EEN PRIJSWINNEND ASPERGEGERECHT
Recept

Een prijswinnend aspergegerecht

Dit heb je nodig 1 persoon

  • 100 gr fijne asperges (blokjes van 1 à 2 cm).
  • 1 scheut olijfolie.
  • Eierdopje gesnipperde bieslook en platte peterselie.
  • 1 eitje.
  • 70 gr kalfszwezerik (gaar na kookvoorbereiding).
  • Snuifje tarwebloem.
  • 2 klontjes goede boter.
  • Fond van zwezerik en aspergeschillen (15 cl).
  • Vingerhoed Sauternes-wijn.
  • Roze bes.
  • Snippers verse dragon.
  • Scheutje room (5 cl).
 
EEN PRIJSWINNEND ASPERGEGERECHT

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Asperges schillen en in kleine blokjes van 1 à 2 cm snijden.

2 / 7

Zwezeriken in zout ontbloeden en voorkoken (1x 5 min, schrikken in koud water en daarna 1x 20 min). Dan afgieten, afkoelen onder deksel.

3 / 7

Zwezeriken in kleine kwabjes snijden en licht in tarwebloem stollen.

4 / 7

Asperges wokken in olijfolie. Laten uitzweten, nog knapperig laten.

5 / 7

Asperges vóór gaarpunt releveren met bieslook, peterselie en eitje. Roeren tot film.

6 / 7

Gelijktijdig zwezerikstukjes korstig kort bakken in goede boter.

7 / 7

Gelijktijdig saus afmaken : goede boter smelten, sjalot inbakken met kookvocht van de zwezeriken en de aspergeschillen, blussen en afwerken met dragonsnippers, roze bes, Sauternes-wijn en room.

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Centraal op bord een torentje asperges (1 hoge soeplepel) leggen.

2 / 3

Omcirkelen met de korstig gebakken zwezerikstukjes.

3 / 3

Licht overgieten met saus.

Laat het smaken.

Maandagavond zat ik samen met de chefs Frank Fol, Kwinten De Paepe en Rik Dumon en ook de  burgemeester Steven Swiggers en de schepen Nico Bogaerts van Haacht in de jury van een asperge-kookwedstrijd van de gemeente. Rik van restaurant Dumon in Wakkerzeel is al 25 jaar een goede vriend van me, en hij had me gevraagd of ik mee de aspergegerechten van de inwoners van Haacht en omstreken wou proeven en beoordelen. Graag dus, ook omdat ik zo’n immense fan ben van het witte goud.

Zes straffe kandidaten waren geselecteerd voor de finale en wij mochten proeven. Niet makkelijk, want alle zes hadden de kandidaten een meer dan verdienstelijk gerecht bedacht. Van een klassieke vol-au-vent met parelhoen en asperges, over een frisse bereiding met king krab, rauwe gemarineerde asperges, asperges met sinaasappel tot een Indonesische rijst met asperges, alle gerechten waren lekker.

Maar de winnaar was heel verdiend, Daniel Gybels. Zijn “Ballade van gewokte asperges in een koraal van lichtgebakken kalfszwezerik” zat gewoon helemaal goed qua smaak. De komende maand wordt dit gerecht geserveerd in verschillende restaurants in Haacht. Maar je kunt het uiteraard ook zelf thuis even maken, want Daniel, een gepassioneerde hobbykok, vond het een fijn idee om zijn recept met jullie te delen op mijn foodblog. Geniet er van!

EEN PRIJSWINNEND ASPERGEGERECHT

Bereiding

  1. Asperges schillen en in kleine blokjes van 1 à 2 cm snijden.
  2. Zwezeriken in zout ontbloeden en voorkoken (1x 5 min, schrikken in koud water en daarna 1x 20 min). Dan afgieten, afkoelen onder deksel.
  3. Zwezeriken in kleine kwabjes snijden en licht in tarwebloem stollen.
  4. Asperges wokken in olijfolie. Laten uitzweten, nog knapperig laten.
  5. Asperges vóór gaarpunt releveren met bieslook, peterselie en eitje. Roeren tot film.
  6. Gelijktijdig zwezerikstukjes korstig kort bakken in goede boter.
  7. Gelijktijdig saus afmaken : goede boter smelten, sjalot inbakken met kookvocht van de zwezeriken en de aspergeschillen, blussen en afwerken met dragonsnippers, roze bes, Sauternes-wijn en room.

Dresseren

  1. Centraal op bord een torentje asperges (1 hoge soeplepel) leggen.
  2. Omcirkelen met de korstig gebakken zwezerikstukjes.
  3. Licht overgieten met saus.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer