laten.

5 / 7

Asperges vóór gaarpunt releveren met bieslook, peterselie en eitje. Roeren tot film.

6 / 7

Gelijktijdig zwezerikstukjes korstig kort bakken in goede boter.

7 / 7

Gelijktijdig saus afmaken : goede boter smelten, sjalot inbakken met kookvocht van de zwezeriken en de aspergeschillen, blussen en afwerken met dragonsnippers, roze bes, Sauternes-wijn en room.

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Centraal op bord een torentje asperges (1 hoge soeplepel) leggen.

2 / 3

Omcirkelen met de korstig gebakken zwezerikstukjes.

3 / 3

Licht overgieten met saus.

Laat het smaken.

Maandagavond zat ik samen met de chefs Frank Fol, Kwinten De Paepe en Rik Dumon en ook de  burgemeester Steven Swiggers en de schepen Nico Bogaerts van Haacht in de jury van een asperge-kookwedstrijd van de gemeente. Rik van restaurant Dumon in Wakkerzeel is al 25 jaar een goede vriend van me, en hij had me gevraagd of ik mee de aspergegerechten van de inwoners van Haacht en omstreken wou proeven en beoordelen. Graag dus, ook omdat ik zo’n immense fan ben van het witte goud.

Zes straffe kandidaten waren geselecteerd voor de finale en wij mochten proeven. Niet makkelijk, want alle zes hadden de kandidaten een meer dan verdienstelijk gerecht bedacht. Van een klassieke vol-au-vent met parelhoen en asperges, over een frisse bereiding met king krab, rauwe gemarineerde asperges, asperges met sinaasappel tot een Indonesische rijst met asperges, alle gerechten waren lekker.

Maar de winnaar was heel verdiend, Daniel Gybels. Zijn “Ballade van gewokte asperges in een koraal van lichtgebakken kalfszwezerik” zat gewoon helemaal goed qua smaak. De komende maand wordt dit gerecht geserveerd in verschillende restaurants in Haacht. Maar je kunt het uiteraard ook zelf thuis even maken, want Daniel, een gepassioneerde hobbykok, vond het een fijn idee om zijn recept met jullie te delen op mijn foodblog. Geniet er van!

EEN PRIJSWINNEND ASPERGEGERECHT

Bereiding

  1. Asperges schillen en in kleine blokjes van 1 à 2 cm snijden.
  2. Zwezeriken in zout ontbloeden en voorkoken (1x 5 min, schrikken in koud water en daarna 1x 20 min). Dan afgieten, afkoelen onder deksel.
  3. Zwezeriken in kleine kwabjes snijden en licht in tarwebloem stollen.
  4. Asperges wokken in olijfolie. Laten uitzweten, nog knapperig laten.
  5. Asperges vóór gaarpunt releveren met bieslook, peterselie en eitje. Roeren tot film.
  6. Gelijktijdig zwezerikstukjes korstig kort bakken in goede boter.
  7. Gelijktijdig saus afmaken : goede boter smelten, sjalot inbakken met kookvocht van de zwezeriken en de aspergeschillen, blussen en afwerken met dragonsnippers, roze bes, Sauternes-wijn en room.

Dresseren

  1. Centraal op bord een torentje asperges (1 hoge soeplepel) leggen.
  2. Omcirkelen met de korstig gebakken zwezerikstukjes.
  3. Licht overgieten met saus.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer