Rode poon met cannellinibonen, chorizo, witte wijn, zoetzure tomaten salsa
Recept

Rode poon met cannellinibonen, chorizo, witte wijn, zoetzure tomaten salsa

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 blikjes witte bonen
  • 4 tomaten
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 chorizo worst
  • 1 teentje look
  • 2 sjalotjes
  • glas witte wijn
  • visfumet
  • 4 rode poon filets
  • 1 bosje peterselie
  • verse bieslook + bieslook bloempjes
  • 2 x lente-ui
Rode poon met cannellinibonen, chorizo, witte wijn, zoetzure tomaten salsa

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak krokant in een kleine theelepel olijfolie.

2 / 7

Voeg de fijngesnipperde sjalotte en de look toe en bak ze glazig.

3 / 7

Blus met de witte wijn en laat inkoken.Voeg wat visfumet toe.

4 / 7

Spoel de bonen af onder koud water en laat doe ze bij het geheel. Laat heel even warm worden en haal daarna van het vuur. Het zetmeel van de bonen zal je saus laten indikken. Houd warm.

5 / 7

Werk af met wat fijngesneden lente-ui, bieslook, bieslookbloempjes en blaadjes bladpeterselie.

6 / 7

Bak de filets  van rode poon op de velkant in olijfolie. Voeg een klontje boter toe en overgiet de filets regelmatig met de boter.

7 / 7

Werk af met de tomatensalsa, wat frisse citroenzeste en een scheutje goede olijfolie.

DE TOMATENSALSA

3 stappen

1 / 3

Snijd de tomaten in 4. Verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaat in kleine blokjes. Kruid met zout en peper.

2 / 3

Los een eetlepel rietsuiker op in een scheutje water en laat koken tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen. Voeg het sap van een citroen toe.

3 / 3

Laat de tomaten blokjes marineren in de koelkast.

Laat het smaken.

Vandaag nog eens een zeer verdiende winnaar! Sinds begin deze zomer loopt er op Would Be Chef een wedstrijd waarmee je een keukenschort winnen kunt, wanneer ik een recept van jou opneem. Inzendingen zijn hier trouwens nog steeds van harte welkom. De zomer hapert dan wel, over is die zeker nog niet.

De winnaar vandaag is wel een hele bijzondere, want het is één van m’n meest gewaardeerde collega-bloggers “The Messy Chef” die een recept heeft ingestuurd. Jelle Beeckman, The Messy Chef, omschrijft zichzelf als volgt: “28 jaar oude kookverslaafde en naar West Vlaanderen gemigreerde Gentenaar. Houdt van luisteren naar oude plaatjes en chips doppen in cocktailsaus. Kruidt met zijn eten ook vaak het hele aanrecht mee. Vlucht naar het toilet zodra zijn vriendin aan de afwas begint. I’m not messy, i’m organizationally challenged.”

Ga  zijn blog zeker eens bezoeken, want hij heeft een passie voor koken, veel fantasie en humor in zijn teksten, zeer leuke receptjes, en vooral: ik ga eens een cursus eten fotograferen bij hem moeten volgen, want de foto’s van zijn gerechten zien er gewoon fantastisch uit.

Ik kreeg van hem dit heerlijke recept ingestuurd: een zalig zomers gerechtje met rode poon, de vis van het jaar en een Spaans getint stoofpotje met witte bonen, pittige chorizo en een frisse tomaten salsa. Simpel maar oh zo lekker. Merci, Messy Chef, en de schort komt eraan. Uiteraard!

Bereiding

  1. Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak krokant in een kleine theelepel olijfolie.
  2. Voeg de fijngesnipperde sjalotte en de look toe en bak ze glazig.
  3. Blus met de witte wijn en laat inkoken.Voeg wat visfumet toe.
  4. Spoel de bonen af onder koud water en laat doe ze bij het geheel. Laat heel even warm worden en haal daarna van het vuur. Het zetmeel van de bonen zal je saus laten indikken. Houd warm.
  5. Werk af met wat fijngesneden lente-ui, bieslook, bieslookbloempjes en blaadjes bladpeterselie.
  6. Bak de filets  van rode poon op de velkant in olijfolie. Voeg een klontje boter toe en overgiet de filets regelmatig met de boter.
  7. Werk af met de tomatensalsa, wat frisse citroenzeste en een scheutje goede olijfolie.

DE TOMATENSALSA

  1. Snijd de tomaten in 4. Verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaat in kleine blokjes. Kruid met zout en peper.
  2. Los een eetlepel rietsuiker op in een scheutje water en laat koken tot de suiker opgelost is. Laat afkoelen. Voeg het sap van een citroen toe.
  3. Laat de tomaten blokjes marineren in de koelkast.

MIJN WIJNTIP

MIJN CHARDONNAY

Ik hou enorm van een mooie chardonnay. Zeker wanneer hij gemaakt is zoals deze wijn, in een rijke Bourgondische stijl. Door de combinatie van fruit, een luxueus vleugje vanille en een krokante mineralige afdronk gaat hij geen moment vervelen!

Bestel hier mijn Chardonnay

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer