Ik neem je even mee naar een ver verleden, de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig, vorige eeuw. Sven was nog een Svenneke en mijn broer Arn (nu toch ook een frisse veertiger met drie prachtige dochters) was nog gewoon mijn kleine broertje. Mijn papa was de directeur van de jongensschool in het mooie landelijke Knesselare (zowat halfweg tussen de torens van Brugge en Gent). En m’n mama, die al op jonge leeftijd was beginnen werken, had haar job in een verzekeringsmaatschappij gestopt om voor ons te kunnen zorgen.
Het leven was gewoon dagdagelijks schoon, de zon scheen in mijn herinnering bijna altijd, behalve wanneer het sneeuwde, en telkens wanneer we konden droegen we een korte broek en vielen we onze knietjes stuk op de ruwe tegels van de speelplaats. Toen we iets ouder werden gingen we op internaat in Gent, en besliste mama om, toch al halfweg haar dertigste, weer te gaan studeren. Twee jaar lang zat ze weer fulltime op de schoolbanken om daarna als verzorgende aan de slag te gaan. Eerst bij mensen thuis en later in het rusthuis bij ons in de buurt waar ze ongetwijfeld de meest zorgzame en lieve nachtverpleegster ooit werd.
In haar opleiding voor verzorgende zat ook een extra cursus koken. Mama was sowieso al een uitstekende kok, maar sommige recepten waarmee we in het weekend verwend werden toen we van internaat weer thuis kwamen, waren in die tijd wel erg vernieuwend, en dat tikje anders. Het was dus elk weekend een verrassing wat mama nu weer geleerd of bedacht had.
En uit die tijd dateert deze heerlijke frisse rijstsla. Mama maakte er altijd een reuzenvoorraad van want na een dagje rusten in de ijskast smaakt deze rijstsla zo mogelijk nog lekkerder, en als er genoeg over was kregen we zelfs een portie mee naar het internaat. Niet dat we daar geen eten kregen, maar eerlijk gezegd: de grootkeuken die ons daar geserveerd werd was toch helemaal niet te vergelijken met mama Anny’s keuken.
En ja, deze rijstsla is tot op vandaag een geheide hit. Wanneer m’n broer nog eens thuis gaan eten, en mama vraagt “wat zal ik maken?” is de kans heel groot dat deze rijstsla gekozen wordt. Een frisse klassieker!
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer
Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer
Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer
Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer
Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer
De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer