Rode poon met cannellinibonen, chorizo, witte wijn, zoetzure tomaten salsa

Vandaag nog eens een zeer verdiende winnaar! Sinds begin deze zomer loopt er op Would Be Chef een wedstrijd waarmee je een keukenschort winnen kunt, wanneer ik een recept van jou opneem. Inzendingen zijn hier trouwens nog steeds van harte welkom. De zomer hapert dan wel, over is die zeker nog niet.

De winnaar vandaag is wel een hele bijzondere, want het is één van m’n meest gewaardeerde collega-bloggers “The Messy Chef” die een recept heeft ingestuurd. Jelle Beeckman, The Messy Chef, omschrijft zichzelf als volgt: “28 jaar oude kookverslaafde en naar West Vlaanderen gemigreerde Gentenaar. Houdt van luisteren naar oude plaatjes en chips doppen in cocktailsaus. Kruidt met zijn eten ook vaak het hele aanrecht mee. Vlucht naar het toilet zodra zijn vriendin aan de afwas begint. I’m not messy, i’m organizationally challenged.”

Ga  zijn blog zeker eens bezoeken, want hij heeft een passie voor koken, veel fantasie en humor in zijn teksten, zeer leuke receptjes, en vooral: ik ga eens een cursus eten fotograferen bij hem moeten volgen, want de foto’s van zijn gerechten zien er gewoon fantastisch uit.

Ik kreeg van hem dit heerlijke recept ingestuurd: een zalig zomers gerechtje met rode poon, de vis van het jaar en een Spaans getint stoofpotje met witte bonen, pittige chorizo en een frisse tomaten salsa. Simpel maar oh zo lekker. Merci, Messy Chef, en de schort komt eraan. Uiteraard!

Bereiding

  1. Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak krokant in een kleine theelepel olijfolie.
  2. Voeg de fijngesnipperde sjalotte en de look toe en bak ze glazig.
  3. Blus met de witte wijn en laat inkoken.Voeg wat visfumet toe.
  4. Spoel de bonen af onder koud water en laat doe ze bij het geheel. Laat heel even warm worden en haal daarna van het vuur. Het zetmeel van de bonen zal je saus laten indikken. Houd warm.
  5. Werk af met wat fijngesneden lente-ui, bieslook, bieslookbloempjes en blaadjes bladpeterselie.
  6. Bak de filets  van rode poon op de velkant in olijfolie. Voeg een klontje boter toe en overgiet de filets regelmatig met de boter.
  7. Werk af met de tomatensalsa, wat frisse citroenzeste en een scheutje goede olijfolie.

DE TOMATENSALSA

  1. Snijd de tomaten in 4. Verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaat in kleine blokjes. Kruid met zout en peper.
  2. Los een eetlepel rietsuiker op in een scheutje water en laat koken tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen. Voeg het sap van een citroen toe.
  3. Laat de tomaten blokjes marineren in de koelkast.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay