DE MAKKELIJKE RIJSTSLA VAN MIJN MAMA
Recept

De makkelijke rijstsla van mijn mama

Dit heb je nodig 4 personen

  • 125 gram rijst
  • Peper en zout
  • 4 el mayonaise (Dat mag light zijn!)
  • 2 el ketchup
  • 1 blikje tonijn (125 gram)
  • 1 halve ui
  • 150 gram belegen kaas (blok)
  • 1 tak selder
  • 1 granny smith
  • Tabasco
DE MAKKELIJKE RIJSTSLA VAN MIJN MAMA

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Kook de rijst gaar en laat even afkoelen

2 / 6

Meng de mayonaise, de ketchup, en naar smaak wat druppels tabasco onder de geprakte tonijn en meng die onder de rijst

3 / 6

Snij de appel, de kaas, de selder en de ui in kleine blokjes en meng die ook onder de gekookte rijst, samen met de fijngesnipperde bieslook

4 / 6

Afkruiden met peper en zout

5 / 6

Laat goed afkoelen in de ijskast

6 / 6

Proeven en desnoods nog wat mayonaise aan toevoegen (of olijfolie, indien te droog)

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Serveren in een ring. Eventueel nog wat mayonaise en een klein beetje ketchup mengen en wat druppeltjes rond de cirkel serveren.

2 / 2

Af te werken met wat takjes bieslook

Laat het smaken.

Ik neem je even mee naar een ver verleden, de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig, vorige eeuw. Sven was nog een Svenneke en mijn broer Arn (nu toch ook een frisse veertiger met drie prachtige dochters) was nog gewoon mijn kleine broertje. Mijn papa was de directeur van de jongensschool in het mooie landelijke Knesselare (zowat halfweg tussen de torens van Brugge en Gent). En m’n mama, die al op jonge leeftijd was beginnen werken, had haar job in een verzekeringsmaatschappij gestopt om voor ons te kunnen zorgen.

Het leven was gewoon dagdagelijks schoon, de zon scheen in mijn herinnering bijna altijd, behalve wanneer het sneeuwde, en telkens wanneer we konden droegen we een korte broek en vielen we onze knietjes stuk op de ruwe tegels van de speelplaats. Toen we iets ouder werden gingen we op internaat in Gent, en besliste mama om, toch al halfweg haar dertigste, weer te gaan studeren. Twee jaar lang zat ze weer fulltime op de schoolbanken om daarna als verzorgende aan de slag te gaan. Eerst bij mensen thuis en later in het rusthuis bij ons in de buurt waar ze ongetwijfeld de meest zorgzame en lieve nachtverpleegster ooit werd.

In haar opleiding voor verzorgende zat ook een extra cursus koken. Mama was sowieso al een uitstekende kok, maar sommige recepten waarmee we in het weekend verwend werden toen we van internaat weer thuis kwamen, waren in die tijd wel erg vernieuwend, en dat tikje anders. Het was dus elk weekend een verrassing wat mama nu weer geleerd of bedacht had.

En uit die tijd dateert deze heerlijke frisse rijstsla. Mama maakte er altijd een reuzenvoorraad van want na een dagje rusten in de ijskast smaakt deze rijstsla zo mogelijk nog lekkerder, en als er genoeg over was kregen we zelfs een portie mee naar het internaat. Niet dat we daar geen eten kregen, maar eerlijk gezegd: de grootkeuken die ons daar geserveerd werd was toch helemaal niet te vergelijken met mama Anny’s keuken.

En ja, deze rijstsla is tot op vandaag een geheide hit. Wanneer m’n broer nog eens thuis gaan eten, en mama vraagt “wat zal ik maken?” is de kans heel groot dat deze rijstsla gekozen wordt. Een frisse klassieker!

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar en laat even afkoelen
  2. Meng de mayonaise, de ketchup, en naar smaak wat druppels tabasco onder de geprakte tonijn en meng die onder de rijst
  3. Snij de appel, de kaas, de selder en de ui in kleine blokjes en meng die ook onder de gekookte rijst, samen met de fijngesnipperde bieslook
  4. Afkruiden met peper en zout
  5. Laat goed afkoelen in de ijskast
  6. Proeven en desnoods nog wat mayonaise aan toevoegen (of olijfolie, indien te droog)

Dresseren

  1. Serveren in een ring. Eventueel nog wat mayonaise en een klein beetje ketchup mengen en wat druppeltjes rond de cirkel serveren.
  2. Af te werken met wat takjes bieslook

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer