Maandagavond zat ik samen met de chefs Frank Fol, Kwinten De Paepe en Rik Dumon en ook de burgemeester Steven Swiggers en de schepen Nico Bogaerts van Haacht in de jury van een asperge-kookwedstrijd van de gemeente. Rik van restaurant Dumon in Wakkerzeel is al 25 jaar een goede vriend van me, en hij had me gevraagd of ik mee de aspergegerechten van de inwoners van Haacht en omstreken wou proeven en beoordelen. Graag dus, ook omdat ik zo’n immense fan ben van het witte goud.
Zes straffe kandidaten waren geselecteerd voor de finale en wij mochten proeven. Niet makkelijk, want alle zes hadden de kandidaten een meer dan verdienstelijk gerecht bedacht. Van een klassieke vol-au-vent met parelhoen en asperges, over een frisse bereiding met king krab, rauwe gemarineerde asperges, asperges met sinaasappel tot een Indonesische rijst met asperges, alle gerechten waren lekker.
Maar de winnaar was heel verdiend, Daniel Gybels. Zijn “Ballade van gewokte asperges in een koraal van lichtgebakken kalfszwezerik” zat gewoon helemaal goed qua smaak. De komende maand wordt dit gerecht geserveerd in verschillende restaurants in Haacht. Maar je kunt het uiteraard ook zelf thuis even maken, want Daniel, een gepassioneerde hobbykok, vond het een fijn idee om zijn recept met jullie te delen op mijn foodblog. Geniet er van!
Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer
Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer
Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer
Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer
Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer
De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer