DE MAKKELIJKE RIJSTSLA VAN MIJN MAMA

Ik neem je even mee naar een ver verleden, de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig, vorige eeuw. Sven was nog een Svenneke en mijn broer Arn (nu toch ook een frisse veertiger met drie prachtige dochters) was nog gewoon mijn kleine broertje. Mijn papa was de directeur van de jongensschool in het mooie landelijke Knesselare (zowat halfweg tussen de torens van Brugge en Gent). En m’n mama, die al op jonge leeftijd was beginnen werken, had haar job in een verzekeringsmaatschappij gestopt om voor ons te kunnen zorgen.

Het leven was gewoon dagdagelijks schoon, de zon scheen in mijn herinnering bijna altijd, behalve wanneer het sneeuwde, en telkens wanneer we konden droegen we een korte broek en vielen we onze knietjes stuk op de ruwe tegels van de speelplaats. Toen we iets ouder werden gingen we op internaat in Gent, en besliste mama om, toch al halfweg haar dertigste, weer te gaan studeren. Twee jaar lang zat ze weer fulltime op de schoolbanken om daarna als verzorgende aan de slag te gaan. Eerst bij mensen thuis en later in het rusthuis bij ons in de buurt waar ze ongetwijfeld de meest zorgzame en lieve nachtverpleegster ooit werd.

In haar opleiding voor verzorgende zat ook een extra cursus koken. Mama was sowieso al een uitstekende kok, maar sommige recepten waarmee we in het weekend verwend werden toen we van internaat weer thuis kwamen, waren in die tijd wel erg vernieuwend, en dat tikje anders. Het was dus elk weekend een verrassing wat mama nu weer geleerd of bedacht had.

En uit die tijd dateert deze heerlijke frisse rijstsla. Mama maakte er altijd een reuzenvoorraad van want na een dagje rusten in de ijskast smaakt deze rijstsla zo mogelijk nog lekkerder, en als er genoeg over was kregen we zelfs een portie mee naar het internaat. Niet dat we daar geen eten kregen, maar eerlijk gezegd: de grootkeuken die ons daar geserveerd werd was toch helemaal niet te vergelijken met mama Anny’s keuken.

En ja, deze rijstsla is tot op vandaag een geheide hit. Wanneer m’n broer nog eens thuis gaan eten, en mama vraagt “wat zal ik maken?” is de kans heel groot dat deze rijstsla gekozen wordt. Een frisse klassieker!

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar en laat even afkoelen
  2. Meng de mayonaise, de ketchup, en naar smaak wat druppels tabasco onder de geprakte tonijn en meng die onder de rijst
  3. Snij de appel, de kaas, de selder en de ui in kleine blokjes en meng die ook onder de gekookte rijst, samen met de fijngesnipperde bieslook
  4. Afkruiden met peper en zout
  5. Laat goed afkoelen in de ijskast
  6. Proeven en desnoods nog wat mayonaise aan toevoegen (of olijfolie, indien te droog)

Dresseren

  1. Serveren in een ring. Eventueel nog wat mayonaise en een klein beetje ketchup mengen en wat druppeltjes rond de cirkel serveren.
  2. Af te werken met wat takjes bieslook