DE MAKKELIJKE RIJSTSLA VAN MIJN MAMA
Recept

De makkelijke rijstsla van mijn mama

Dit heb je nodig 4 personen

  • 125 gram rijst
  • Peper en zout
  • 4 el mayonaise (Dat mag light zijn!)
  • 2 el ketchup
  • 1 blikje tonijn (125 gram)
  • 1 halve ui
  • 150 gram belegen kaas (blok)
  • 1 tak selder
  • 1 granny smith
  • Tabasco
DE MAKKELIJKE RIJSTSLA VAN MIJN MAMA

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Kook de rijst gaar en laat even afkoelen

2 / 6

Meng de mayonaise, de ketchup, en naar smaak wat druppels tabasco onder de geprakte tonijn en meng die onder de rijst

3 / 6

Snij de appel, de kaas, de selder en de ui in kleine blokjes en meng die ook onder de gekookte rijst, samen met de fijngesnipperde bieslook

4 / 6

Afkruiden met peper en zout

5 / 6

Laat goed afkoelen in de ijskast

6 / 6

Proeven en desnoods nog wat mayonaise aan toevoegen (of olijfolie, indien te droog)

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Serveren in een ring. Eventueel nog wat mayonaise en een klein beetje ketchup mengen en wat druppeltjes rond de cirkel serveren.

2 / 2

Af te werken met wat takjes bieslook

Laat het smaken.

Ik neem je even mee naar een ver verleden, de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig, vorige eeuw. Sven was nog een Svenneke en mijn broer Arn (nu toch ook een frisse veertiger met drie prachtige dochters) was nog gewoon mijn kleine broertje. Mijn papa was de directeur van de jongensschool in het mooie landelijke Knesselare (zowat halfweg tussen de torens van Brugge en Gent). En m’n mama, die al op jonge leeftijd was beginnen werken, had haar job in een verzekeringsmaatschappij gestopt om voor ons te kunnen zorgen.

Het leven was gewoon dagdagelijks schoon, de zon scheen in mijn herinnering bijna altijd, behalve wanneer het sneeuwde, en telkens wanneer we konden droegen we een korte broek en vielen we onze knietjes stuk op de ruwe tegels van de speelplaats. Toen we iets ouder werden gingen we op internaat in Gent, en besliste mama om, toch al halfweg haar dertigste, weer te gaan studeren. Twee jaar lang zat ze weer fulltime op de schoolbanken om daarna als verzorgende aan de slag te gaan. Eerst bij mensen thuis en later in het rusthuis bij ons in de buurt waar ze ongetwijfeld de meest zorgzame en lieve nachtverpleegster ooit werd.

In haar opleiding voor verzorgende zat ook een extra cursus koken. Mama was sowieso al een uitstekende kok, maar sommige recepten waarmee we in het weekend verwend werden toen we van internaat weer thuis kwamen, waren in die tijd wel erg vernieuwend, en dat tikje anders. Het was dus elk weekend een verrassing wat mama nu weer geleerd of bedacht had.

En uit die tijd dateert deze heerlijke frisse rijstsla. Mama maakte er altijd een reuzenvoorraad van want na een dagje rusten in de ijskast smaakt deze rijstsla zo mogelijk nog lekkerder, en als er genoeg over was kregen we zelfs een portie mee naar het internaat. Niet dat we daar geen eten kregen, maar eerlijk gezegd: de grootkeuken die ons daar geserveerd werd was toch helemaal niet te vergelijken met mama Anny’s keuken.

En ja, deze rijstsla is tot op vandaag een geheide hit. Wanneer m’n broer nog eens thuis gaan eten, en mama vraagt “wat zal ik maken?” is de kans heel groot dat deze rijstsla gekozen wordt. Een frisse klassieker!

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar en laat even afkoelen
  2. Meng de mayonaise, de ketchup, en naar smaak wat druppels tabasco onder de geprakte tonijn en meng die onder de rijst
  3. Snij de appel, de kaas, de selder en de ui in kleine blokjes en meng die ook onder de gekookte rijst, samen met de fijngesnipperde bieslook
  4. Afkruiden met peper en zout
  5. Laat goed afkoelen in de ijskast
  6. Proeven en desnoods nog wat mayonaise aan toevoegen (of olijfolie, indien te droog)

Dresseren

  1. Serveren in een ring. Eventueel nog wat mayonaise en een klein beetje ketchup mengen en wat druppeltjes rond de cirkel serveren.
  2. Af te werken met wat takjes bieslook

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer